Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πιθανή συμμετοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο πρόγραμμα μυστικών κέντρων κράτησης της CIA στην Ευρώπη
Νέα στοιχεία για πιθανή συμμετοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο πρόγραμμα μυστικών κέντρων κράτησης της CIA στην Ευρώπη κατατέθηκαν την Τρίτη στην Επιτροπή Πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.




Μετά από δημοσιεύματα αναφορικά με δραστηριότητες της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος το 2005, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβη σε σύσταση προσωρινής εξεταστικής επιτροπής.

Το πόρισμα της εν λόγω εξεταστικής επιτροπής που συνέταξε ο Claudio Fava, έκανε λόγο για «παθητικότητα» συγκεκριμένων κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες της CIA στο έδαφός τους, και πρότεινε την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Σήμερα «έχουν αποκαλυφθεί νέες πληροφορίες σχετικά με τα μυστικά κέντρα κράτησης στην Ευρώπη… υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να βασιστούμε», τόνισε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Hélène Flautre.

Αίσθηση προκάλεσε ότι οι υπεύθυνοι για τις έρευνες σε εθνικό επίπεδο σε Δανία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία, δεν παρευρέθησαν στην ακρόαση παρά την πρόσκληση των ευρωβουλευτών.

Οι υπεύθυνοι «εξήγησαν ο καθένας ξεχωριστά με ένα πολύ σχολαστικό τρόπο, γιατί δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην ακρόαση», συνέχισε η ευρωβουλευτής.

Συλλογική ευθύνη των κρατών μελών και το «κρατικό απόρρητο»
Για ύπαρξη «συλλογικής ευθύνης» των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ έκανε λόγο η Πορτογαλίδα Ana Gomes από το κόμμα των σοσιαλιστών.

«Υπάρχει σαφής συνενοχή των ευρωπαϊκών αρχών», είπε, υπογραμμίζοντας ότι στην Πορτογαλία οι αρχές «είτε ήταν αναρμόδιες […] είτε συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ».

Η ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie In't Veld από τους Πρασίνους, τόνισε ότι δεν υπάρχει πίεση από την κοινή γνώμη «για αυτό οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται για την έρευνα».

Υπό το φως των νέων στοιχείων «η έκθεση follow up είναι απολύτως απαραίτητη» είπε η γαλλίδα κεντροδεξιά ευρωβουλευτής (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Michèle Striffler. «Εάν αποδειχθεί ότι τα κράτη μέλη συνεργάστηκαν ενεργά, τότε θα πρέπει να λάβει δράση η ΕΕ».

Σύμφωνα με την Julia Hall από τη Διεθνή Αμνηστία, παρά το ότι υπάρχουν νέα στοιχεία από το 2007 μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις αρνούνται να συνεργαστούν για «λόγους κρατικού απορρήτου», τους οποίους και χαρακτήρισε αδικαιολόγητους. «Θα πρέπει να γίνεται επίκληση του κρατικού απορρήτου μόνο όταν προστατεύεται ζωτικό εθνικό συμφέρον, που δεν ισχύει εδώ».

Είναι αγώνας κατά της τρομοκρατίας
Ωστόσο ακούστηκαν και φωνές που επικαλέστηκαν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σημαντικές αξίες […] αυτό ωστόσο σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις και να αποκαλύψουμε τις λεπτομέρειες του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, που σώζει ζωές;», αναρωτήθηκε ο πολωνός ευρωβουλευτής των Συντηρητικών και Ρεφορμιστών Mirosław Piotrowski.
ΠΗΓΉ: EURACTIV.GR-HTTP://WWW.SKAI.GR/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/03/cia_29.html#.T3UwXWGfftc

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top