Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Του Μάριου Ευρυβιάδη

Ειλικρινά δεν είχα πρόθεση να ασχοληθώ για δεύτερη εβδομάδα με τη Μεγάλη (Βuyuk) Τουρκία και τον σύγχρονο εκφραστή αυτού του μεγαλείου, τον επίσης Μεγάλο (Βuyuk) Μάγιστρο της εξωτερικής πολιτικής Άχμετ Νταβούτογλου, γνωστό επίσης σε συγκεκριμένους κύκλους και ως «γιο του Δαυίδ». Όμως, μια πρόσφατη τοποθέτησή του στα τουρκικά ΜΜΕ αναφορικά με την «πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες της Τουρκίας», που ο ίδιος διατύπωσε και ανέπτυξε, χρήζει, όπως θα γίνει πάραυτα αντιληπτό, σχολιασμού.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι πολλοί αναλυτές, εντός και εκτός Τουρκίας, υποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αναφορικά με τα δραματικά γεγονότα στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της «πολιτικής των μηδενικών προβλημάτων» ο Νταβούτογλου διαφώνησε. «Η πολιτική αυτή είναι σωστή πολιτική» υποστήριξε, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος της ήταν «η αλλαγή της αντίληψης της εικόνας της Τουρκίας» και ότι αυτό έχει επιτευχθεί.

Αυτό ήταν, λοιπόν, το στρατηγικό ζητούμενο της πολιτικής του Μεγάλου Μάγιστρου. Η αλλαγή της εικόνας. Η επίφαση και όχι η ουσία. Να φαίνεται η Τουρκία ως θιασώτης της ειρήνης, της συνεργασίας, της αδελφοσύνης. Να φαίνεται ως παράγοντας ασφάλειας, τάξης και δικαιοσύνης μέσα στη χώρα, στην περιοχή αλλά και στον κόσμο. Να φαίνεται ότι η Τουρκία λειτουργεί ανιδιοτελώς με μόνα κριτήρια τη δικαιοσύνη και τη διεθνή νομιμότητα, θωρακίζοντας έτσι τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια όπως ορίζει ο ΟΗΕ.
Εδώ θα αφήσω τον Μεγάλο Μάγιστρο Νταβούτογλου και θα σας πάρω πίσω στις αρχές του 2000 και στις παραμονές της δρομολόγησης του ρατσιστικού Σχεδίου Ανάν. Μπορεί τα επιμέρους στοιχεία και οι λεπτομέρειες του Σχεδίου αυτού να είχαν ως εμπνευστές και διακινητές διάφορους χαρτογιακάδες και παντός είδους σφογγοκωλάριους. Όμως, στρατηγικός εμπνευστής του σχεδίου που κατέληξε να ονομάζεται Ανάν, υπήρξαν οι Αμερικανοί από την εποχή του Μάθιου Νίμιτζ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και με στόχο μόνο τον εξαγνισμό της Τουρκίας.
Το όνομα Εlizabeth Jonesπιθανότατα να μην θυμίζει τίποτα στους πλείστους αναγνώστες. Δεν θα πρέπει όμως να ισχύει το ίδιο για τους υψηλόβαθμους Κύπριους διπλωμάτες, τους κατά καιρούς υπουργούς Εξωτερικών και προέδρους και γενικά όσους καταπιάνονται με το Κυπριακό και γνωρίζουν τις καθοριστικές λεπτομέρειές του. Η κυρία Jonesυπήρξε πρέσβειρα των ΗΠΑ και κατοπινή υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία. Με την ιδιότητά της αυτή είχε την περίοδο 2002 την ευθύνη για την περιοχή μας και ειδικά για Κύπρο και Τουρκία.
Το 2005, αφού είχε ήδη αφυπηρετήσει και ιδιωτεύσει και προέδρευε της Α.ΕJones, εταιρεία που ασχολείτο με τα ενεργειακά και με συμφέροντα στην Κασπία / Κεντρική Ασία και με δοσοληψίες στην Τουρκία, η κ. Jonesσυμμετείχε στο πανηγυρικό «24ο Ετήσιο Συνέδριο για τις Αμερικανο-Τουρκικές Σχέσεις» που οργάνωσαν το Αmerican Τurkish Council, το Τurkish - USΒussiness Councilκαι το Αmerican FriendsofΤurkey. Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 5-7 Ιουνίου στο Τhe Μandarin ΟrientalΗotel, της αμερικανικής πρωτεύουσας.
Η έντιμη κυρία πρέσβης και πρώην υφυπουργός μίλησε στις 6 Ιουνίου (Οriental Βallroom C, 10:15 - 11:30) στη θεματική του συνεδρίου “Τhe Ιmpactofthe ΕU Ρrocesson US-Τurkeyrelations”. Εδώ πρέπει να υπογραμμισθεί κάτι το καθοριστικό. Ότι αυτά που περιέγραφε η κυρία Jones το 2005 αφορούσαν στο ρόλο της και τα όσα γνώριζε ως υφυπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2002 όταν μορφοποιείτο το Σχέδιο Ανάν.
Δήλωσε λοιπόν η έντιμη κυρία Jonesκαι τα εξής:
“Cypruswasa terriblycrucialissue for the US. Τhe USwasofthe view thatΤurkey’s image in the world regarding the Cyprus issue should change. Τurkeyshould be considered asthe good guyon Cyprusthus changing the existing perceptionson the world. Τhe USrecognizesthe good job done byΤurkeyon Cyprus. Βecause Cyprus, with or withoutsolution, should notconstitute an obstacle to Τurkey’sΕU accession process. Cyprusnotbe an issue regarding Τurkey’sΕUaspirations”.
Και η μετάφραση: «Η Κύπρος υπήρξε ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τις ΗΠΑ. Η θέση των ΗΠΑ ήταν ότι η εικόνα της Τουρκίας στον κόσμο αναφορικά με το Κυπριακό έπρεπε να αλλάξει. Η Τουρκία έπρεπε να παρουσιάζεται με θετικό προσωπείο αναφορικά με την Κύπρο έτσι ώστε να αλλάξει η υφιστάμενη αρνητική εικόνα της Τουρκίας στον κόσμο. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το καλό έργο της Τουρκίας στην Κύπρο, διότι μια Κύπρος, με ή χωρίς λύση δεν πρέπει να συνιστά κώλυμα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Η Κύπρος δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα ως προς τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας».
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
Η παρούσα στρατηγική της Τουρκίας να «βρίσκεται ένα βήμα μπροστά» από τη Λευκωσία (και την Αθήνα) αποτελεί την άλλη πλευρά της πολιτικής του Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων». Όμως ο «τυφλοπόντικας της ιστορίας», τα αναπάντεχα και τα απρόσμενα, που συμβαίνουν γύρω μας δηλαδή, είναι πέραν της ανθρώπινης διαχείρισης, ποδηγέτησης και προπαγάνδας. Αυτά καταδεικνύουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η «πολιτική των μηδενικών προβλημάτων» σίγουρα υφίσταται, αλλά μόνο μέσα στο μυαλό του φαινομενικά εμπνευστή και προπαγανδιστή της.

