Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Η έκρηξη χαρακτηρίστηκε τρίτη σε μέγεθος
παγκοσμίως από τον
καιρό της Χιροσίμα.
Έρχεται Τετάρτη και θα μιλήσει για όλους και για όλα.Αποκαλύπτεται τώρα ότι η Κύπρος δέχθηκε πυραυλική επίθεση
O πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισμπίκας θα μιλήσει και θα πει πολλά, ρίχοντας άπλετο φως στην υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Τα κρίσιμα ερωτήματα που τον αφορούν είναι: ποιος πήρε την απόφαση τα επικίνδυνα εκρηκτικά να αποθηκευτούν υπαίθρια στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και ποιος επέλεξε τον παραλληλόγραμμο σχηματισμό τους σε ύψος τριώροφης πολυκατοικίας, με αποκλεισμένες τις πόρτες.

Ο στρατιωτικός κανονισμός για τη φύλαξη εκρηκτικών προνοεί να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου, άμεσης πρόσβασης στο εσωτερικό των κοντέινερ και διάδρομος επιθεώρησης της κατάστασής τους. Ποιος έδωσε την κρίσιμη διαταγή για τη φύλαξη των κοντέινερ στο Μαρί, δίπλα από την πιο στρατηγική επένδυση της κυπριακής οικονομίας και δίπλα από τους κοιτώνες τόσων παιδιών, που υπηρετούσαν τη θητεία τους;

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο Κωντατίνος Μπισμπίκας έχει πληροφορηθεί όλες τις εκδοχές που ακούστηκαν στην κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και έχει καταστεί κοινωνός των εκδοχών κάποιων καταθέσεων.

Από το περιβάλλον του πληροφορούμαστε ότι θα έρθει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη, θα μιλήσει και θα κάψει πολλούς. Θα πει όλη την αλήθεια ο στρατηγός για το ποιος επέμενε να πάνε στο Μαρί και γιατί αποθηκεύτηκαν με αυτόν τον πολύ λανθασμένο τρόπο.

Δύο τουλάχιστον ανώτεροι αξιωματικοί ανέφεραν στις καταθέσεις τους ότι ο Κωνσταντίνος Μπισμπίκας διέταξε τη φύλαξη των εκρητικών στο Μαρί. Οι πηγές που πρόσκεινται στον πρώην Αρχηγό αναφέρουν ότι θα έρθει στην Κύπρο μαζί με τα έγγραφα που αποδεικνύνουν ποιος και γιατί διέταξε να πάνε στο Μαρί, και κατά προτροπή ποίου το έκανε και με ποιο σκεπτικό.


Αργυρού: Έφαγα τόνους λάσπης
Όλοι τότε στο στράτευμα πίστευαν ότι η φύλαξη των εκρηκτικών θα ήταν σύντομη και θα βρισκόταν μια λύση να αποσταλούν σε άλλη χώρα ή να καταστραφούν στα πεδία βολής. Ο ίδιος ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, που το όνομά του βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, φέρεται να λέει στο οικογενειακό του περιβάλλον ότι του «έριξαν τόνους λάσπη». Ο ίδιος ποτέ δεν είδε τα διογκωμένα έτοιμα να εκραγούν κοντέινερ και ποτέ δεν πήγε στη Βάση στο Μαρί παραμονές της μοιραίας έκρηξης.

Αυτό που φέρεται να ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι όποιος κι αν πήρε την απόφαση να τα πάρει εκεί, δεν έδωσε την εντύπωση στο στρατό ότι θα τα κρατούσε πολύ καιρό. Δεν πίστεψε κανένας στο στρατό ότι θα τους άφηναν με τις πυρίτιδες στο ύπαιθρο για διάστημα πέραν των 90 ημερών, που προνοεί ο στρατιωτικός κανονισμός.

Πανικός στο στρατό
Στους κύκλους του στρατεύματος σε όλους τους πρωταγωνιστές της τραγικής αυτής ιστορίας επικρατεί πανικός για τις ποινικές συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών τους. Μια επιπόλαιη ενέργεια, που ήταν αντίθετη με τους στρατιωτικούς κανόνες, έστειλε στο θάνατο 13 ανθρώπους, με έναν ακόμη να παλεύει για τη ζωή του. Πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας υπέστησαν τραυματισμούς και πολλοί ψυχικά τραύματα που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Η έκρηξη οργής του λαού δεν θα κοπάσει, αν δεν οδηγηθούν όσοι φταίνε στη δικαιοσύνη. Τα γνωρίζουν όλα αυτά όσοι ενεπλάκησαν σε οποιαδήποτε φάση χειρισμού της υπόθεσης αυτής και δεν θα αργήσουν να ξεσπάσουν προς την πολιτική ηγεσία, που τους άφησε ακάλυπτους.

Δηλαδή η εκτελεστική εξουσία κατέσχε το θάνατο και τον έδωσε στο στρατό, για να το διαχειρίζεται με δεμένα χέρια. Δεν τους ενέκριναν στέγαστρα, δεν τους επέτρεπαν να κάνουν μόνιμες αποθήκες, δεν τους επέτρεπαν να τα καταστρέψουν, γιατί θα θύμωναν οι φίλοι μας οι Άραβες. Ποιος επιρρίπτει ευθύνη σε ποιον; Διερωτόνταν ανώτατοι επιτελείς.

