Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Διαδηλώσεις για την αφαίρεση της έδρας από τον
βουλευτή Χατίπ Ντίτσλε
Αγκυρα, Τουρκία
Αποσύρονται από τις εργασίες της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σύσσωμοι οι Κούρδοι βουλευτές που εξελέγησαν στις κάλπες της 12ης Ιουνίου ως ανεξάρτητοι με την υποστήριξη φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP), αντιδρώντας στην αφαίρεση της βουλευτικής έδρας από τον νεοκλεγέντα Κούρδο πολιτικό Χατίπ Ντίτσλε λόγω καταδίκης του για «προπαγάνδα» υπέρ του PKK.



Την ίδια στιγμή, η τουρκική Δικαιοσύνη απορρίπτει την αποφυλάκιση δύο βουλευτών που εξελέγησαν με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι οποίοι κρατούνται για την υπόθεση Εργκενεκόν.

Η κίνηση των Κούρδων βουλευτών μπορεί να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές για την αναπλήρωση των εδρών που μένουν κενές, ενώ δημιουργείται ανησυχία για ενίσχυση της έντασης στη νοτιοανατολική Τουρκία. Διαδηλώσεις κατά της αφαίρεσης της έδρας του Χατίπ Ντίτσλε πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και σήμερα, Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Το Κόμμα για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP) ανακοίνωσε την απόφασή του υπό το βάρος της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να αφαιρέσει την έδρα που απέσπασε ο γνωστός πολιτικός Χατίπ Ντίτσλε, εξαιτίας καταδίκης του το 2009 για «προπαγάνδα» υπέρ του Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του PKK.

Στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου εξελέγησαν 36 βουλευτές υποστηριζόμενοι από το BDP. Η ορκωμοσία των βουλευτών έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου. Το κόμμα συνεδριάζει στο Ντιγιάρμπακιρ και επίκειται συνέντευξη Τύπου.

Ο Ντίτσλε, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP), είναι ένας από τους έξι νέους βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στις φυλακές για σχέσεις με το PKK. Οι υπόλοιποι πέντε δεν κινδυνεύουν να απολέσουν τις έδρες τους.

Εάν πάνω από 28 βουλευτές ή 5% του συνόλου των μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, παραιτηθούν, αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές για την αναπλήρωση των εδρών που θα μείνουν κενές.

Η έδρα του Ντίτσλε πέρασε στην υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ογιά Έρονατ, η οποία έχασε τον 17χρονο γιο της το 2008 στο Ντιγιάρμπακιρ όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετήσει το PKK κοντά σε φροντιστήριο.

-- Εν τω μεταξύ, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Πέμπτη την αποφυλάκιση δύο βουλευτών που εξελέγησαν με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπαΐ και τον γιατρό Μεχμέτ Χαμπεράλ.

Αμφότεροι βρίσκονται υπό κράτηση για την υπόθεση Εργκενεκόν, το σκάνδαλο περί ενός παρακρατικού δικτύου που φέρεται να αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν το 2002. O συνήγορος του Μπαλμπάι δήλωσε ότι αμφότεροι οι νεοεκλεγέντες βουλευτές σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την απόφαση.

Στις τελευταίες εκλογές εξελέγηση επίσης ένας απόστρατος στρατηγός που κρατείται και αυτός για την υπόθεση Εργκενεκόν.

Newsroom ΔΟΛ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_3671.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top