Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ψηλά στα θέματα της επικαιρότητας έρχεται πλέον το θέμα της συνάντησης του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού (και τοποτηρητή της μητρόπολης Κομοτηνής) με τον Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ.Αν και η συνάντηση μεταδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες από πολλά ΜΜΕ βάσει του δελτίου τύπου της μητρόπολης, στο οποίο αναφέρονταν περί εθιμοτυπικής συνάντησης, το μαχητικό ιστολόγιο kostasxan έδωσε άλλες διαστάσεις.Πλέον έχει πάρει και πανελλήνια έκταση μετά τη δημοσίευση και μάλιστα στην πρώτη σελίδα από την εφημερίδα «Στόχος».Στο kostasxan αναφέρεται μεταφέρονται διάλογοι μεταξύ
δεσπότη και προξένου, καθώς τονίζεται ότι η συνάντηση ήταν ανοιχτή.Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο δεσπότης κατά το παρελθόν έχει μιλήσει για προνόμια της μουσουλμανικής μειονότητας και ειδικά για το νόμο που δίνει το δικαίωμα εισαγωγής μουσουλμάνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με χαμηλότερη βαθμολογία. Τότε η άποψή του είχε προκαλέσει αντιδράσεις από αριστεριστές. Τώρα αντιδράσεις προκαλούν τα όσα συζήτησε με τον Τούρκο πρόξενο.

Το ιστολόγιο καυτηριάζει στη στάση του μητροπολίτη Διδυμοτείχου και ειδικά τα εξής σημεία διαλόγου μεταξύ των δύο ανδρών (διατηρούνται και τα σχόλια του διαχειριστή):

Μητροπολίτης Δαμασκηνός: «Μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτήν την επίσκεψη. Ασκώ τα καθήκοντα του μητροπολίτη τρία χρόνια τώρα στο Διδυμότειχο. Πάντοτε ήθελα να έχω σχέσεις με το τουρκικό προξενείο. Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε αυτήν την ευκαιρία. Έτσι είχαμε την ευκαιρία για την συνάντηση. Με αυτήν μας την συνάντηση μπορούμε να χτίσουμε για το μέλλον της περιοχής μας (σ.σ. με ποιον, μωρέ, με τον επίσημο υπονομευτή της εθνικής μας κυριαρχίας;)Αυτό που επιθυμώ να σας πω, είναι πως για αιώνες ζήσαμε μαζί. Και θα ζήσουμε και άλλους αιώνες μαζί. Η μητρόπολη μου είναι πολύ κοντά στην Αδριανούπολη. Συχνά πηγαίνω εκεί, όπως φυσικά και στην Κωνσταντινούπολη. Για μας το να πάμε στην Κωνσταντινούπολη είναι πιο εύκολο από το να πάμε στη Θεσσαλονίκη. Την Κωνσταντινούπολη και την Αδριανούπολη την αισθάνομαι σαν σπίτι μου, διότι η νοοτροπία των ανθρώπων εκεί είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με άλλους λαούς. Και αυτό πηγάζει από την συμβίωση που είχαμε για αιώνες.Είναι αληθές όπως είπατε και εσείς, ότι και οι δύο πλευρές κατά καιρούς έκαναν λάθη. Χαιρετίζω τις πολλές αλλαγές που έκανε η τουρκική κυβέρνηση και ελπίζω και εδώ να αλλάξουν πολλά (σ.σ. ο εμετός συνεχίζεται!!!).Θέλω να πω πως για εμάς το μεγαλύτερο λάθος είναι η αδιαφορία. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι στην μητρόπολη μου στο Διδυμότειχο, η πλειοψηφούσα χριστιανική κοινότητα παραμένει αδιάφορη για το θέμα της μουσουλμανικής κοινότητας. Για αυτό προσπαθώ ενίοτε να επισκέπτομαι και χωριά που ζούνε μουσουλμάνοι…

Ιλχάν Σενέρ: «Σήμερα πήγαμε στο χωριό Ατάρνη. Ψάξαμε το τζαμί και δύσκολα το βρήκαμε μετά από 10 λεπτά. Διότι το τζαμί δεν είχε μιναρέ. Οι χωρικοί θέλουν να κάνουν ένα μιναρέ. Αλλά είπαν πως υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της άδειας. Όπως οι εκκλησίες δεν γίνεται να μην έχουν καμπαναριό έτσι και τα τζαμιά δεν γίνεται να μην έχουν μιναρέ. Σε αυτό το θέμα ζητώ την συμβολή σας».

