Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η Λιβύη εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση στην εποχή μετά τον Καντάφι, αλλά η κυβέρνησή της δίνει μεγάλη έμφαση στο πετρέλαιο, έχοντας επαναφέρει την παραγωγή στα επίπεδα προ του εμφυλίου. Μάλιστα, ο υπουργός Πετρελαίου, Αμπντελμπαρί αλ-Αρουσί, ανακοίνωσε ότι ξεκινά η διαμόρφωση νέας νομοθεσίας που θα διέπει τις έρευνες και την παραγωγή, με στόχο να προκηρυχθεί νέος αδειοδοτικός γύρος πριν τα τέλη του έτους.



Όπως είναι φυσικό, η είδηση για την διεξαγωγή αδειοδοτικού γύρου ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Ελλάδα, λόγω των γνωστών ζητημάτων που αφορούν την έκταση της λιβυκής ΑΟΖ. Κατ΄ επέκταση, αναμένονται με ενδιαφέρον οι χάρτες που θα παρουσιάσει στα τέλη του έτους η κυβέρνηση της Λιβύης, ώστε να εξακριβωθούν οι προθέσεις της στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι ο διαγωνισμός θα αφορά θαλάσσια οικόπεδα.

Όσον αφορά τη σχετική νομοθεσία, έχει συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συντάξει τα σχετικά κείμενα και σκοπός είναι να έχει περάσει το νομοσχέδιο μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες ώστε να μην σημειωθούν καθυστερήσεις.

«Όλοι οι διακανονισμοί με τις ξένες εταιρείες θα γίνονται με βάση τα συμφέροντα της Λιβύης και όχι αυτά των ιδιωτών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν», υπογράμμισε ο υπουργός, μιλώντας στους Financial Times. «Επίσης, όλα θα είναι διαφανή, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος. Δεν θα υπάρχει διαφθορά και οι επενδυτές θα έχουν χαμηλότερα κόστη και ένα πιο υγιές περιβάλλον», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, οι ξένες πετρελαϊκές εκφράζουν την αμφιβολία τους για το αν θα γίνει δεκτή η νέα νομοθεσία, δεδομένης της χαοτικής πολιτικής κατάστασης στην χώρα. Όπως εξήγησε ανώτερο στέλεχος μιας πετρελαϊκής, «οι κρατικοί αξιωματούχοι είναι ακόμα φοβισμένοι και δεν παίρνουν αποφάσεις».

Βλέπουμε λοιπόν ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την Λιβύη δεν έχει επανέλθει ακόμα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της κυμαίνεται πλέον στο 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, όσο δηλαδή ήταν και πριν τον εμφύλιο. Έστω και έτσι όμως, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προβεί σε έναν αδειοδοτικό γύρο έχει σημασία διότι θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών της σε ότι έχει να κάνει με την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα με τις γειτονικές χώρες.

ENERGIA.GR

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top