Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της διεθνούς συνάντησης κορυφής για την εξάπλωση των πυρηνικών που πραγματοποιείται στη Σεούλ της Κορέας. Ο Μπαράκ Ομπάμα τηρώντας τις υποσχέσεις που έδωσε και προς την κυπριακή Κυβέρνηση και προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και την ηγεσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ήγειρε το Κυπριακό και τις θρησκευτικές ελευθερίες του
Οικουμενικού Πατριαρχείου στη συνάντηση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση δεν έκανε καμία αναφορά στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε όμως σ’ αυτό ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε σχέση με την Κύπρο. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό μέλλον για την Κύπρο το συντομότερο», είπε ο κ. Ερντογάν.
Όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα ( δημοσιεύματα του Τύπου για τη συνάντηση), ο Ερντογάν φέρεται να έχει πει στον Ομπάμα, ότι ο κ. Χριστόφιας «παίζει με τον χρόνο» και προσπαθεί να ξεπεράσει τις εκλογές και πρόσθεσε: « Δεν έχουμε ελπίδες , αλλά και φέτος θα κάνουμε με υπομονή αγώνα , αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της». Σύμφωνα με την τουρκική Σαμπάχ, Ερντογάν και Ομπάμα συμφώνησαν σε 6 σημεία: Συρία, Ιράν , Ιράκ , Κυπριακό, πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και Αρμενικό. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ερντογάν τόνισε στον Πρόεδρο Ομπάμα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για τη Σύνοδο Ρ5+1 στην Κων/λη και ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα.
Και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στη στενή συνεργασία των χωρών τους. Ο κ. Ερντογάν είπε πως από τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε πρόεδρος, «αναβαθμίσαμε το καθεστώς των σχέσεών μας, από στρατηγική συνεργασία σε μοντέλο συνεργασίας».
Ο κ. Ομπάμα, αφού απαρίθμησε πολλούς τομείς όπου οι δύο χώρες συνεργάζονται, είπε ότι τα τελευταία χρόνια «η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ συνέχισε να μεγαλώνει σε όλες τις διαστάσεις της. Βρίσκω τον κ. Ερντογάν εξαίρετο εταίρο και φίλο σε ευρύ φάσμα σχέσεων». Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας, το Σάββατο, ο πρέσβης της Κύπρου Παύλος Αναστασιάδης είχε αποκαλύψει ότι «έχει λάβει διαβεβαίωση πως ο πρόεδρος Ομπάμα θα θέσει το θέμα της Κύπρου και των τουρκικών απειλών, προσωπικά προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό», στη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν.
Σημειώνεται, ότι ο Ερντογάν συζήτησε το Κυπριακό και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Τον Ιούνιο στην Τουρκία ο Αμερικανός Πρόεδρος
ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥνα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στον Μπαράκ Ομπάμα. Σε δηλώσεις τους στο περιθώριο της συνόδου με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Ερντογάν «για τις προσπάθειες που ο ίδιος έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Άγκυρας να ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με τον συνομιλητή του συζήτησαν αρκετά για το θέμα της Συρίας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του επειδή η Τουρκία θα φιλοξενήσει μέσα στις επόμενες μέρες τη συνάντηση «Φίλοι της Συρίας» στην οποία θα συμμετάσχει η Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν και ολόκληρη η ομάδα του έδειξε εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Αμερικάνος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Τουρκία, για δεύτερη φορά, τον ερχόμενο Ιούνιο.
http://www.philenews.com

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/03/blog-post_3812.html#.T3Kd_WGfftc

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top