Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΤΗδική του μαρτυρία για τη Θεσσαλονίκη στα χρόνια της Χούντας και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μέσα από «θραύσματα προσωπικών σημειώσεων και εφημερίδων» και «τραύματα της ατομικής μνήμης που μένουν ακόμη ανοιχτά και άλλα που έκλεισαν κάτω από ουλές της συλλογικής λήθης», καταθέτει στο βιβλίο του «Αντεθνικώς δρώντες» 1971-1974, ο δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης. «Πρόκειται για ένα βιβλίο μνήμης», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συγγραφέας, στο περιθώριο παρουσίασης του βιβλίου που
πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ. Το “Αντεθνικώς Δρώντες”, χωρίς να είναι ένα βιβλίο αναφοράς στη γενιά του Πολυτεχνείου που τόσο λοιδορείται στην εποχή μας, επιχειρεί να μην την αποκαταστήσει, αλλά να θέσει τα πραγματικά ιστορικά δεδομένα. Γι’ αυτό και το βιβλίο παραμένει επίκαιρο», προσθέτει ο συγγραφέας.

Το βιβλίο αποτελεί τη μαρτυρία ενός δημοσιογράφου που δούλεψε σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Χούντας, ζώντας τον κοινωνικό και πολιτιστικό περίγυρο της πόλης, συμμετέχοντας στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα της εποχής και γράφοντας κάποιες ανταποκρίσεις για την ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης όσον αφορά στα γεγονότα που διαδραματίζονταν τότε στην περιοχή.

«Πρόκειται για ένα πορτρέτο της πόλης της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της δικτατορίας», λέει ο συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης. «Το βιβλίο είναι μια προσωπική μαρτυρία και ο πραγματικός ήρωάς του είναι οι προσωπικές ανταποκρίσεις του Χρίστου Ζαφείρη στο εξωτερικό», είπε ο Χρυσάφης Ιορδάνογλου, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ευχαριστώντας θερμά το συγγραφέα για το έργο του και την προσφορά του. «Ο συγγραφέας περιγράφει και δεν κρίνει τα περιστατικά. Και τα περιγράφει πολύ καλά.

Η περιγραφή αυτή είναι η πληρέστερη για το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης» είπε ο κ. Ιορδάνογλου. «Εκείνο που τραβάει περισσότερο είναι το κομμάτι εκείνο του βιβλίου που αναφέρεται στην πολιτιστική αντίσταση, στους τρόπους που βρίσκεται ο κόσμος εκείνη την εποχή να εκφραστεί με πράξεις αντίστασης».

Ο συγγραφέας δεν αρκείται στην καταγραφή των γεγονότων που αφορούν την αντίσταση κατά της χούντας, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα και -με δυσκολίες, λόγω έλλειψης και συσκότισης των πηγών έπειτα από περίπου 40 χρόνια, όπως επισημαίνει- αναφέρεται στο άλλο «στρατόπεδο»: τα όργανα της Χούντας, τους υποστηρικτές και συνεργάτες του καθεστώτος στην πόλη, την οικονομική κατάσταση, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το κλίμα ευδαιμονίας, τον καταναλωτισμό και την αδιάφορη στάση της πλειονότητας των πολιτών απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς.

Ένα οδοιπορικό μνήμης…
«Το βιβλίο, υπακούοντας σε μια λαμπρή δημοσιογραφική παράδοση, είναι ένα οδοιπορικό μνήμης, μια μοναδική μαρτυρία, στο επίκεντρο του οποίου είναι πάντα οι άνθρωποι. Αν και αναφέρεται σε μια τριετία, στην ουσία μιλά για την ιστορία όλου του 20ού αιώνα», είπε ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, λέκτορας της Θεωρίας της Ιστορίας και της Ιστοριογραφίας στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και μελετητής της περιόδου αυτής. «Πρόκειται για ένα βιβλίο με πολλές αρετές. Είναι αναλυτικό, με προσωπικές μαρτυρίες και εξαιρετικά τεκμηριωμένο με μακρά επίπονη έρευνα και με βαθιά γνώση του χώρου και του χρόνου, που έρχεται να συμπληρώσει ένα πραγματικό κενό, την ιστορία του φοιτητικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», πρόσθεσε ο κύριος Καραμανωλάκης. «Ο Χρίστος Ζαφείρης γράφει την Ιστορία της πόλης, γράφοντας τη δική του ιστορία».
http://www.philenews.com

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/02/71-74.html#.T029iIefftc

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top