Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά -και με τη
 Συρία- για πολλούς μήνες:
έφτασε σε κρίσιμη στιγμή του
 διπλωματικού παιχνιδιού πόκερ του
Louis Denghien

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά -και με τη Συρία- για πολλούς μήνες:
έφτασε σε κρίσιμη στιγμή του διπλωματικού παιχνιδιού πόκερ του
Χιλιάδες, ή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι -και οι δύο διατυπώσεις χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από τα γαλλικά πρακτορεία-
διαδήλωσαν σε όλη τη Συρία εναντίον της κυβέρνησης στη παραδοσιακή πλέον κινητοποίηση της αντιπολίτευσης κάθε Παρασκευή. Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά είναι πιθανά, αλλά ο λακωνισμός του γαλλικού τύπου σχετικά με αυτό το θέμα μαρτυρά αρκετά ότι αυτή η κινητοποίηση ήταν -στην καλύτερη των περιπτώσεων- συνήθης, δηλαδή, πολύ περιορισμένη.

Η OSDH ανακοίνωσε έναν απολογισμό 96 νεκρών για την Παρασκευή. Ανάμεσα τους 26 υπέρ του Μπασάρ στο Darat Ezzat στο Χαλέπι, του οποίου η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι καθαρή: άμαχοι που έχουν απαχθεί από κομάντο σύμφωνα με την κυβέρνηση, ή από πολιτοφύλακες chabihas που έπεσαν σε ενέδρα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση; Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα νέο «στρατιωτικό κατόρθωμα» των ένοπλων συμμοριών.


Ένα αεροπλάνο λιγότερο η περισσευούμενο;

Ωστόσο, είναι πάντα η περίπτωση του τουρκικού μαχητικού που χάθηκε στη θάλασσα χθες που κρατά την προσοχή των σχολιαστών: μια συριακή στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε την Παρασκευή το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι το τουρκικό αεροπλάνο είχε πληγεί από ένα χτύπημα της συριακής αεράμυνας, χωρίς να διευκρινιστεί η φύση του βλήματος. Το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Λατάκια. Ένας εκπρόσωπος (ανεπίσημος) του συριακού στρατού δήλωσε ότι τα συριακά ραντάρ είχαν εντοπίσει στις περίπου 11:40 (τοπική ώρα) έναν «άγνωστο στόχο», σίγουρα όχι συριακό αεροπλάνο. Μετά από αυτό, διατάχθηκε να ανοίξουν πυρ.
Ένας εκπρόσωπος του συριακού στρατού, αυτή τη φορά επίσημος, έδωσε στις 23 Ιουνίου τα ακόλουθα στοιχεία: το αγνώστου ταυτότητας αεροπλάνο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης σε χαμηλό υψόμετρο και υψηλής ταχύτητας στα χωρικά ύδατα της Συρίας, ένα χιλιόμετρο από την συριακή ακτή. Στη συνέχεια έπεσε στη θάλασσα περίπου δέκα χλμ. έξω από την ακτή του χωριού Ουμ Touyour, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα βόρεια της Λατάκειας, και 20 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Δεν υπάρχει ακόμα καμία είδηση ​​για τα δύο μέλη του πληρώματος, που είναι αντικείμενο έρευνας και διάσωσης με κοινές ναυτικές μονάδες της Τουρκίας και της Συρίας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις δυο πλευρές.

Δεν πρόκειται επομένως για λάθος, αλλά για νόμιμη και αυτόματη αντίδραση άμυνας ενός κυρίαρχου κράτους, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές εντάσεις που γνωρίζει η χώρα. Όσον αφορά τους Τούρκους πιλότους, ήταν σε αποστολή πρόκλησης, η «δοκιμής» της συριακής αντίδρασης; Είχαν χαθεί σε αυτό το σημείο; Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ υπονόησε ότι το F4 θα μπορούσε να παραβιάσει κατά λάθος τον εναέριο χώρο της Συρίας λόγω της ταχύτητας του… Ναι, αλλά με αυτόν τον συλλογισμό, οι παραβιάσεις θα ήταν καθημερινές!

