Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλάζοντας τα πάντα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών εγκυκλίων την ώρα που η τρόικα πάτησε το πόδι της στην Αθήνα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το μπάχαλο με τις αποδείξεις και την εργασιακή εφεδρεία.

Σε μια προσπάθεια να δείξει υποτακτική η κυβέρνηση στον Π. Τόμσεν και την παρέα του ανακοίνωσε εκ βάθρων αλλαγές χωρίς φυσικά να υπολογίζει οτιδήποτε και χωρίς διάλογο.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Γερό ψαλίδι στους μισθούς του δημόσιου τομέα αλλά και δραστικές αλλαγές στον τρόπο που θα ανεβαίνουν κλιμάκια οι δημόσιοι υπάλληλοι, «κλείδωσαν» στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

Ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο θα είναι τα 2.200 και ο κατώτερος βασικός τα 780, ανεβαίνει δηλαδή όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η επιβολή πλαφόν στους μισθούς θα πλήξει τα ανώτατα κλιμάκια που μπορεί να χάσουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

«Η Άγκυρα ελπίζει ότι η Κύπρος και το Ισραήλ δεν θα προχωρήσουν σε στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία», δήλωσε στο Euronews ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, συνεχίζοντας το «σλάλομ» προκλήσεων που άρχισε με την επίθεση κατά της Αθήνας και του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον οποίο απέδωσε δήλωση ότι η Τουρκία έχει δίκαιο σε ό,τι κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Την ώρα που οι δηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία εξακολουθούν να συντηρούν το πολεμικό κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, χθες απόγευμα όλα τα πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού αποχώρησαν από τις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η χθεσινή μέρα ξεκίνησε... χλιαρά, καθώς μόνο μία τουρκική φρεγάτα επιτηρούσε σε απόσταση περίπου 12 μιλίων την πλατφόρμα της «Noble» στο οικόπεδο 12, ενώ στην περιοχή έπλεε και συνοδευτικό πλοίο, με το «Πίρι Ρέις» να πλέει μόνο του στα βόρεια της Αφροδίτης. Το μεσημέρι η κινητικότητα εντάθηκε καθώς έκαναν την εμφάνισή τους κι άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Να αναβληθούν οι έρευνες μέχρι την εξεύρεση λύση στο Κυπριακό, είναι ο όρος που θέτει τώρα η Αγκυρα δια στόματος του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των ερευνών και ισχυρίστηκε ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2003 συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική διοίκηση στο νησί και υπογράφει στην ανατολική Μεσόγειο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση των διαφορών, που εγείρει η Τουρκία στο θέμα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ταξίδι αστραπή και επίσκεψη με μεγάλη σημασία είναι αυτή του Άμος Γκιλάντ στην Αθήνα!
Ο Διευθυντής του Πολιτικού και Στρατιωτικού Γραφείου του υπουργείου ‘Αμυνας του Ισραήλ, ο ουσιαστικός σύμβουλος ασφαλείας του Ισραήλ, έρχεται στην Αθήνα για να συναντηθεί με την ηγεσία του ΥΕΘΑ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Με ιερό πόλεμο απειλούν τις ΗΠΑ Πακιστανοί ισλαμιστές, ενώ η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ προειδοποιεί την Ουάσιγκτον ότι ενισχύει τον αντιαμερικανισμό στη χώρα. Ταυτοχρόνως, αφήνει να εννοηθεί ότι έχει κι άλλους ισχυρούς φίλους, με πρώτη την Κίνα.


Διαβάστε το ολόκληρο...

Εγκρίθηκε από τη γερμανική Κάτω Βουλή η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Δραστικά μειωμένο το κόστος έναντι του 2008
Στα 12,3 εκατ ευρώ η δαπάνη για την προβολή του τουρισμού το 2010
Σε 12.333.476,69 ευρώ ανήλθε για το 2010 η δαπάνη για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως προκύπτει από έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. Η αντίστοιχη δαπάνη το 2008 είχε ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Σε διαβήματα προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη ο Κύπριος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης, για τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώριας Νούλαντ, σχετικά με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, η κ. Νούλαντ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου, συμπληρώνοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός εξετάζει το αίτημα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Το τουρκικό αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου
Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις κατά της Κύπρου κάνοντας αισθητή τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή της πλατφόρμας της Noble Energy στο Οικόπεδο 12.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, λίγο μετά τις 11 το πρωί, αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορίας πέταξε πάνω και γύρω από την πλατφόρμα «Homer», σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές της «Κ».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Στιγμιότυπο από
παλαιότερη συνάντηση των
δύο πρωθυπουργών.
Αθήνα: Την κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου και την οργή του ίδιου του πρωθυπουργού προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι, εφόσον η Λευκωσία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, τότε έχει ανάλογο δικαίωμα και η Τουρκία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

