Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, οι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις της Ε.Ε., ενώ παράλληλα δεν ήταν πρόθυμες να συμμετάσχουν σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
ΤΟ ΕΥΡΩ είναι τώρα σε καλύτερη θέση μετά τη νέα διακυβερνητική συνθήκη και κατά συνέπεια τη δημοσιονομική ενοποίηση.



Στην πρόσφατη διάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., το βέτο του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για ένα σύμφωνο διάσωσης του ευρώ, με βάση το οποίο θα αναθεωρούντο οι ευρωπαϊκές συνθήκες, οδήγησε σε απόγνωση τις χώρες της Ευρωζώνης και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός «Διακυβερνητικού Συμφώνου», το οποίο προσυπέγραψαν τα 17 μέλη της Ευρωζώνης, αναπτύσσοντας τη δική τους αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Εξέλιξη που τελικά αναμένεται να οδηγήσει σε μια δημοσιονομική ένωση, στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται η Βρετανία.
Με βάση τη διακυβερνητική συμφωνία που έχει επιτευχθεί, κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι το πρωτογενές έλλειμμα (διαρθρωτικό έλλειμμα) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Ο δε νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός των €500 δις θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2012 και θα αναλάβει από τον σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) στα μέσα του 2013. Η Ευρωζώνη και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα δανείσουν ένα πρόσθετο ποσό ύψους €200 δις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να δανείζει σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δημοσίων χρεών.
Τα κράτη-μέλη που θα υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση πρόγραμμα, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων. Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι ένα κράτος-μέλος έχει παραβιάσει το ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος του 3% του ΑΕΠ, θα επιβάλλονται κυρώσεις με αυτοματοποιημένη διαδικασία, εκτός εάν το Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά με ειδική πλειοψηφία. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2012, τα κράτη-μέλη θα αποστέλλουν στις Βρυξέλλες τους προϋπολογισμούς τους για το 2013, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σχετική έγκριση.

Το Διακυβερνητικό Σύμφωνο
Το Διακυβερνητικό Σύμφωνο αναμένεται να υπογραφεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 1-2 Μαρτίου 2012 από τους 17 της Ευρωζώνης και από οποιαδήποτε από τα άλλα 9 μέλη, τα οποία είναι εκτός της Ευρωζώνης και τα οποία πιθανόν να ενταχθούν στο Σύμφωνο. Ο Κοινοτικός Επίτροπος για νομισματικά και οικονομικά θέματα Όλι Ρεν δήλωσε ότι το βέτο του κ. Κάμερον ριψοκινδυνεύει να βάλει τη Βρετανία στο περιθώριο της λήψης αποφάσεων και ότι η απόφαση τού κ. Κάμερον δεν θα προστατέψει το Σίτι του Λονδίνου από οποιουσδήποτε νέους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς. Όπως έχει δηλώσει ο Όλι Ρεν, το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο θα τυγχάνει εφαρμογής στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., παρά τις αμφιβολίες της Βρετανίας.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, αναφερόμενος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, τη χαρακτήρισε αναγκαία, αλλά όχι και επαρκή, τονίζοντας ότι κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ είναι να πλαισιωθούν τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα με αναπτυξιακά, πράγμα που θα δώσει ώθηση στην οικονομία, μείωση της ανεργίας και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Για τον σκοπό αυτό, η Γαλλία και η Γερμανία προσανατολίζονται στη σύγκληση μιας νέας Συνόδου Κορυφής τον ερχόμενο Ιανουάριο, η οποία θα επικεντρωθεί στα θέματα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.
Τα αιτήματα τα οποία υπέβαλε ο κ. Κάμερον απορρίφθηκαν από τις υπόλοιπες 26 χώρες, ενώ ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι «εκείνοι οι οποίοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο ευρώ δεν είναι σε θέση να συμβουλεύουν τα μέλη της Ευρωζώνης ως προς το πώς θα λειτουργεί». Ο κ. Κάμερον επέμενε ότι οι προτάσεις του ήταν λογικές και στόχο είχαν να υπάρχει εγγύηση ότι η πιο στενή συνεργασία στην Ευρωζώνη δεν θα υποσκάψει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με παράλληλες τεχνικές εγγυήσεις για το Σίτι του Λονδίνου. Τώρα όμως η Βρετανία δεν θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τους νέους κανονισμούς που θα επηρεάζουν ασφαλώς και τις χρηματοοικονομικές αγορές.
Επαναφορά εξουσιών
Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, οι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις της Ε.Ε., ενώ παράλληλα δεν ήταν πρόθυμες να συμμετάσχουν σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι η Συνθήκη του Σένγκεν, η οποία παρεμποδίζει τη δημιουργία μιας πιο ισχυρής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, και δεν εντάχθηκε στην Ευρωζώνη και το ευρώ. Ο κ. Κάμερον αποδοκίμασε την ιδέα της δημιουργίας μιας δημοσιονομικής ένωσης, πιστεύοντας ότι αυτό θα είχε συνέπειες για τη Βρετανία και κατά συνέπεια δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα συμμετέχει στο Σχέδιο αυτό, αφού δεν ήταν διατεθειμένος να παραχωρήσει οποιεσδήποτε πρόσθετες εξουσίες στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα υπέβαλε αιτήματα για επαναφορά εξουσιών από τις Βρυξέλλες στις εθνικές κυβερνήσεις.
Ο κ. Κάμερον ανησυχεί για την πιθανότητα να εισαχθούν νέοι κανονισμοί που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα το Σίτι του Λονδίνου. Αλλά, όπως πιστεύουν και οι «Financial Times», με τη σύσταση από την Ευρωζώνη μιας παράλληλης Ένωσης, δεν θα προστατεύσει το Σίτι. Η νέα Ένωση των 17 κρατών-μελών θα μπορεί να εισάγει αλλαγές στην ενιαία αγορά, που ασφαλώς θα επηρεάσουν και το Σίτι.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Διχάζει τη χρηματοοικονομική και επιχειρηματική κοινότητα

