Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Διπλωματικό επεισόδιο μικρής εμβέλειας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του ενεργειακού Φόρουμ, που διοργάνωσε η εταιρεία Gulf Intelligence.Το επεισόδιο προέκυψε κατά την άφιξη του προέδρου Χριστόφια στο Φόρουμ. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου Γκεμπράν Μπαζίλ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Χριστόφια ζήτησε να μην επιτραπεί στον πρέσβη του Ισραήλ να είναι παρών κατά τη διάρκεια της
ομιλίας του στο Φόρουμ.Ο πρέσβης του Ισραήλ αντιλήφθηκε την αντίδραση του αξιωματούχου του Λιβάνου και αφού συζήτησε για περίπου 20 λεπτά, σε ήπιους τόνους με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, αποχώρησε οικειοθελώς από το Φόρουμ.

Κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος ήταν παρών στο Φόρουμ, τόνισε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ευθύνεται για το επεισόδιο, καθώς ήταν προσκεκλημένη και δεν είχε καμία σχέση με τη διοργάνωση του Φόρουμ.Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από τη Βουλή του Λιβάνου να επικυρώσει την συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κύπρου - Λιβάνου.

Η μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η σοφή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και η δημιουργία του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Πρόκειται, είπε, για πολυέξοδη πρόκληση, αλλά είναι και προϋπόθεση για να μεταφερθεί στην Κύπρο και στην Ευρώπη αέριο από το οικόπεδο 12.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, αν απέσυρε τα στρατεύματά της και αν βοηθούσε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, τότε η Κύπρος θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί της υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ανέφερε ωστόσο, ότι οι Τούρκοι επίσημοι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα πόσο σημαντικό είναι να δώσει η χώρα το χέρι της για να υπάρξει ειρήνη, συνεργασία και φιλία μεταξύ της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Θέμα του συνεδρίου ήταν «Το μέλλον της Κύπρου ως παραγωγού ενέργειας».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Χριστόφιας: Αναμένουμε έγκριση από τη Βουλή του Λιβάνου για ΑΟΖ Η Μεσόγειος χώρος κοινών συνόρων για όλους, τόνισε ο Πρόεδρος.

«Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με τη φιλική χώρα του Λιβάνου», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
Αναμένουμε σύντομα την έγκριση από τη Βουλή του Λιβάνου της συμφωνίας για την κοινή ΑΟΖ των λαών μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την Τρίτη σε εκτός κειμένου αναφορά του σε συνέδριο για την ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να καταστεί χώρος κοινών συνόρων και κοινών συμφερόντων για όλους.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Ενέργειας του Λιβάνου Gebran Bassil, ο οποίος παρευρέθηκε και μίλησε στο συνέδριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αναμένουμε σύντομα την έγκριση από τη Βουλή του Λιβάνου της συμφωνίας μας για την κοινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των λαών μας γιατί προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με τη φιλική χώρα του Λιβάνου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι «έχει υπογραφεί και συμφωνία με την Αίγυπτο και θέλω να χαιρετίσω το γεγονός, παρουσία της Πρέσβειρας της Αιγύπτου εδώ, να πω ότι σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο έχουμε συμφωνήσει ότι όχι μόνο θα διατηρήσουμε τις αδελφικές μας σχέσεις, αλλά θα τις αναπτύξουμε και θα τις εμβαθύνουμε περαιτέρω».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε επίσης «σύντομα να έχω και συνάντηση με το νέο Πρόεδρο της Αιγύπτου».«Ο θαλάσσιος χώρος της ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο κοινών συνόρων και συμφερόντων για όλους μας, προσφέροντας προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά της Κύπρου.
«Η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ), αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός», είπε.

Πρόσθεσε ότι «απόρροια αυτής της κατάστασης είναι και το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον 2ο Γύρο Αδειοδότησης, με την υποβολή 33 αιτήσεων από 15 εταιρείες και κοινοπραξίες, που προέρχονται από 14 χώρες, μεταξύ αυτών, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, την Ιταλία, την Αυστραλία».

Μπροστά μας, είπε, «ανοίγονται νέες προοπτικές και δημιουργείται μια νέα δυναμική τόσο για μεγάλη και μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας, όσο και για το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, καθώς και στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, τα γηγενή κοιτάσματα φυσικού αερίου συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου, εντάσσουν την Κύπρο στα μεγάλα διεθνή δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.
«Η σωστή αξιοποίηση αυτών των προοπτικών που ανοίγονται μπροστά μας απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και καλά μελετημένα βήματα», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε παραθέτοντας το τρίπτυχο που ακολουθεί η Κυβέρνηση όσον αφορά στην ενεργειακή της πολιτική που, όπως είπε, περιλαμβάνει τη θωράκιση του γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ρόλου της χώρας, την ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, με τη δημιουργία ενός τρίτου διαδρόμου ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό σύστημα φυσικού αερίου και ΑΠΕ με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια.

Εκανε επίσης λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης αναγκαίων ενεργειακών υποδομών και τη δημιουργία νέων θεσμών.

