Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

«Η ελληνική απαίτηση παραμένει ζωντανή», το μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας από την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Αγγελική Καραγεώργου

Πανοραμική φωτογραφία από τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο βήμα
Μήνυμα ενότητας και κοινής προσπάθειας για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων εξέπεμψε, σε μία σπάνια ομοφωνία, το σύνολο του πολιτικού κόσμου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Τετάρτης -παρά τις επιμέρους «κακοφωνίες» της Χρυσής Αυγής.



Απαντώντας στην επερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε πως «ο, τι μας ανήκει, το διεκδικούμε με τον ορθό και νόμιμο τρόπο και κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι δεν προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες», στέλνοντας σαφές μήνυμα πως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αυτή τη φορά, «άνοιξε, για να κλείσει, με τη Δικαιοσύνη να θριαμβεύει». «Το θέμα θα κλείσει και πιστεύω ότι η δικαίωση θα είναι πάνω από όλα ηθική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως η επαναφορά του θέματος, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση προς τον γερμανικό λαό. «Οι ίδιοι οι πολίτες της Γερμανίας έχουν καταδικάσει τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος. Και είναι βέβαιον ότι κατανοούν τη θέση των Ελλήνων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζει τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία με το ναζιστικό καθεστώς» είπε, για να συμπληρώσει με νόημα ότι είναι εσφαλμένο «κάποιοι να επιχειρούν να συνδέσουν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας, αλλά και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθούμε με το ζήτημα των αποζημιώσεων».

Μάλιστα, όπως εξήγησε, «ένα ζήτημα ανοιχτό για εξήντα χρόνια δεν χωράει στο χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής κρίσης». Αντίθετα, υποστήριξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τη διευθέτησή του «σβήνει και το τελευταίο σκοτεινό σημείο που μας άφησε η ιστορία και προαναγγέλλει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας».

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε γνωστό ότι σε αυτή τη φάση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προβαίνει στη νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και τεκμηρίωση του περιεχομένου της έκθεσης που συντάχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - και κατ’ επέκταση των αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου - και ενημέρωσε τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών αναμένουν την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, ώστε «να έχουμε μια ισχυρή νομική βάση».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα που -όπως υποστήριξε- δεν διεκδίκησαν, ούτε έθεσαν έως τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις. «Πρέπει να δούμε το γιατί και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό, στην γενιά της εθνικής αντίστασης και στις μελλοντικές γενιές» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το θέμα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη προκειμένου «να δημιουργηθεί κίνημα συμπαράστασης στην Ελλάδα».

Ο ίδιος μάλιστα, επισήμανε ότι «πριν από τρία χρόνια ψηφίζονταν στη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο, με βασικό επιχείρημα ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να είναι μπαταχτσήδες και δεν μπορούμε να μην πληρώσουμε τα χρέη μας». Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν ετέθη ποτέ ότι και άλλοι πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους. Κανείς δε είπε να μην πληρώσουμε τα χρέη μας. Αλλά απέναντι στα χρέη που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό -χωρίς την δική του επιλογή για την διάσωση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που μας βυθίζει συνεχώς- έπρεπε να μπουν σε διαπραγμάτευση χρέη των εταίρων προς εμάς».

Παράλληλα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «αν αποδεχθούμε την λογική να ξεχωρίσουμε τις επανορθώσεις από το δάνειο δεν θα έχουμε καμία τύχη ούτε σε επίπεδο διμερούς διαπραγμάτευσης, ούτε σε επίπεδο νομικό» και υπερασπίστηκε την πολιτική διαπραγμάτευση μέσα στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, με το επιχείρημα ότι «απαιτείται ένα ευρύ λαϊκό διεθνές κίνημα συμπαράστασης προς το ελληνικό αίτημα». Πρότεινε δε, την σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής, από την οποία μάλιστα ζήτησε «να εξαιρεθεί το φιλοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής που η παρουσία του αποτελεί ντροπή στο Κοινοβούλιο».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβολο της Αντίστασης στον αντιναζιστικό αγώνα Μανώλης Γλέζος χαιρέτησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επαναφέρει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ζήτησε να γίνει άμεση συζήτηση για το θέμα με την γερμανική πλευρά, επισημαίνοντας πως «και μόνο το γεγονός ότι ο Σόιμπλε λέει ότι το θέμα είναι λήξαν, σημαίνει ότι υπήρχε θέμα».