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Πρωθυπουργός της Βρετανίας, μέλος του Συνασπισμού της κυβέρνησης της Βρετανίας και ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Νικ Κλεγκ, δήλωσε ότι με την απόφαση τού κ. Κάμερον η Βρετανία παραμένει εκτός της Ευρωπαϊκής Διακυβερνητικής Συνθήκης και αφήνει τη Βρετανία απομονωμένη και περιθωριοποιημένη. Η Βρετανία δεν θα μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και ούτε θα μπορεί να πείσει την Αμερική ότι η Βρετανία είναι μια σοβαρή συνέταιρος χώρα στην Ε.Ε. Η απόφαση, δε, του
κ. Κάμερον έχει διχάσει τη χρηματοοικονομική και επιχειρηματική κοινότητα. Ορισμένοι εκτελεστικοί διευθυντές υποστηρίζουν την απόφαση, ενώ άλλοι στην τραπεζική όσο και την επιχειρηματική κοινότητα λέγουν ότι η απόφαση διακινδυνεύει να καταστρέψει τη θέση της Βρετανίας ως σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο.
Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι το ευρώ είναι τώρα σε καλύτερη θέση μετά τη νέα διακυβερνητική συνθήκη και κατά συνέπεια τη δημοσιονομική ενοποίηση. Τόνισε, δε, ότι τα πράγματα για το ευρώ θα είναι τώρα καλύτερα, επειδή οι χώρες που αποτελούν τη νέα δημοσιονομική ένωση θα συντονίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους με τον τρόπο που πιθανώς να είναι αναγκαίος. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την πίστη του στο ευρώ, τόνισε ότι η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από την κρίση που διέρχεται τώρα η Ευρωζώνη, διότι η Ευρώπη πάντα έβγαινε πιο δυνατή από τις κρίσεις.
*KPMG, Λογιστικές,
Ελεγκτικές, Φορολογικές
και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
(Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκην τις απόψεις και γνώμες της KPMG International ή Οίκων Μελών της KPMG)

http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/449199

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/12/blog-post_4733.html#.TvlrMzWfeM8

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top