Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

«Όλα τα μέτρα ακραίας λιτότητας είναι μια ανοησία»

«Όλα αυτά τα μέτρα ακραίας λιτότητας είναι μια ανοησία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα, μιλώντας σε συνέδριο στη Τεχνόπολη με θέμα: «κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο: υπάρχει αριστερή προοδευτική απάντηση;».

Αναφερόμενος δε στην τακτική της τρόικας τόνισε πως «μια χώρα δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί μόνο από τα πάνω, χρειάζεται και η συμμετοχή του λαού».
Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των χωρών του Νότου, μέσω των περιφερειακών προϋπολογισμών της ΕΕ και την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, που συμμετείχε στη διοργάνωση του συνεδρίου, τόνισε ότι χρειάζεται πλαίσιο που θα εξασφαλίσει αναδιανομή πλούτου, ελάχιστο κοινωνικό δίχτυ για τους πολίτες και θα προσφέρει προοπτικές.

Ειδικότερα, οι ομιλητές στο συνέδριο εστίασαν στην αναποτελεσματικότητα του μοντέλου που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και την ανάγκη διατύπωσης μιας διαφορετικής πρότασης από τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά - που είχε μαζί με το ηλεκτρονικό περιοδικό «Μεταρρύθμιση» την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου - έκανε σύντομη αναδρομή στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως σημείωσε «η Δεξιά επέβαλε την ατζέντα της, υπέδειξε ενόχους για την κρίση και δίχασε την Ευρώπη», ενώ παράλληλα η Σοσιαλδημοκρατία απέτυχε στο να προβάλει συγκροτημένα μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως χρειάζεται ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίσει αναδιανομή πλούτου και ένα ελάχιστο κοινωνικό δίχτυ για τους πολίτες και θα προσφέρει προοπτικές, κάτι που αποτελεί, όπως σημείωσε, πρόκληση για τις αριστερές και τις σοσιαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα, επεσήμανε πως «όλα αυτά τα μέτρα ακραίας λιτότητας είναι μια ανοησία», ενώ αναφερόμενος στην τακτική της τρόικας τόνισε πως «μια χώρα δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί μόνο από τα πάνω, χρειάζεται και η συμμετοχή του λαού».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις χώρες του Νότου, μέσω των περιφερειακών προϋπολογισμών και την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων.
Όπως είπε: «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν (αλλαγές, μεταρρυθμίσεις κ.λπ.) αλλά αυτά πρέπει να γίνουν από κοινού (σ.σ. με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κρατών) και όχι με τη λογική "κάντε αυτό, και μετά θα δούμε", η οποία δεν βοηθάει μια κοινή προσπάθεια».
Ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μιγκελ Ανχελ Μαρτίνεθ (Ισπανία), ανέφερε πως δεν υπάρχει λύση εκτός Ευρώπης, ούτε υπό το πρίσμα της σχέσης Βορρά - Νότου, αλλά στο πλαίσιο συνεργασίας όσων αναγνωρίζουν την αρχή της αλληλεγγύης.

Επιπλέον, σημείωσε πως η έλλειψη αλληλεγγύης είναι ένα δηλητήριο που έχει χτυπήσει όλους, αλλά πρώτα, υποστήριξε, θα έπρεπε να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της αριστεράς στην κάθε χώρα.
«Για να μπορέσουμε», όπως εξήγησε, «να διεκδικήσουμε αλληλεγγύη μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και να ανακτήσουμε την πολιτική δύναμη μας, η οποία θα μας επιτρέψει να ενώσουμε το λαό υπό τη σημαία της αλληλεγγύης».
Τέλος, ο ευρωβουλευτής Λεονάρντο Ντομενικι (Ιταλία) τόνισε πως οι λύσεις που επιλέχτηκαν -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- για να αντιμετωπιστεί η κρίση ήταν βιαστικές και εστίαζαν στη μείωση των δημόσιων δαπανών, ενώ οι επιπτώσεις της λιτότητας υποτιμήθηκαν από τους διεθνείς φορείς.
Ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συμπλήρωσε, ενώ και στελέχη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το παραδέχτηκαν πρόσφατα.

ΒΗΜΑ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top