«Αν η Κυβέρνηση το κάνει αυτό, να είναι σίγουρη ότι θα έχει όλο τον ελληνικό λαό μαζί της γιατί επιτέλους θα ταυτίζει τον εαυτό της με την ιστορία του έθνους και με το μέλλον της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος και πρόσθεσε πως «το ζήτημα δεν είναι τι θέλει η Ελλάδα αλλά το τι έχει επιδικαστεί να πληρώσει η Γερμανία στην χώρα μας».


Το κλίμα ενότητας στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι υπέρ της πρότασής του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να λάβουν γνώση τα κόμματα για το περιεχόμενο του σχετικού πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - «δεν θα έπρεπε να χαρακτηριστεί απόρρητο ή εμπιστευτικό».

Ωστόσο, ως αιχμή κατά του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρήθηκε η αναφορά Βενιζέλου ότι «κάποιοι νομίζουν ότι ο πατριωτισμός και η εθνική αξιοπρέπεια αρχίζει με την δική τους έλευση στη Βουλή ή την εκλογική τους άνοδο αλλά δεν είναι έτσι, δεν κινείται έτσι η ιστορία και η πολιτική. Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα».

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι «είναι ανιστόρητο και εσφαλμένο και πλήττει τα συμφέροντά μας να λέγεται ότι η χώρα δεν έχει θέσει πολιτικά και διπλωματικά το ζήτημα των αποζημιώσεων και του δανείου στην ομοσπονδιακή Γερμανία», εξηγώντας πως «ακόμα κι αν κάποιες μεταπολεμικές κυβερνήσεις δεν ήταν τόσο επίμονες και συστηματικές, είναι λάθος να πει κανείς ότι δεν το θέσαμε και είναι πολύ αργά τώρα».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι το θέμα έχει τεθεί ευθέως, απερίφραστα και μέσω διπλωματικής οδού σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, κάνοντας ειδική αναφορά για τις κινήσεις που έγιναν μετά την ενοποίηση των δυο γερμανικών κρατικών οντοτήτων με τρόπο «ευθύ απερίφραστο και διπλωματικά τεκμηριωμένο» με κορυφαία πολιτική και νομική ενέργεια την παρέμβαση της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης κατά την διένεξη Γερμανίας – Ιταλίας σχετικά με τις αποζημιώσεις ιδιωτών για τις καταστροφές που υπέστησαν κατά τον πόλεμο από τους ναζί.

«Αυτός ο ισχυρισμός της γερμανικής πλευράς δεν αληθεύει και είναι λάθος να τον υιοθετούμε άμεσα ή έμμεσα», είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων «πρέπει να ξανατεθεί πολιτικά και διπλωματικά σε διμερή βάση μεταξύ εταίρων, φίλων και συμμάχων».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως, η στάση της Χρυσής Αυγής στο ζήτημα -οι βουλευτές της οποίας αρχικά απουσίαζαν από την αίθουσα και εισήλθαν σε αυτήν, έπειτα από σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος Χρήστος Παππάς υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για «Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες, θέλουμε ανθρώπους που διεκδικούν». Και αναφερθείς στις κατηγορίες ότι η Χρυσή Αυγή είναι φιλοναζιστικό κόμμα -χωρίς να απαντήσει- προτίμησε να σχολιάσει με την υπεκφυγή ότι «δεν κυβερνά σήμερα ο Χίτλερ αλλά η Μέρκελ και ο Σόιμπλε στους οποίους είστε υποτακτικοί».

Άμεση ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος κατηγόρησε την Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι «οι τωρινοί υμνητές των ναζί και του δικτάτορα Μεταξά είναι καταδικαστέοι στην συνείδηση του ελληνικού λαού».

ΤΑ ΝΕΑ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top