Ο πιο κακομαθημένος σύμμαχος των ΗΠΑ Πόσο παραπλήσια ή ταυτόσημα είναι αυτά που έλεγε η κυρία Jones, η αμερικανική κυβέρνηση δηλαδή, με τη θέση και προπαγανδιστική ρητορική του Νταβούτογλου αφήνω τον αναγνώστη να κρίνει. Στην τοποθέτηση της κυρίας Jonesγια την Τουρκία ως “good guy” βλέπουμε όλη την αμερικανική στρατηγική για την κατασκευή της εικόνας της Τουρκίας στη Δύση της οποίας οι καταβολές έχουν βαθιές ρίζες και εντάσσονται στην ευρύτερη αμερικανική στρατηγική εμβέλειας για τη διαχείριση και ηγεμόνευση του κόσμου μεταπολεμικά μέσω και της κατασκευής στήριξης «χωρών μοντέλων» (Τουρκία, Ιράν, Ινδονησία, Πακιστάν, Αργεντινή, Βραζιλία κ.λπ.) για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων. Τα κράτη αυτά τύγχαναν προνομιακής μεταχείρισης από τις ΗΠΑ και η Τουρκία υπήρξε το κατ’ εξοχήν παράδειγμα. Υπήρξε χωρίς υπερβολές η χώρα αυτή ο πιο κακομαθημένος σύμμαχος των ΗΠΑ.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29/05/2011

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_341.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top