της Ελίνας Γαληνού
Μέρες τώρα, το κλίμα στην κοινωνία είναι εκρηκτικό με την αγανάκτηση να ξεχειλίζει. Γνωρίζοντας όμως πια καλά, ότι η λαική γνώμη αγνοείται επιδεικτικά πλέον, δεν περιμένει κανείς αλλαγή στην τακτική της κυβέρνησης όσον αφορά τα απάνθρωπα και παράλογα μέτρα.
Η στάση ορισμένων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος όμως κατά τις τελευταίες εβδομάδες, είχε ανεβάσει κάπως τις προσδοκίες μας. Λέγαμε μήπως αυτή τη φορά, δεν θα ξαναδούμε την Οπερα Μπούφα που είδαμε και στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου...

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση των εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος βρισκόταν υπό προστασία στη Γερμανία, βρέθηκε νεκρός σε πάρκο της πόλης Ντούισμπουργκ.Πρόκειται για τον Αγκίμ Ζογκάι (Agim Zogaj), ο οποίος στην περίοδο από το 1998 ως το 1999 ήταν φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο χωριό του Κοσόβου Κλέτσκα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σαφής τοποθέτηση και μήνυμα στην τουρκική ηγεσία από τον Επίτροπο Φούλε
Πρώτη ξεκάθαρη κοινοτική δήλωση υπέρ των κυπριακών ερευνών
Η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).
Αυτό ανέφερε ο αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπος Στέφαν Φούλε κατά τη συζήτηση για τις εντάσεις Κύπρου-Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στην πρώτη σαφή τοποθέτηση ανώτατου κοινοτικού αξιωματούχου υπέρ του δικαιώματος της Λευκωσίας για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Προσφυγή στη Χάγη προτείνει ο Στ.Φούλε – Μεσολαβητής παρουσιάζεται και ο Αλ.Ντάουνερ


Λευκωσία: Από περίεργες μέχρι και επικίνδυνες μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, αλλά και του Ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σχετικά με τις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ως κράτος, μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε στο ευρωκοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για τις εντάσεις Κύπρου-Τουρκίας, ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Στέφαν Φούλε.Εκφράζοντας τη βαθειά του ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων από την πλευρά της Τουρκίας, ο Επίτροπος κατέστησε απολύτως σαφές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται απειλές μεταξύ γειτόνων.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Αγνωστο είναι το μέλλον 35 άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών στο Αιγαίο, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, καθώς ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την κάλυψή τους, αφού όλοι περιμένουν το κονδύλι που θα εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών για τις επιδοτήσεις.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Διαβάστε το ολόκληρο...

L’Orient Le Jour (Λίβανος)

Βηρυτός. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, φέρεται να έχει γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναγκίμπ Μικάτι (Nagib Mikati) ότι η Άγκυρα απέρριψε τη Συνθήκη οριοθέτησης θαλασσίων υδάτων που υπογράφηκε από τη Κύπρο και τον Λίβανο, τονίζοντας την ανάγκη για τη Βηρυτό να τροποποιήσει τη
Συνθήκη και να προετοιμάσει μια νέα με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Η πληροφορία δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα as-Safir (Λίβανος) στην
σημερινή έκδοση της.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)
Η Τουρκία έχει περιέλθει σε γεωστρατηγικό αδιέξοδο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της καταναγκαστικής διπλωματίας που επέλεξε στο θέμα των υποθαλασσίων ερευνών στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Το αδιέξοδο αποτυπώνεται στην απέλπιδα προσπάθεια της Άγκυρας, αφού εγκλωβίστηκε σε μία ρητορική χωρίς να μπορέσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, να μεταπείσει τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο θέμα των γεωτρήσεων.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Στα Σκόπια φθάνει αύριο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν για διήμερη επίσκεψη, θέλοντας να τιμήσει την 20ή επέτειο της ίδρυσης της ΠΓΔΜ, σε μια κίνηση η οποία μάλλον θα επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πΓΔΜ θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα παραστεί στην τελετή αποφοίτησης στο Διεθνές Βαλκανικό Πανεπιστήμιο και θα επισκεφθεί διάφορες περιοχές με κεντρικό σταθμό το Μοναστήρι το οποίο συνδέεται με τον Κεμάλ Ατατούρκ αλλα και οθωμανικά πολιτιστικά μνημεία.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