Το συριακό πρακτορείο Sana δεν αναφέρει καμία δήλωση «απολογίας» από τη Δαμασκό προς την Άγκυρα, η οποία είχε αρχικά ανακοινωθεί από τον Ερντογάν πριν να φανεί πιο ασαφής σχετικά με το θέμα. Προς το παρόν το μόνο που βγήκε από τη πολιτικο-στρατιωτική συνεδρίαση κρίσης που συγκλήθηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό την Παρασκευή το βράδυ είναι η ακόλουθη δήλωση: «Η Τουρκία θα ανακοινώσει την τελική στάση της και θα λάβει με αποφασιστικότητα τα μέτρα που επιβάλλονται, όταν θα διευκρινιστούν τα πραγματικά γεγονότα για αυτό το περιστατικό».

Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν υπέστη πλήγμα, μικρό αλλά συμβολικό, και από αυτό που γνωρίζουμε για τον ίδιον, για την αλαζονεία του και για τον ραβινικό αντι-μπασαρισμό του, φέρνει ανησυχία εκ των προτέρων. Στο πρόσφατο παρελθόν, επειδή μερικά συριακά βλήματα και σφαίρες πέρασαν τα σύνορα του, για το κυνήγημα του ΣΕΣ, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε απειλήσει για το δικαίωμα του να υπερασπίσει τη χώρα του, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν και η ομάδα του δεν διαθέτουν τα μέσα, στρατιωτικά και πολιτικά, για την πολεμοκαπηλία τους: μια στρατιωτική περιπέτεια, ακόμη και με τη διπλωματική υποστήριξη της Ουάσιγκτον θα ήταν ισοδύναμη με παρτίδα ρώσικης ρουλέτας.

Μια συστοιχία εκτόξευσης ρωσικών πύραυλων SAM 300: αυτό είναι το όπλο που θα μπορούσε να κατέρριπτε το τουρκικό F4

Και αυτό την ώρα που πολλοί Τούρκοι στρατιώτες, σε ένα άλλο μέτωπο, μόλις έπεσαν θύματα των Κούρδων αυτονομιστών. Και την ώρα που πολλοί πολιτικοί και Τούρκοι πολίτες δεν συμφωνούν με τη αντι-συριακή και φιλο-νατοική γραμμή. Είναι βέβαιο ότι ο άνθρωπος θα επιμείνει να περισώσει την εικόνα του. Πώς; αυτό είναι το ερώτημα.

Ο Κόφι Ανάν υπέρ της εισόδου του Ιράν στην ειρηνευτική διαδικασία

Η υπόθεση σίγουρα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Σύρου Υπουργού Εξωτερικών Walid al-Moallem, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που ξεκίνησαν την Παρασκευή 22 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο Λαβρόφ δήλωσε την ίδια Παρασκευή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση Rossia 24, ότι ο συνομιλητής του πρότεινε την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από όλες τις πόλεις, με την προϋπόθεση ότι «ταυτόχρονα » θα γίνει το ίδιο με τις ομάδες οπλισμένων ανταρτών. Όλα αυτά, κατά την άποψή μας ανήκοντας στη στρατιωτική και πολιτική ουτοπία, αλλά βρισκόμαστε στο γήπεδο των διπλωματικών χειρονομιών και προθέσεων.

Ο Λαβρόφ ενημέρωσε επίσης τον Ουαλίντ αλ-Moallem για τις προετοιμασίες της διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία στη Γενεύη, στην οποία η Ρωσία συμμετέχει πολύ ενεργά. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στο γεγονός ότι η συνάντηση αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει ενεργά το πρόβλημα της χρηματοδότησης και του εξοπλισμό των ενόπλων ομάδων στη Συρία. Το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, οι οποίες πρέπει να συμμετέχουν στη Διάσκεψη της Γενεύης θα κάτσουν στο σκαμνί.

Για να εξισορροπηθεί αυτή η συνάντηση, γνωρίζουμε ότι η Μόσχα υποστηρίζει σθεναρά τη συμμετοχή του Ιράν, την οποία απορρίπτει η τρόικα της Ουάσιγκτον / Λονδίνο / Παρίσι.
Όμως, αυτή τη Παρασκευή, η Μόσχα μόλις έλαβε μια σημαντική υποστήριξη, αυτή του Κόφι Ανάν: «Το Ιράν θα έπρεπε να είναι μέρος της λύσης στη Συρία», δήλωσε στη Γενεύη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του προγράμματος ειρήνευσης, ο οποίος γνωρίζει ότι πέρασε η εποχή της Δυτικής μονομέρειας.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/06/blog-post_3434.html#.T-aNtxefftc

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top