Οι ενεργειακές υποδομές, ανέφερε, «είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση τόσο των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όσο και αυτών που έχουν εντοπιστεί, ή αναμένεται να εντοπιστούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις του Κέντρου Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες η Λεκάνη της Λεβαντίνης, στη νότιο-ανατολική Μεσόγειο, έχει αποθέματα υδρογονανθράκων ίσα με περίπου 1,68 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα σημερινά επιβεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, καθώς και οι μελλοντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στο θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, είναι δυνατό να καταστήσουν την περιοχή έναν ουσιαστικό ενεργειακό τροφοδότη», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου, είπε ότι «αυτό το έργο αποτελεί, κατά την άποψή μας, την αναγκαία περιφερειακή ενεργειακή υποδομή που θα συμβάλει στην ουσιαστική διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, εφόσον θα συνθέτει ένα ευέλικτο κομβικό σημείο για τη διασύνδεση με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ευρύτερη Μεσόγειο Θάλασσα και την προώθηση τους στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια αγορά».
Ενημέρωσε ότι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή ξεκινήσει τις αναγκαίες διεργασίες για τη δημιουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και στη σύνδεση του τριγώνου Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, μέσω της πόντισης καλωδίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση προωθεί επίσης τις διαδικασίες για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών.
«Το τερματικό αυτό θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις αποθήκευσης λειτουργικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών, καθώς και εγκαταστάσεις αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα διαθέτει εγκαταστάσεις για τη χρήση του ως διαμετακομιστικού σταθμού για την εμπορία πετρελαιοειδών».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι σαφές πως για τη δημιουργία τέτοιων υποδομών, πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε στην κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, το κόστος είναι εξαιρετικά ψηλό». Γι’ αυτό, πρόσθεσε «και επιδιώκουμε πολυμερή συνεργασία με την εμπλοκή και άλλων σημαντικών χωρών ή και μεγάλων εταιρειών, διατηρώντας, όμως, για το Κράτος μας κυρίαρχο ρόλο, αφού πρόκειται για μια υποδομή στρατηγικής σημασίας».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, «προσβλέπουμε και στην αξιοποίηση σχετικών κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ».
Σε αναφορά του για την ανάγκη δημιουργίας νέων θεσμών για την υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων θα πρέπει να αναμένεται τις αμέσως επόμενες λίγες ημέρες.

«Αναφέρομαι επίσης στις διεργασίες που προχωρούμε για τη σύσταση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μέρος του πλούτου που θα αποκομίσουμε από την αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές των Κυπρίων», πρόσθεσε.

Αυτή, άλλωστε, είπε, «είναι η πεμπτουσία μιας αειφόρου ανάπτυξης: να μην ξεχνάμε και να σεβόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας».
Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) για τη διενέργεια μελέτης που θα αφορά, σε πρώτη φάση, τη διερεύνηση των προοπτικών οικονομικής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και τρόπων διοχέτευσης του στις διεθνείς αγορές, κάτι που συνεπάγεται μελέτη βιωσιμότητας του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Σε δεύτερη φάση, συμπλήρωσε, «η μελέτη θα αφορά τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ένταξης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό σύστημα της Κύπρου».
Ταυτόχρονα, ενημέρωσε ότι «ομαλά εξελίσσεται και το έργο που αφορά την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά». Ανέφερε ότι αρχικά το δίκτυο θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς του Βασιλικού, της Μονής και της Δεκέλειας, με προοπτική να καλύψει τα ξενοδοχεία, τις βιομηχανίες και τις πόλεις.

«Ενα έργο που είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα, ενόψει και της απόφασης που λάβαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα να ξεκινήσουμε τις διεργασίες και διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή στην Κύπρο φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ως ενδιάμεση λύση μέχρι να έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε πως ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές διαβουλεύσεις της Ομάδας Επαφής της Κυβέρνησης με την εταιρεία Noble κατά τις οποίες η εταιρεία παρουσίασε το σχέδιο των μελλοντικών εργασιών της για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο.
«Για όλα αυτά καθώς και για σκοπούς εμπορικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε ορίσει τα μέλη της Διαπραγματευτικής Ομάδας με όρους εντολής την κατάληξη σε αριθμό συμφωνιών που πρέπει να υπογράψουμε με την εταιρία», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο β’ γύρο αδειοδότησης, λέγοντας ότι οι αιτήσεις αξιολογούνται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή.Επεσήμανε ότι «μας προσφέρεται επιτέλους η ιστορική ευκαιρία να συνεργαστούμε ειλικρινά, εποικοδομητικά και με καλή θέληση προς όφελος των λαών μας».Σε αυτήν την προοπτική, είπε, «η Κύπρος έχει και μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως η γέφυρα ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης των χωρών της περιοχής, αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

Τη βοήθεια της Κύπρου για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων του ζητά ο Λίβανος
Εκκληση προς την Κύπρο να βοηθήσει ώστε να διορθωθεί το τεχνικό, όπως το χαρακτήρισε, λάθος που προέκυψε με τα θαλάσσια σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, απηύθυνε ο Υπουργός Ενέργειας και Νερού του Λιβάνου Gebran Bassil σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ενέργεια στη Λευκωσία.
Στην ομιλία του, ο κ. Bassil παρέθεσε αναλυτικά όλες τις ενέργειες του Λιβάνου για την αξιοποίηση το φυσικού πλούτου της χώρας.

Ο Λίβανος έχει επιλέξει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει δεσμευθεί σε πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών του στα θαλάσσια σύνορά τους και αναμένουμε την ίδια αντιμετώπιση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε πλήρως τα δικαιώματά μας σε κάθε ίντσα της ΑΟΖ μας και απαιτούμε αυστηρό σεβασμό των συνόρων μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι «αναμένουμε από την Κύπρο, ως ένα φιλικό έθνος, να εξαντλήσει τις προσπάθειες της για τη διόρθωση αυτού του κατάφωρου τεχνικού λάθους».

Εχουμε μεγάλα κοινά θαλάσσια σύνορα γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κοινών αποθεμάτων, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι ήδη οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές σχέσεις και η συνεργασία σε θέματα ενέργειας θα πρέπει να είναι ένα φυσικό επακόλουθο.
Η μελλοντική μας συνεργασία δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο λόγω ενός λάθους συνόρων, είπε τέλος.
http://www.kathimerini.gr/pages/news/world
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=95586

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top