Δαμασκηνός: «Επιθυμώ να σας καλέσω επίσημα στην μητρόπολη Διδυμοτείχου. Θα χαρώ να γευματίσουμε μαζί».

Ιλχάν Σενέρ: «Κι εμείς σας καλούμε στο προξενείο στην Κομοτηνή».

Δαμασκηνός: «Θα έρθω. Να τελειώσουμε πρώτα τις γιορτές που έχουμε μπροστά μας, και μετά. Όταν στήνουμε καλές σχέσεις αυτό αντανακλάται στους λαούς μας, αντανακλάται στους πολιτικούς και στην καθημερινή ζωή»…

Ιλχάν Σενέρ: «Ο κόσμος σέβεται πολύ τους θρησκευτικούς ηγέτες. Διότι ο θρησκευτικός ηγέτης είναι οι πατέρας της κοινωνίας».

Δαμασκηνός: «Εμείς είμαστε ισόβιοι εδώ, Οι άλλοι είναι περαστικοί. Εμείς αισθανόμαστε αυτά που αισθάνεται ο κόσμος. Οι λαοί μας θέλουν να ζήσουν μαζί και μέσα σε ειρήνη.Έχω πολύ καλές σχέσεις με τρεις από τους δημάρχους της περιφέρειας Αδριανούπολης. Συναντώ πολύ συχνά τους δημάρχους σε Χάβζα, Ουζουνκιοπρού και Αίνο. Είναι φίλοι μου (σ.σ. πες μου τον φίλο σου…). Στην Αίνο υπάρχει και μια πολύ παλιά εκκλησία»…

Ιλχάν Σενέρ: «Ο κύριος πρωθυπουργός μας έκανε έκκληση στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης να γυρίσουν. Εμείς βλέπουμε τις μειονότητες σαν πλούτο. Και μάλιστα άρχισαν να επιστρέφουν. Στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί Ρωμιοί από την Κωνσταντινούπολη».

Δαμασκηνός: «Εγώ πιστεύω πως αυτά τα θέματα θα λυθούνε με την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Το όραμα της Ε.Ε. θα επιφέρει λύσεις στα θέματα και των δύο λαών».

Ιλχάν Σενέρ: «Εμείς ζούμε μαζί 500 χρόνια. Οι άνθρωποι μαλώνουν με τους γείτονες, όχι με άλλους. Αλλά πάλι από τον γείτονα προσδοκούνε βοήθεια. Έχουμε μια παροιμία που λέει πως ¨ο γείτονας έχει ανάγκη και τη στάχτη του γείτονα του¨. Στην Οθωμανική περίοδο είχαμε διασφαλίσει πολύ καλή ζωή. Υπήρξαν κάποια προβλήματα (σ.σ. ε ναι, πάλι κάτι σφαγές, μαζικοί εξισλαμισμοί και άλλα…μικροπράματα). Αλλά τότε και στην Ευρώπη υπήρχαν προβλήματα».

Δαμασκηνός: «Στην Κωνσταντινούπολη είχαν πει πως ¨Κάλλιον ειδέναι στην πόλη σαρίκιον Τουρκικό παρά τιάρα παπική¨. Αυτό είναι ιστορία» (σ.σ. εδώ ακριβώς είναι που εξυμνούμε, όπως καταλάβατε, την… αρμονική ελληνοτουρκική συνύπαρξη της Τουρκοκρατίας)!

Ιλχάν Σενέρ: «Εμείς σεβόμαστε τους δύο Κωνσταντίνους. Σεβόμαστε τον πρώτο διότι είναι αυτός που έστησε την Κωνσταντινούπολη και την χάρισε στον κόσμο, και τον δεύτερος διότι δεν διέφυγε αλλά πέθανε στο πεδίο της μάχης. Αυτό δείχνει την περηφάνια του».

Προς το παρόν από τη μητρόπολη Διδυμοτείχου δεν υπάρχει κάποια αντίδραση.

http://www.thrakinea.gr/archives/47314

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top