του Βασίλη Γιαννακόπουλου από το Geostrategy
Είναι γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σαφώς ενδιαφέρεται για τις κινήσεις της Άγκυρας, πάντα όμως στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων, ειδικά στην παρούσα χρονική περίοδο, που ο Τούρκος πρωθυπουργός επιδιώκει να διαμορφώσει ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Aξιοσημείωτες δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης στο δίκτυο “Euronews”.
H Άγκυρα ελπίζει ότι η Κύπρος και το Ισραήλ δεν θα προχωρήσουν σε στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία. Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς σε συνέντευξη του στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο “Euronews”.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Λίμπερμαν: αγοράστε χρόνο στα ΜΜΕ και αφήστε τον Ερντογάν να μιλήσει μέρα νύκτα…
του Jonathan-Simon Sellem - JSSNews

Μετά την αποχώρηση του από την αίθουσα του ΟΗΕ για την ομιλία του Μαχμούντ Αμπάς , ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν ήταν πλέον σε πολύ καλύτερη διάθεση, ενώ το κόμμα του γιορτάζει το πρώτο χρόνο ύπαρξης του... Ευκαιρία για να κάνει μια σύντομη ομιλία με θέμα τη διπλωματική κατάσταση στο Ισραήλ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Πολιτικά και προπάντων στρατιωτικά μηνύματα προς όλους τους ενδιαφερόμενους έστειλαν το προηγούμενο Σάββατο οι ΗΠΑ μέσω ειδικού στρατιωτικού αεροπλάνου που πέταξε και ερεύνησε ενδελεχώς όλη τη θαλάσσια περιοχή πέριξ του οικοπέδου 12.


Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο στρατηγός Γιαχγιά Ραχίμ Σαφεβί (Yahya Rahim Safevi), στρατιωτικός σύμβουλος του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες της με το Ισραήλ παρασκηνικακά.
Με βάση το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Σαφεβί είπε ότι "οι επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ δεν είναι τίποτε παραπέρα από μια πολιτική επίδειξη. Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις συνομιλίες τους παρασκηνιακά με το σιωνιστικό καθεστώς".

Διαβάστε το ολόκληρο...

Προβοκάτσια κατά της Κύπρου ετοιμάζει η Άγκυρα, η οποία, όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη, έδωσε άδεια στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου στη θαλάσσια περιοχή και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Λανθασμένο και άδικο θεωρεί ο αναλυτής Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ τον τρόπο που ο Μάρτι Αχτισάαρι διαπραγματεύτηκε το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, για το οποίο ο ίδιος εκτιμά ότι μια λογική λύση είναι να διχοτομηθεί.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Το πώς τελικά θα αποκλιμακωθεί η ένταση είναι πλέον το κύριο ερώτημα στην υπόθεση με τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Αγκυρα έχει αρχίσει να δηλώνει «ελπίζουμε να μην έχουν το θράσος να μας αναγκάσουν να κάνουμε χρήση βίας» και να θεωρεί ότι η Μεσόγειος είναι «τουρκική λίμνη».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Διεθνή στόλο βρήκε εμπόδιο το «Πίρι Ρέις» και η τουρκική συνοδεία του
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη


Το «Πίρι Ρέις» έφτασε 26 μίλια μακριά από το «12» αλλά βρήκε μπροστά του σκάφη των ΗΠΑ, Ισραήλ καθώς και Ρωσίας και Βρετανίας και απομακρύνθηκε

Διαβάστε το ολόκληρο...

Οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσε στα κατεχόμενα η υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ του κ. Έρογλου και της Τουρκίας.Μετά τις γνωστές δηλώσεις του πρώην «προέδρου» Ταλάτ, για εσφαλμένη πολιτική της Άγκυρας στο θέμα της έρευνας πετρελαίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει τα βέλη της εναντίον του Έρογλου.
Τον κατηγορούν για έλλειψη αρμοδιότητας να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία χωρίς την εξουσιοδότηση της «βουλής».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στον αέρα επιστροφή της τρόικας και δάνειο
Σοφία Βούλτεψη
Χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε πληροφορηθεί τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η τρόικα έφυγε από την Αθήνα και χωρίς να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της, η έκτη δόση του δανείου παραμένει στον αέρα, ενώ για το νέο δάνειο, που υποτίθεται ότι αποφασίστηκε στις 21 του περασμένου Ιουλίου, δεν γίνεται πλέον ούτε λόγος.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Γράφει μεταξύ άλλων ο Paul Krugman:

Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μοιάζουν απρόθυμοι να προσφέρουν το περιβάλλον που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Η ζήτηση στα υπερχρεωμένα κράτη έχει πέσει, με το που τελείωσε η τεχνητή άνθηση που βασίζονταν στα δάνεια.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η οικονομική κρίση του αναπτυγμένου κόσμου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις αναδυόμενες οικονομίες…», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert B. Zoellick.

Και συμπλήρωσε πως, «οι εν λόγω οικονομίες, που σήμερα συνεισφέρουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα πρέπει να τονώσουν την εσωτερική τους ζήτηση, έτσι ώστε να αποφύγουν τις εξωτερικές αρνητικές επιδράσεις…».

Διαβάστε το ολόκληρο...

του Jacques Bendelac (Δημοσίευση στο Israel Valley)

Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την πολιτική ανεξαρτησία τους, η Αίγυπτος είναι αντιμέτωπη με μια λαϊκή επανάσταση, η Τουρκία μειώνει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, η Ιορδανία δημοσιοποιεί την υποστήριξή της για τις παλαιστινιακές αξιώσεις. Ενώ η αμερικανική επιρροή στην περιοχή ξεθωριάζει, η αποδυνάμωση της ζώνης του ευρώ κινδυνεύει να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μέσω του διεθνούς εμπορίου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Την παραίτησή του υπέβαλε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να την κάνει αποδεκτή, αφού ο βετεράνος στο θώκο αυτό και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι θα ήταν αρνητικός στο να υπηρετήσει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μεντβέντεφ.«Παραιτήθηκα. Η παραίτησή μου έγινε αποδεκτή», είπε ο Κούντριν.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Χάρτης που σχεδιάστηκε από τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Άγκυρας και θεωρητικό της Τουρκίας για θέματα χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, Prof. Dr. Sertaç Başeren, που δείχνει τις προθέσεις της Τουρκίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Λινα Γιανναρου
Ενας κρίσιμος παράγοντας της κλιμακούμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι... νορβηγικός. Ως γνωστόν, στις 15 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους NAVTEX, σύμφωνα με την οποία ερευνητικό πλοίο θα διεξαγάγει, για τα συμφέροντά της, υποθαλάσσιες σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου έως τις 15 Νοεμβρίου, γεγονός που οδήγησε σε διάβημα της Ελλάδας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Τη χρήση της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου φέρεται να ζητούν οι ισραηλινοί από τη Κύπρο δίνοντας ως αντάλλαγμα την εξασφάλιση της αεράμυνας της.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Κώστα Γουλιάμου

Οταν αναφέρομαι στο ‘τέλειο’ λάθος, εννοώ ότι η των τελευταίων ετών οικονομική (και κατά πολλούς εικονική) ενδυνάμωση της Τουρκίας μεγιστοποιεί αφενός την αλαζονεία της, αφετέρου εντατικοποιεί τα αντιδυτικά αντανακλαστικά του συνόλου της πολιτικής της κοινωνίας. Ιδιαίτερα, μετά την πρόσφατη νίκη του στις εκλογές ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος κ. Έρντογάν εκπέμπει ένα είδος

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει την πίεση από τις ΗΠΑ και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και εκτιμάται ότι αναμένει την υποστήριξη του Ισραήλ ή του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι σε μεγάλα οικονο- μικά fora
ΤΟΥΣΩΤΗΡΗ ΡΟΥΣΣΟΥ*

Διαβάστε το ολόκληρο...

