Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Την ίδια στιγμή προχωρά σε σημαντικές διεθνείς συμμαχίες με ενεργειακούς κολοσσούς

Γκαλίνα Σταρίνσκαγια
Κατά 7,2% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας, Rosneft, το 2012, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 11 δις δολαρίων, ανακοίνωσε η εταιρία.
Από το Μάιο του 2012 που τέθηκε επικεφαλής της Rosneft, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ιγκόρ Σέτσιν, δρομολόγησε την ανάπτυξή της προς όλες τις κατευθύνσεις και στο τέλος του έτους, η αξία των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) ανέβηκε κατά 41%. Σήμερα η αξία της εκτιμάται στα 90 δις δολάρια. Πάντως, η πραγματική
αξία της εκτιμάται πολύ περισσότερο, περίπου στα 120 δις δολ., όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν οι στόχοι του κ.Σέτσιν εκπληρωθούν, τότε η τιμή της Rosneft μπορεί μετά από ένα-δυο χρόνια να ξεπεράσει εκείνη της Gazprom (η κεφαλαιοποίησή της είναι 115 δις δολ.).

Καλώς ήλθατε στα κοιτάσματα
Τα τελευταία δυο χρόνια η Rosneft προσκαλούσε συνεχώς τις ρωσικές και ξένες εταιρίες να συμμετάσχουν στα σχέδια έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2011, η Rosneft ανακοίνωσε την πρώτη «Αρκτική συμμαχία» της με τη βρετανική ΒΡ. Εκτός από την εκμετάλλευση τριών κοιτασμάτων στη Θάλασσα του Καρς, η συμφωνία προέβλεπε και την αμοιβαία ανταλλαγή μετοχών ύψους 16 δις δολ. Ωστόσο, η συμμαχία αυτή τελικά δεν κλείστηκε.

Λίγο αργότερα, η Rosneft βρήκε τον αντικαταστάτη της ΒΡ, στην αμερικανική Exxon Mobil. Αργότερα, στον κατάλογο των εταίρων της Ρωσίας στα πεδία υδρογονανθράκων εισήλθαν η ιταλική Eni και η νορβηγική Statoil. Αυτή τη στιγμή η Rosneft ετοιμάζεται για γεωλογικές έρευνες των κοιτασμάτων που της ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα (περίπου 40 άδειες), και είναι κατηγορηματικά αντίθετη να επιτρέψει η κυβέρνηση την είσοδο ιδιωτικών ρωσικών εταιρειών στα κοιτάσματα. «Η Rosneft μοιράστηκε τα ρίσκα με ξένες εταιρίες, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν τις εργασίες γεωλογικής έρευνας, θα εξασφαλίσουν τις τεχνολογίες και θα παραχωρήσουν στη ρωσική κρατική εταιρία μερίδιο σε ξένα προγράμματα», επεσήμανε ο αναλυτής της Raiffeisenbank, Αντρέι Πολιστσούκ.
Περισσότερο φυσικό αέριο


Στα σχέδια της Rosneft περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη είσοδός της στον τομέα του φυσικού αερίου, ώστε να παράγει τουλάχιστον 100 δις κυβικά μέτρα ετησίως. Το 2012 σύναψε συμφωνία με την ιδιωτική ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Itera, για τη σύσταση κοινής εταιρίας, με τη Rosneft να κατέχει το 51%. Η συμφωνία απέφερε στη Rosneft έσοδα 2,167 δις δολ., γεγονός που ουσιαστικά της επέτρεψε να φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ καθαρών κερδών.

