Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Του ΗΡΑΚΛΗ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΥ
Ένας αμετανόητος «αριστεριστής» φίλος έλεγε πρόσφατα ότι η Λαγκάρντ δεν ήταν τόσο ηλίθια να στείλει τη λίστα στην Ελλάδα για να ανατρέψει το σύστημα.
Παρά το δηκτικό χιούμορ του ο φίλος έλεγε κάτι που μας προσγείωνε και μας παρακινούσε να σκεφθούμε, ίσως, πιο ρεαλιστικά αλλά και πολύ πιο ουσιαστικά.
Η "ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ!

Για την Αριστερά η υπόθεση γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ είναι κάτι περισσότερο από μια υπόθεση πολιτικών και ποινικών ευθυνών απόκρυψης και συγκάλυψης κάποιων πολιτικών ή μη προσώπων.
Η λίστα Λαγκάρντ έρχεται με έναν άλλο τρόπο να καταδείξει πόσο αναγκαία γίνεται μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή που θα αμφισβητήσει όχι απλώς τη "διεφθαρμένη" όψη τιυ συστήματος αλλά την ίδια την ουσία του!

Ασφαλώς η Αριστερά οφείλει να εργασθεί για να χυθεί πλήρες φώς σε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση και να αποδοθούν απολύτως οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν τη λίστα με σκοπό να αποκρύψουν, να προφυλάξουν, να καλύψουν και να συγκαλύψουν πρόσωπα και νοσηρές καταστάσεις.

Ασφαλώς, επίσης, η Αριστερά δεν πρέπει να περιορίσει τις ευθύνες γι΄αυτήν την υπόθεση μόνο σε ένα πρόσωπο, περίπου, «εξιλαστήριο θύμα», προκειμένου να διασωθούν όλοι οι υπόλοιποι συνυπεύθυνοι και κυρίως για να διασωθεί η συνοχή της συγκυβέρνησης των τριών κυβερνητικών συνεταίρων και φυσικά η απρόσκοπτη εφαρμογή του μνημονίου.

Τα θέματα, όμως, με τη «λίστα Λαγκάρντ» δεν είναι μόνο ούτε κυρίως αυτά.
Η δομή της αστικής πολιτικής και του αστικού δημόσιου χώρου ρέπει προς τα σκάνδαλα παρά στην ουσία, ενώ πολύ συχνά υποθέσεις σκανδάλων και όχι τα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, προκαλούν (επιφανειακές) πολιτικές διεργασίες προκειμένου να εκτονωθούν κοινωνικές εντάσεις ή να ανακοπούν ριζοσπαστικές αλλαγές.
Η Αριστερά οφείλει να υπογραμμίσει ότι η ¨λίστα Λαγκάρντ¨ είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις προσωπικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου κ.λπ. κ.λπ.

Η "ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ" ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ!
Η «λίστα Λαγκάρντ» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η λίστα Λαγκάρντ με ποσά πολλών δις ευρώ είναι μόνο μια λίστα από ένα και μόνο Ελβετικό υποκατάστημα, μιας και μόνο πολυεθνικής τράπεζας, όπως είναι η HSBC!
Τέτοιες λίστες Ελλήνων μεγαλοσχημόνων στο εξωτερικό υπάρχουν χιλιάδες σε όλες τις μεγάλες τράπεζες και σε όλες τις «προφυλαγμένες» χώρες και «προφυλαγμένους» και μη φορολογικούς και τραπεζικούς παραδείσους.
Ο ελληνικός καπιταλισμός όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο πλούτο, απίστευτων δις σε λίγους, τα οποία έχουν αποθηκευτεί και «τζογάρονται» από τράπεζες και funds σε όλο τον πλανήτη.

Η ελληνική οικονομία δεν ήταν «ανταγωνιστική» μόνο για τους πολλούς και τους πιο φτωχούς αλλά υπήρξε "ανταγωνιστικότατη" για τους λίγους και τους «υμετέρους». Ανταγωνιστικότατη για μια κεφαλαιακή και κρατική ολιγαρχία με τους χιλιάδες και χιλιάδες σιτιζόμενους γύρω της, οι οποίοι εύκολα και γρήγορα θησαύριζαν, έκαναν περιουσίες και συχνότατα έστελναν τα λεφτά τους για «ασφαλείς» και «προφυλαγμένες» τοποθετήσεις σε εξωτερικούς «παραδείσους».
Αυτό το σύστημα που αντιπροσωπεύει τον νεοφιλελευθερισμό, τον καπιταλισμό της εποχής μας στις ελληνικές συνθήκες, είναι που πρέπει και μπορεί να ανατραπεί και να αλλάξει.

Η Αριστερά πρέπει να αναδείξει αυτό το πολιτικό μήνυμα και μέγα αίτημα από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να μην περιορισθεί μόνο στην αντιπαράθεση της απόδοσης ευθυνών σε πρόσωπα, η οποία, αν δεν συνδεθεί με μία συνολική ανατρεπτική λογική, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ατελείωτο φαύλο κύκλο ατέρμονων διενέξεων, οι οποίες θα διεξάγονται έξω και πέρα από μια κοινωνία που θα πνίγεται από τις μνημονιακές πολιτικές όλων αυτών που θέλουν να ρίξουν στην "πυρά"¨τον Γ.Παπακωνσταντίνου για να κρατήσουν στη ζωή το κύριο τερατούργημα του που είναι η μνημονιακή θηλιά στο λαιμό της χώρας.

"ΚΑΘΑΡΣΗ" ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ή ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ;
Η Αριστερά οφείλει να πει δυνατά, καθαρά και επιχειρηματολογημένα ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν προσφέρεται για μια νέα επιχείρηση «κάθαρσης» του συστήματος αλλά για την ανατροπή του.
Κι αυτό διότι δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός και καπιταλισμός χωρίς όλο και πιο αυξανόμενη διαπλοκή και όλο και μεγαλύτερη και βαθύτερη διαφθορά, όπως έδειξαν πρόσφατα και τα διεθνή τραπεζικά σκάνδαλα, ενώπιον των οποίων οι ελληνικές υποθέσεις σκανδάλων μοιάζουν με ασήμαντες λεπτομέρειες!

Η απόπειρα, επομένως, για να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες σε σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ» , χωρίς το βάρος να τίθεται στην ανάγκη αυτή η υπόθεση να ενισχύσει τον αγώνα για μια συνολική προοδευτική ανατροπή, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα ιδιόμορφο αποπροσανατολισμό.
Το θέμα δεν είναι μόνο να φύγουν και να τιμωρηθούν κάποιοι υπεύθυνοι, αλλά πως θα ηττηθούν και θα ανατραπούν πολιτικά κατεστημένα, πολιτικές και συστήματα που οδηγούν σε καταστάσεις οι οποίες γεννούν υποθέσεις σαν τη «λίστα Λαγκάρντ» όπως εκείνα τα ψάρια που εναποθέτουν αμέτρητα αυγά!

Η «λίστα Λαγκάρντ» και η σκανδαλώδης διαχείριση της πρέπει να γίνει αφετηρία για να ενισχυθεί το πολιτικό ρεύμα ανατροπής στην ελληνική κοινωνία, για να ενισχυθούν οι μεγάλοι ενωτικοί εργατικοί και λαϊκοί αγώνες για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, διεξόδου από την κρίση σε προοδευτική και σοσιαλιστική κατεύθυνση.

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10506:aristera-lista-lagrade&catid=81:kivernisi&Itemid=198

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top