Σε αυτό το μακάβριο σκηνικό έλειψε ο από μηχανής θεός, αυτός που θα έλυνε από μόνος του το πρόβλημα, παραβιάζοντας κανονισμούς. Αλλά και πάλι η αναποφασιστικότητα στη λήψη απόφασης άφησε το χρόνο να κάνει τη ζημιά του και υπήρχε φόβος ότι η όποια μετακίνηση μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Την ίδια τραγική περίοδο που κανείς δεν ήθελε να πάρει αποφάσεις για τα εκρηκτικά, ούτε ενοχλούσε τον Πρόεδρο αυτή η υπόθεση, η Κυβέρνηση ετοίμαζε έργα αναβάθμισης της Βάσης. Η συγκεκριμένη περιοχή με τα εκρηκτικά προοριζόταν για στίβο μάχης, αλλά στις τελικές προσφορές εξαιρέθηκε για να εξοικονομηθούν 1,3 εκ. ευρώ.

Ενήμερη και η ΚΥΠ
Σήμερα, σε μιαν άλλη κεκλεισμένων θυρών συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, που εξετάζει την τραγική κατάληξη της φύλαξης των εκρηκτικών, θα ζητηθεί να ξεκαθαρίσει κατά πόσο υπήρχε ακριβής γνώση για το περιεχόμενο των 98 κοντέινερ. Με το χρόνο να είχε προχωρήσει και να είχε ήδη κάνει τη ζημιά του, το ΓΕΕΦ ακόμη ψαχνόταν τι περιείχαν τα κοντέινερ.

Πρακτικό συνάντησης στο Υπουργείο Άμυνας αποτυπώνει διαφορετική εκτίμηση από την καταγραφή του φορτίου την 13.3.2009, σε ημερολόγιο ενεργειών που υπογράφει ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης.

Η δική του έκθεση ασφαλείας ανεβάζει τα επικίνδυνα κοντέινερ σε 81, ενώ ο αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης, ως εκπρόσωπος της διεύθυνσης υλικού πολέμου, παρουσιάζει μικρότερο αριθμό.

Στα έγγραφα ενεργειών του ΓΕΕΦ, τα κιβώτια που περιείχαν διαφόρου τύπου πυρίτιδες εμφανίζονται πότε 83, πότε 81 και πιο πρόσφατα 65.

Για το όλο θέμα φαίνεται και η ΚΥΠ, η υπηρεσία που ενημερώνει απευθείας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να έχει τα δικά της στοιχεία.

Ο έλεγχος των κοντέινερ, σύμφωνα με την κατάθεση του τέως Αρχηγού Ε.Φ. Πέτρου Τσαλικίδη, έγινε από κοινού με την παρουσία της ΚΥΠ και ειδικών του στρατού.

Ποιοι βιάζονταν για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα απαντηθεί στις ανακρίσεις που διεξάγονται και ήδη έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί 400 καταθέσεις.


Κολοσσιαία έκρηξη
Όπως πρώτη έγραψε η «Σημερινή», σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, η έκρηξη ήταν συμβατική, χωρίς την παρουσία πυρηνικών υλικών. Το κολοσσιαίο της έκρηξης, όπως εξήγησε και Θεόδωρος Λόλιος, ειδικός οπλικών συστημάτων, προήλθε από τη συγκέντρωση πυρίτιδας πολύ μεγάλης ισχύος σε μικρό μόνο μέρος. Ένα τεράστιο παραλληλόγραμμο έμφορτο διαφόρων ειδών πυρίτιδας και προωθητικών γεμισμάτων, που χρησιμοποιούνται για ρουκέτες και πυροβόλα.
Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών του Ελληνικού Στρατού, που στάλθηκαν για να βοηθήσουν την Κύπρο από την πρώτη μέρα, η έκρηξη προκλήθηκε από ειδικές εμλουτισμένες πυρίτιδες, που χρησιμοποιούνται για την προώθηση των βλημάτων, κυρίως των αντιαρματικών, και βρέθηκαν προς τούτο υλικά ενίσχυσης της κεφαλής των βλημάτων. Οι πυρίτιδες σταδιακά, λόγω της θερμοκρασίας θερμοκηπίου στα κοντέινερ, αποσυντέθηκαν και αυτοανεφλέγησαν. Η αλλοίωση και αποσταθεροποίηση της πυρίτιδας και δη των ειδών της που είχαν και τρίτες προσμίξεις προκάλεσαν διαδοχική έκρηξη σε όλη τη στιβάδα.Η διάλυση όλου του υλικού και ο κρατήρας 60 μέτρων παραπέμπει σε κολοσσιαία έκρηξη, που προσομοιάζει με μίνι πυραυλική επίθεση με πυρηνική κεφαλή.

Χιλιάδες νεκροί
Αν η κολοσσιαία έκρηξη συνέβαινε σε κατοικημένη πολυσύχναστη περιοχή, τα θύματα θα ήταν χιλιάδες νεκροί. Αυτό το μέγεθος έκρηξης είχαμε και ίσως μετρούμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες υπό τις περιστάσεις.Η ανοικτή θάλασσα βοήθησε στην εκτόνωση του ωστικού κύματος προς τη μία πλευρά. Την ίδια ώρα, το νέο εργοστάσιο της ΑΗΚ έφραξε το δρόμο στο ωστικό κύμα και υπέστη τις μεγάλες ζημιές. Άτομα που βρέθηκαν πίσω από πυλώνες και υπόστεγα απέφυγαν την άμεση έκθεση στο ωστικό κύμα.

http://www.sigmalive.com/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_2777.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top