Πέρυσι, η Rosneft άρχισε να αναζητεί ενεργά πελάτες φυσικού αερίου. Τον Οκτώβριο έκλεισε συμφωνία με μια άλλη ρωσική ενεργειακή εταιρία, την Inter RAO. Αρχής γενομένης από το 2016 και για τα επόμενα 25 χρόνια, η πετρελαϊκή εταιρία θα την προμηθεύσει με 875 δις κ.μ. βάσει του συστήματος take or pay. Επίσης, η εταιρία υπολογίζει ότι το κράτος θα καταργήσει το μονοπώλιο στην εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προς το παρόν, το δικαίωμα της εξαγωγής ανήκει στην Gazprom. Ο αναλυτής του πανίσχυρου ρωσικού οικονομικού χόλντινγκ Kapital, Βιτάλι Κριουκόφ, δηλώνει βέβαιος ότι «το αρκτικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγή, επειδή αργά ή γρήγορα και οι υπόλοιπες εταιρίες θα αποκτήσουν το δικαίωμα πώλησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο εξωτερικό». Ο ειδικός όμως, δεν θέλησε να κάνει προγνώσεις για το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Η μεγαλύτερη συμφωνία
Η μεγαλύτερη συμφωνία του περασμένου έτους, ήταν η αγορά από μέρους της Rosneft μεριδίων της βρετανικής ΒΡ και της ρωσικής κοινοπραξίας AAR στην εταιρία ΤΗΚ-ΒΡ. Αναμένεται ότι και οι δυο συνδιαλλαγές θα ολοκληρωθούν και τυπικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Η δομή τους θα είναι η εξής: Για το πακέτο των Βρετανών η κρατική εταιρία θα πρέπει να καταβάλλει 17,1 δις δολ. και να δώσει το 12,84% των μετοχών που έχει εκδώσει η ίδια. Η ΒΡ αποφάσισε να αγοράσει ακόμη ένα 5,66% των μετοχών της Rosneft αντί 4,8% δις δολ. (8 δολ. η μετοχή). Τελικά, υπολογίζοντας και το ήδη υπάρχον πακέτο, το μερίδιό της στο κεφάλαιο της ρωσικής εταιρίας θα αυξηθεί στο 19,75%. Το μερίδιο του 50%, το οποίο ανήκει στην AAR, εκτιμάται στα 28 δις δολ.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας από τη βελτιστοποίηση των προγραμμάτων εξόρυξης, διύλισης και εμπορίας και των δύο εταιριών, ο επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σετσίν το υπολογίζει στα 3-5 δις δολ. Από την πλευρά του, ο αναλυτής της μεσιτικής εταιρίας AForex, Ναρέκ Αβακιάν, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερο και θα φτάσει τα 5-7 δις δολ. καθαρού κέρδους, και 60-80 δις δολ. ετήσια επιπλέον έσοδα. Ταυτόχρονα, αναμένει τη συγχώνευση των μετοχών όχι πριν από το 2014.
Η Rosneft δεν χρειάζεται μεσάζοντες

Πέρυσι, η κρατική εταιρία άρχισε να διαφοροποιεί τις αρχές της στη συνεργασία με τους μεσάζοντες στο εμπόριο του πετρελαίου. Έτσι λοιπόν, απροσδόκητα για όλους, η εταιρία Gunvor, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Σεπτέμβριο έχασε στον διαγωνισμό για την πώληση πετρελαίου και πετρελαιοειδών παραγωγής της Rosneft. Η Gunvor ήταν πάντοτε ο βασικός διαπραγματευτής των πωλήσεων της Rosneft, όμως, λόγω της αύξησης της ζήτησης για ρωσικό πετρέλαιο από την πλευρά των αγοραστών, η εταιρία φαίνεται ότι επέλεξε πιο ελκυστικές οικονομικά προτάσεις. Τελικά επικράτησαν οι Vitol και Glencore, και η εταιρία Shell. Επίσης, οι δυο traders συμφώνησαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της συμφωνίας για την αγορά της ТНК-ВР. Στο τέλος του 2012 η Rosneft συμφώνησε μαζί τους, τους βασικούς όρους των μακροπρόθεσμων συμβολαίων για την προμήθεια 67 εκατ. τόνων με προεξόφληση των ποσοτήτων αυτών.
Επιπλέον, τον Φεβρουάριο η εταιρία ανακοίνωσε τη σύναψη απευθείας μακροπρόθεσμων συμβολαίων για την πώληση πετρελαίου, με την πολωνική PKN Orlen, την Total και τη Shell. Ανάλογο συμβόλαιο θα υπογραφεί με την Eni. Τα συμβόλαια αυτά θα επιτρέψουν στην Rosneft την πώληση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου σε βάθος χρόνου.

Και ιδιωτική τράπεζα
Η διοίκηση της Rosneft αποφάσισε ότι εφόσον η εταιρία επεκτείνεται, της είναι απαραίτητο ένα χρηματοπιστωτικό «εργαλείο». Το γεγονός αυτό την οδηγεί στην ίδρυση ιδιωτικής Τράπεζας με βάση τα περιουσιακά στοιχεία της, και ειδικότερα της Ρωσικής Τράπεζας Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στην Rosneft πιστεύουν ότι η σύστασή της θα επιτρέψει στην εταιρία να υλοποιεί διεθνή προγράμματα μεγάλης κλίμακας, καθώς και να βελτιστοποιεί τα συστήματα εμπορίας πετρελαίου και πετρελαιοειδών.
Η Ρωσία Τώρα

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top