Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Το δρόμο για την αναγνώριση των βασανιστηρίων τα οποία υπέστησαν Κύπριοι κατά τη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα από Βρετανούς, ανοίγει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο απεφάνθη ότι τέσσερις Κενυάτες που προσέφυγαν στη βρετανική Δικαιοσύνη ζητώντας αναγνώριση των βασανιστηρίων, μπορούν να κινήσουν αγωγή εναντίον της βρετανικής Κυβέρνησης.



Ο δικαστής κ. Mc Combe τονίζει ότι η απόφαση του δεν σημαίνει ότι διαπράττονταν συστηματικά βασανιστήρια ή ότι αν διαπράττονταν η βρετανική Κυβέρνηση ήταν νομικά υπεύθυνη. Σημαίνει , είπε, ότι η υπόθεση έχει βάση για εκδίκαση διότι οι αιτητές έχουν συζητήσιμα νομικά σημεία.

Κατά την ακρόαση της προσφυγής των τεσσάρων στο Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Απρίλιο, η Υπεράσπιση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν υπήρχε υπόθεση με το επιχείρημα ότι «όλες οι νομικές ευθύνες περιλαμβανομένης εκείνης για οποιαδήποτε κακομεταχείριση που είχε διαπραχθεί κατά τη διάρκεια του αποικιακού καθεστώτος, μεταβιβάσθηκαν στη Δημοκρατία της Κένυας όταν η Κένυα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1963».

Η Κυβέρνηση της Κένυας απέρριψε κατηγορηματικά μια τέτοια σκέψη ενώ ο δικαστής χαρακτήρισε σαν ανέντιμη την προσπάθεια της βρετανικής Κυβέρνησης ν’ αποφύγει οποιαδήποτε ανάληψη ευθυνών.

Μάλιστα, στο σχετικό με την υπόθεση δημοσίευμα της, η σημερινή Times γράφει ότι διάφορες χώρες πρώην αποικίες περιλαμβανομένης της Κύπρου παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης.

Σε σχόλιο του που συνοδεύει το δημοσίευμα, ο ειδικός γι’ αυτά τα θέματα καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, David Anderson γράφει : «Στην Κύπρο όπου η εκστρατεία κατά της αντίστασης έβαλε την τουρκική μειονότητα εναντίον των Ελληνοκυπρίων υποστηρικτών της ΕΟΚΑ, χρησιμοποιήθηκαν ανακριτικές μέθοδοι που ισοδυναμούσαν με κακομεταχείριση».

http://www.sigmalive.com/news/international/403944


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_2462.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top