Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τι λέει το Economist για την Ελληνική κρίση χρέους και την έξοδο από την Ευρωζώνη.


Τις τελευταίες εβδομάδες εκτυλίσσεται μία μάχη μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, και των κατόχων ελληνικών ομολόγων, για το ποσοστό κουρέματος του χρέους και τους όρους των νέων ομολόγων.
Η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές της Ελλάδας δεν θέλουν να δώσουν περισσότερα χρήματα, κυρίως γιατί βλέπουν ότι οι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν να αθετούν τις υποσχέσεις που λαμβάνουν απέναντί τους αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην ελληνική οικονομία.

Αν δεν βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση μέχρι το Μάρτιο, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μία χαοτική χρεοκοπία, που πιθανότατα θα αναγκάσει τη χώρα να βγει από το Ευρώ. Μία τρομακτική προοπτική, αν συνυπολογιστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης αυτής στην Ευρωζώνη, η οποία δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να δημιουργήσει ένα τοίχος προστασίας για μεγάλες Ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Ισπανική και η Ιταλική.



Τι μπορεί να γίνει για να βγει η Ελλάδα από αυτήν την κατάσταση;

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα μεγαλύτερο κούρεμα, χωρίς το φόβο πυροδότησης των CDs, αναγκάζοντας τους κατόχους ομολόγων να δεχτούν μεγάλες απώλειες και αναδιαρθρώνοντας τα ελληνικά ομόλογα μέχρι το Μάρτιο.

Αυτό δυστυχώς σήμερα δεν είναι πλέον αρκετό. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, που το κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες δεν είναι ικανό να δώσει προοπτική σε μία οικονομία που συρρικνώνεται διαρκώς και παράλληλα τρέχει με υψηλά ελλείμματα. Στην κατάσταση αυτή που είναι η Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του χρέους με κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν τόσο η ΕΚΤ όσο και Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της. Παρά τις μειώσεις μισθών, η Ελλάδα συνεχίζει να μην είναι ανταγωνιστική. Και σε αυτό φέρουν μεν κάποια ευθύνη οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, αλλά ο βασικός ένοχος είναι η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία αποδείχτηκε ανίκανη να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να μπουν τα θεμέλια για ανάπτυξη της χώρας.

Δεδομένης αυτής της απροθυμίας για μεταρρυθμίσεις, μήπως θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτές της να αφήσουν τη χώρα να βγει από το Ευρώ;

Αν η Ελλάδα είχε το δικό της νόμισμα, θα μπορούσε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω υποτιμήσεων. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της εξόδου από το Ευρώ, πιθανόν να είναι το σοκ που χρειάζεται το Ελληνικό πολιτικό σύστημα για να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα αρνητικά μίας εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ είναι πολύ περισσότερα από τα πιθανά οφέλη. Η αναδημιουργία ενός νομίσματος είναι πολύ δυσκολότερο εγχείρημα από την υποτίμηση ενός υπάρχοντος. Μερικοί κλάδοι, όπως ο Τουρισμός, πιθανόν να επωφελούνταν μακροπρόθεσμα, αλλά για ένα σημαντικό διάστημα η αναστάτωση και αποδιοργάνωση της οικονομίας θα έφερνε καταστροφικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε φαινόμενα υπερπληθωρισμού και μεγάλης αύξησης της φτώχειας, για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επιθυμούν έξοδο από το Ευρώ.

Συνέπειες για την Ευρώπη - μείωση κινδύνου

Για την Ευρώπη, μία έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα ήταν επίσης καταστροφική. Θα προκαλούσε τρομερό πρόβλημα στις Ευρωπαϊκές τράπεζες, με πιθανές χρεοκοπίες, φυγή κεφαλαίων και ραγδαία άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων των υπόλοιπων προβληματικών οικονομιών ή ακόμα και των χωρών του λεγόμενου πυρήνα.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση στον κίνδυνο μίας Ελληνικής αποτυχίας έχει αρχίσει να μειώνεται. Όταν επιτευχθεί μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η τύχη της χώρας δεν θα παίζει τόσο δραματικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή αγορά. Με την Ιταλία και την Ισπανία να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε μεταρρυθμίσεις, η διάκριση μεταξύ αυτών και της Ελλάδας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Και καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν και λαμβάνουν μέτρα για τη προστασία των Ευρωπαίων οικονομιών, η προοπτική εξόδου της Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν θα αποτελεί πια τον κίνδυνο που αποτελεί σήμερα.

Είναι ξεκάθαρο ότι όσο το κόστος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μειώνεται, τόσο η προοπτική αυτού του σεναρίου αποκτάει μεγαλύτερη βάση. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα θέσουν το δίλλημα στην Ελλάδα: είτε θα προχωρήσει η χώρα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα εγγυηθούν επιπλέον κεφάλαια και πιθανή μείωση του χρέους από τα Ευρωπαϊκά κράτη και την ΕΚΤ, ή θα συνεχίσει στο δρόμο της απραγίας και της αναπόφευκτης εξόδου από το Ευρώ.
LIFO

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top