Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Γάλλοι στρατιώτες της KFOR αναπτύσσονται για να ελέγξουν
το νέο θερμό επεισόδιο σε συνοριακά
φυλάκια του Κοσόβου
Της Ελενας Μπέλλη

Εκρυθμη παραμένει από προχθές βράδυ η κατάσταση στο σερβικό θύλακα στο βόρειο Κόσοβο μετά την ανεπιτυχή επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του κρατιδίου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία. Τουλάχιστον ένας Κοσοβάρος αστυνομικός και τρεις Σέρβοι πολίτες τραυματίστηκαν στα επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τόσο η Πρίστινα όσο και το Βελιγράδι προειδοποιούν για ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.
Με αφορμή την απόφαση της Πρίστινας να επιβάλει και στο σερβικό θύλακα την απαγόρευση εισαγωγής σερβικών προϊόντων, οι ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν προχθές το βράδυ έναν από τους συνοριακούς σταθμούς, στο Μπρίνιακ.


Οδοφράγματα
Αμέσως, εκατοντάδες Σέρβοι πολίτες έστησαν οδοφράγματα εμποδίζοντας τη διέλευση των ειδικών δυνάμεων και φέρνοντας τις δυνάμεις της EULEX, που ελέγχουν τις συνοριακές διαβάσεις προς τη Σερβία, σε δεινή θέση. Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές αλλά και η άμεση αντίδραση του Βελιγραδίου, που, χθες τα ξημερώματα έστειλε στην περιοχή τον υπουργό αρμόδιο για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, αλλά και το Σέρβο διαμεσολαβητή, αρμόδιο για το διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς. Οι δύο Σέρβοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με το διοικητή της νατοϊκής δύναμης, στρατηγό Ερχαρντ Μπούλερ, από τον οποίο ζήτησαν να διαμεσολαβήσει ώστε να αποχωρήσουν από την περιοχή οι ειδικές δυνάμεις του Κοσόβου.

Η κατάσταση δεν εκτονώθηκε, ωστόσο, και χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις, αυτή τη φορά στο χωριό Βάραγκα, όπου η κοσοβάρικη αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των Σέρβων που είχαν στήσει οδοφράγματα.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ύστερα από νέα διαμεσολάβηση του Μπούλερ, διέταξε τις ειδικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την οδική αρτηρία που οδηγεί στο συνοριακό σταθμό του Λεπόσαβιτς, όχι όμως και να εγκαταλείψουν το σταθμό που έχουν ήδη καταλάβει, στο Μπίρνιακ. «Οι επιχειρήσεις που διεξήχθησαν χθες (προχθές) βράδυ από τις αρχές του Κοσόβου δεν βοήθησαν, έγιναν χωρίς διαβούλευση είτε με την Ε.Ε. είτε με τη διεθνή κοινότητα και δεν τις εγκρίνουμε», διαμήνυσε μέσω της εκπροσώπου της, η υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε., Κάθριν Αστον.

Διεθνείς και Σέρβοι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που η Πρίστινα επιχειρεί να επιβάλει δια της βίας την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, όπου ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη, αφού αδυνατεί να συλλέξει φόρους ή ακόμη και να ελέγξει την κατάσταση ασφαλείας. Πρόκειται για ένα βήμα με αβέβαιη εξέλιξη, δεδομένης της δεδηλωμένης ετοιμότητας του Βελιγραδίου να σπεύσει σε βοήθεια των Σέρβων της περιοχής.

Εγκληματίες πολέμου
Για εγκλήματα πολέμου κατά Σέρβων πολιτών και αιχμαλώτων κατηγορούνται δέκα πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), μεταξύ αυτών και ο πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Φατμίρ Λιμάι. Τις κατηγορίες απήγγειλε χθες ο ειδικός εισαγγελέας της ευρωπαϊκής δύναμης EULEX στο Κόσοβο, Μαουρίτσιο Σαλούστρο αναφορικά με τη δράση των δέκα στο χωριό Κλέτσκα, το 1999.