Λευκωσία: Λευκωσία και Βηρυτός συζητούν τα προβλήματα που ανεφύησαν από την υπογραφή συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Λίβανο έρχεται στην Κύπρο εντός των ημερών για να συζητήσει τα προβλήματα από τις δύο συμφωνίες που καλύπτουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών από τη μία και Κύπρου-Ισραήλ από την άλλη.

Διαβάστε το ολόκληρο...

του Δρος Γιώργου Κωνσταντινίδη
Η τρέχουσα περίοδος που διανύει η Ελλάδα είναι μία από τις κρισιμότερες στην ιστορία της. Τα λάθη πολιτικής και οι πρακτικές του παρελθόντος οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση, που για ορισμένους ειδήμονες πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, οικονομολόγους, επιχειρηματίες και κοινωνιολόγους κρίνεται ως μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, οι αντιστάσεις του Ελληνισμού υπήρξαν διαχρονικά ισχυρές και αναλλοίωτες ιδιαίτερα σε αντίξοες συγκυρίες. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολυπολικής, παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας, η οποία δεν επιτρέπει εύκολες και απλουστευμένες ερμηνείες και συμπεράσματα για τα διεθνή τεκταινόμενα.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Κώστα Πικραμένου*
Η Noble Energy ξεκίνησε την προγραμματισμένη γεώτρηση στο Block 12 της Κυπριακής ΑΟΖ στις 19 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα εξελίξεις σχετικά με το Παλαιστινιακό, τη Λιβύη, το PKK και τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες εβδομάδες ένα εκρηκτικό μείγμα που δύναται να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικοί προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη μέρα και κατά πόσο ένα θερμό επεισόδιο με εμπλοκή Ισραήλ, Ελλάδος-Κύπρου και Τουρκίας μπορεί να λάβει χώρα εντός εβδομάδων. Άποψη μου είναι ότι όλοι οι αναγκαίοι παράγοντες συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ας δούμε τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας:

Διαβάστε το ολόκληρο...

JSS
Διάφορες προσωπικότητες από το Ισραήλ και αλλού, δημοσιογράφοι και γαλλοϊσραηλινοί υποψήφιοι εκπρόσωποι του Ισραήλ για τις εκλογές στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση απαντούν στο ερώτημα του JSSNews:

Διαβάστε το ολόκληρο...

Στα δυτικά της Πάφου το Πίρι Ρέις με συνοδεία φρεγάτας και υποβρυχίου
Στην περιοχή από το Ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα ανατολικά, μέχρι το Ακρωτήριο Αρναούτη, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι έρευνες της Τουρκίας για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Διαβάστε το ολόκληρο...

της Ελίνας Γαληνού
Μαθαίνοντας τα "περί εξυγίανσης" στον χώρο της ΕΡΤ και τις προσπάθειες "ανεξαρτοποίησης από το δημόσιο", έτσι όπως προβλήθηκαν διεξοδικά (και με αρκετές γενικολογίες) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ίσως να μην εκπλαγήκαμε με αυτά που αποκαλύφθηκαν.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
Μια ομάδα ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ αποβιβάζεται σε ένα νησί της Μεσογείου, το οποίο δεν κατονομάζεται αλλά παρουσιάζεται. Πρόκειται για τη Λήμνο, στην οποία η ομάδα των ειδικών δυνάμεων, στην προσπάθειά της να φέρει σε πέρας την αποστολή, «θα αντιμετωπίσει όλους τους κινδύνους του σύγχρονου πολέμου».

Διαβάστε το ολόκληρο...

Βρήκαν την Μεσόγειο άδεια και κάνουν ό,τι θέλουν δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας την παρουσία του τουρκικού στόλου στην περιοχή, μετά την κρίση με τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Μιλιέτ: “Ο «ξεροκέφαλος» Κασίνης ευθύνεται για τις γεωτρήσεις»
Νικόλας Ζαννέττος
Ενδιαφέρον μπορεί να χαρακτηριστεί δημοσίευμα της Μιλιέτ το οποίο υποστηρίζει ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ήθελε να διακοπούν οι διαδικασίες γεώτρησης στο οικόπεδο 12 όσο διαρκούν οι συνομιλίες, τελικά ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις με πρωτοβουλία του «ξεροκέφαλου» όπως τον χαρακτηρίζουν Σόλωνα Κασίνη.

