Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Του Πάνου Τριγάζη*

Αντιμέτωπο με μια μεγάλη επιχείρηση πολιτικής δίωξης εκ μέρους των τουρκικών αρχών βρίσκεται το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) της Τουρκίας, το οποίο υποστηρίζεται μαζικά από τους Κούρδους πολίτες της γειτονικής μας χώρας.Το κόμμα αυτό εξέλεξε 36 βουλευτές στις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου 2011, υπερβαίνοντας το φράγμα του εκλογικού νόμου που απαιτεί
την εξασφάλιση ποσοστού, τουλάχιστον 10% σε εθνικό επίπεδο, για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Το BDP πέτυχε την εκλογή βουλευτών, αξιοποιώντας διάταξη του εκλογικού νόμου περί ανεξάρτητων υποψηφίων που μπορεί να εκλέγονται στην περίπτωση που πιάσουν το εκλογικό μέτρο στην περιφέρεια που εκτίθενται. Για το BDP, που στο εθνικό επίπεδο έχει ποσοστό πάνω από 5%, η εκλογή βουλευτών από τις περιφέρειες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ήταν εύκολη, δεδομένου ότι τα μέλη ή οι φίλοι του που συμμετείχαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι εξασφάλισαν σε πολλές από τις περιφέρειες αυτές ποσοστό πάνω από 50%.

Ας σημειωθεί ότι και το ΑΚΡ, το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν, απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης στις κουρδικές περιοχές λόγω των υποσχέσεων για την αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Κούρδων πολιτών της Τουρκίας. Ωστόσο, πολλές από τις κυβερνητικές υποσχέσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες, με αποτέλεσμα η μεγάλη πληγή του Κουρδικού να μην έχει κλείσει για την Τουρκία, όπου δυνάμεις του PKK εξακολουθούν να διεξάγουν αντάρτικο κατά του τουρκικού στρατού στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ.
Μεγάλο αγκάθι για τη λύση του Κουρδικού αποτελεί το γεγονός ότι παραμένει έγκλειστος στη φυλακή του Ιμραλί ο Οτσαλάν, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται από πλατιές μάζες των Κούρδων ως εθνικός τους ηγέτης.

Η δράση του ΡΚΚ και των μετωπικών του οργανώσεων χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις τουρκικές αρχές και στη βάση αυτή κατηγορείται και το BDP ως συνδεόμενο με την τρομοκρατία. Το αποτέλεσμα είναι να ασκούνται διώξεις, να φυλακίζονται και να παραπέμπονται σε δίκες χιλιάδες μέλη και φίλοι του BDP, μεταξύ των οποίων και πολλοί εκλεγμένοι δήμαρχοι πόλεων της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Το Βρετανικό Ίδρυμα «Μπέρτραντ Ράσελ» για την ειρήνη, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις από τη σκοπιά της ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού και της κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων, καταγγέλλει την πολιτική δίωξη του BDP. Ο ίδιος ο διευθυντής του Ιδρύματος Τόνι Σίμπσον επισκέφθηκε την Τουρκία από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου 2012, συμμετέχοντας σε διεθνή αντιπροσωπεία παρατηρητών μιας νέας πολιτικής δίκης σε βάρος στελεχών του BDP, που η πρώτη φάση άρχισε στις 2 Ιουλίου 2012 στη Σηλυβρία.
Με τη δίκη αυτή, γνωστή και ως «δίκη του KCK», δηλαδή της «Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων» που έχει απαγορευτεί από το τουρκικό κράτος, βρέθηκαν στο εδώλιο 193 Κούρδοι και Τούρκοι υποστηρικτές του ΒDP, όπως η συγγραφέας και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μπούσρα Ερσάνλι και η διεθνώς γνωστή αγωνίστρια της ειρήνης Αϊσέ Μπερκταϊ, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μαζί τους και ο διακεκριμένος εκδότης και πολιτικός σχολιαστής Ρατζίπ Ζαράκολου, ο οποίος είχε φέτος προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης. Και η μεν Μπούσρα Ερσάνλι αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, η Αϊσέ Μπερκταϊ όμως παραμένει στη φυλακή ώς τον Οκτώβρη, που η δίκη θα επαναληφθεί.
«Το δικαστήριο που επισκεφθήκαμε και παρακολουθήσαμε τη δίκη 4 ημέρες -γράφει ο Τόνι Σίμπσον- βρίσκεται δίπλα στη μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης, όπου κρατούνται 11000 άνθρωποι. Στην πρώτη φάση της δίκης -συνεχίζει- υπήρχε χρόνος μόνο για να διαβαστεί μέρος του εκ 2.400 σελίδων κατηγορητηρίου». Μόνο την έβδομη μέρα δόθηκε στους κατηγορουμένους ο λόγος να τοποθετηθούν στα τούρκικα, αλλά τους απαγορεύθηκε από το δικαστήριο να το κάνουν στα κούρδικα. Τριμελής διεθνής επιτροπή παρατηρητών που έφθασε στη Σηλυβρία στις 10 Ιουλίου 2012 δεν είχε πρόσβαση στη δίκη.

Η μεγάλη αυτή δίκη που θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο μας αφορά όλους. Ωστόσο, τα ελληνικά ΜΜΕ την αγνόησαν πλήρως. Ούτε εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον από ελληνικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κόμματα ή άλλους δημοκρατικούς φορείς.
Προσωπικά γνωρίζω την Αϊσέ Μπερκταϊ και έχω συνεργαστεί μαζί της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άτομο, απόλυτα αφοσιωμένο στην υπόθεση της ειρήνης και στην ειρηνική επίλυση του Κουρδικού. Η σύλληψή της, η συνεχιζόμενη φυλάκισή της και η προσαγωγή της σε δίκη είναι εντελώς αδικαιολόγητη και νομικά μετέωρη. Το μόνο έγκλημα της Αϊσέ είναι ότι αγωνίζεται για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή ουσιαστικά προς όφελος της χώρας της, που αν δεν λύσει ειρηνικά το Κουρδικό δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη δημοκρατική της ανάπλαση, την κοινωνική της πρόοδο και την ευρωπαϊκή της προοπτική.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/07/blog-post_1462.html#.UBYMJ2GfdLM

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top