Θερμό επεισόδιο στο Κόσοβο
ΕΙΔΙΚΈΣ ΔΥΝΆΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑΣ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΝ ΤΡΊΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΆ ΦΥΛΆΚΙΑ ΣΤΟ ΜΠΊΡΝΙΑΚ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΖΆΡΙΝΙΕ. ΟΙ ΣΈΡΒΟΙ ΈΣΤΗΣΑΝ ΟΔΟΦΡΆΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΎΝ ΤΑ ΦΥΛΆΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΈΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΥΡΆ ΠΟΥ ΔΈΧΘΗΚΑΝ
Κατακόρυφα αυξήθηκε τo τελευταίο 24ωρο η ένταση στην ασταθή περιοχή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν περίπου 60.000 Σέρβοι, μετά την προσπάθεια των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Κοσόβου να καταλάβουν τρία συνοριακά φυλάκια στο Μπίρνιακ και στο Τζάρινιε, η οποία κατέληξε σε σποραδικούς πυροβολισμούς, τον σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού και τριών Σέρβων πολιτών.

Στο Μπίρνιακ και στο Τζάρινιε οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα για να υπερασπιστούν τα φυλάκια και ανταπέδωσαν τα πυρά που δέχθηκαν από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των τελευταίων να τα καταλάβουν. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν αμέσως δυνάμεις της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης KFOR, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως επιτόπου έσπευσε και ο διοικητής της KFOR, Ερχαρντ Μπούλερ. Στρατιώτες της διεθνούς δύναμης αναπτύχθηκαν και στη γέφυρα της διχασμένης Μιτρόβιτσα για να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε τυχόν συγκρούσεις.

Το νέο αυτό θερμό επεισόδιο στην ασταθή περιοχή των σερβικών θυλάκων του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χατζρεντίν Κούτσι, ξεκίνησε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να "εφαρμόσει τον νόμο, να ελέγξει τα σύνορα και να αποκαταστήσει ένα οικονομικό σύστημα το οποίο στη συγκεκριμένη περιοχή δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια".

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της Πρίστινα να εφαρμόσει την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα να σταματήσουν όλες οι εισαγωγές από τη Σερβία, η οποία αποτελεί πιθανότατα την απάντηση της Πρίστινα στο μπλόκο στις εξαγωγές που επέβαλαν Σερβία και Βοσνία μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας το 2008. Μάλιστα αρκετοί τονίζουν ότι η χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποιήθηκε μία μόλις εβδομάδα μετά τη σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς από τις σερβικές αρχές και την έκδοσή του για να δικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, κίνηση που έφερε τη Σερβία πιο κοντά στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της πάντως αποδοκίμασε την πράξη της Πρίστινα και η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, Μάγια Κοσίγιαντσιτς, ανέφερε: "Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση. Εγινε χωρίς να υπάρξει καμία διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή τη διεθνή κοινότητα, και δεν την εγκρίνουμε". Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, έπαυσε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό της αστυνομίας.

EULEX
Κατηγορίες σε 9 του UCK
Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου απαγγέλθηκαν χθες από το γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα της EULEX στο Κοσσυφοπέδιο, Μαουρίτσιο Σαλούστρο, εναντίον του πρώην βουλευτή και αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος Δημοκρατικό Κόσοβο, Φατμίρ Λιμάι, και άλλων 8 μελών του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Οι υπόλοιποι εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες είναι ο Νέτζμι Κρασνίτσι, Νάσερ Κασνίτσι, Νάσερ Σαλία, Σαμπίτ Σαλία, Ρέφι Μαζρέκου, Αρμπεν Κρασνίτσι, Σαμπάν Σαλία, Μεχλιούλι Λιμάιτ και Μπεσίμ Σουρντάι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ stasinopoulos@pegasus.gr

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_8950.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top