Διαβάστε το ολόκληρο...

της Ελίνας Γαληνού
Οσες αναδιαθρώσεις και αν γίνουν στο ελληνικό χρέος, δεν αρκούν αν δεν εμφανίσει η χώρα ένα πλεόνασμα. Εννοείται ότι μια οικονομία στον αέρα, είναι σαφώς πολύ ευάλωτη στις διαθέσεις των αγορών, απ΄ότι μια οικονομία που αποδεικνύει ότι μπορεί να παράγει πλούτο.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Είκοσι δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τους τρομοκράτες της 17Ν, που είπε την ιστορική φράση: “Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Και όμως πέρασαν είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια απο εκείνο το πρωινό του Σεπτέμβρη, που άφησε όλους άφωνους η τραγική είδηση της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Η αντιμετώπιση μιας αιφνίδιας στρατιωτικής κρίσης είναι το βασικό σενάριο στη φετινή διακλαδική άσκηση «Αλέξανδρος», ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι από το απόγευμα της Δευτέρας το «Πίρι Ρέις» έχει ξεκινήσει έρευνες μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπό την προστασία έξι τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Ο ελληνικής καταγωγής διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, νάυαρχος Τζέημς Σταυρίδης, επισκέπτεται σήμερα σε ταξίδι αστραπή την Άγκυρα, προερχόμενος από το Ισραήλ. Ο Σταυρίδης θα συναντηθεί με τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό άμυνας, ενώ έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Λιάνα Μυστακίδου

Την ιστορική διαδρομή της πετρελαϊκής πολιτικής της Τουρκίας αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα Acik Istihbarat , η κ. Σεμπνέμ Οζμπέκ. Για οικονομία χώρου θα παραθέσουμε αποσπάσματα από την τελευταία περίοδο που μας ενδιαφέρει άμεσα.«Ο Οζάλ που έγινε πρωθυπουργός με την εντολή των ΗΠΑ και την άδεια των πραξικοπηματιών της 12ης Σεπτεμβρίου, μετέτρεψε την ΤΡΑΟ (Τουρκική εταιρία πετρελαίου) από ανώνυμη εταιρία, σε οργανισμό δημοσίου δικαίου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Του Νίκου Μελέτη
Με τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφορτίσει το κλίμα έντασης που δημιουργείται με αφορμή τις αντιδράσεις της Άγκυρας στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η κουβέντα της κ. Χίλαρι Κλίντον προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «δεν θέλουμε εντάσεις και προκλήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η πλέον προχωρημένη προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Άγκυρα, η οποία συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά και να απειλεί με πόλεμο την Κύπρο και το Ισραήλ.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλουρίδη*

ΕΥΤΥΧΩΣπου οι διεθνείς και τοπικές συγκυρίες, δηλαδή η σύγκρουση Τουρκίας - Ισραήλ και η εκών άκων συνεργασία του Προέδρου Χριστόφια, με το Ισραήλ κατόπιν της εξαγγελίας της Κυπριακής Α.Ο.Ζ. επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου βοηθούν την Κύπρο τα μέγιστα, τούτη την κρίσιμη ώρα για μια σημαντική, ιστορικών διαστάσεων γεωπολιτική αναβάθμισή της και πραγματικής αναγνώρισης της γεωπολιτικής υπεραξίας του Κυπριακού χώρου.

Διαβάστε το ολόκληρο...

Του Μάριου Ευρυβιάδη

Ειλικρινά δεν είχα πρόθεση να ασχοληθώ για δεύτερη εβδομάδα με τη Μεγάλη (Βuyuk) Τουρκία και τον σύγχρονο εκφραστή αυτού του μεγαλείου, τον επίσης Μεγάλο (Βuyuk) Μάγιστρο της εξωτερικής πολιτικής Άχμετ Νταβούτογλου, γνωστό επίσης σε συγκεκριμένους κύκλους και ως «γιο του Δαυίδ». Όμως, μια πρόσφατη τοποθέτησή του στα τουρκικά ΜΜΕ αναφορικά με την «πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες της Τουρκίας», που ο ίδιος διατύπωσε και ανέπτυξε, χρήζει, όπως θα γίνει πάραυτα αντιληπτό, σχολιασμού.

Διαβάστε το ολόκληρο...

back to top