Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

Ο νικητής Έντι Ράμα και ο ηττημένος Σαλί Μπερίσα. Θα δώσουν τα χέρια, άραγε;
Καθαρή και ευρεία επικράτηση του μπλοκ της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγούνται οι Σοσιαλιστές, δείχνουν τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα των προχθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία -οι οποίες σφραγίστηκαν και πάλι από ένταση, καταγγελίες και επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου.



Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 42% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα και οι σύμμαχοί τους φέρονται να διασφαλίζουν 84 από τις 140 έδρες στη νέα Βουλή, ενώ ο μέχρι χθες κυβερνητικός συνασπισμός, του οποίου επικεφαλής είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, παίρνει τις υπόλοιπες 56.
Αγωνία

Εφόσον το αποτέλεσμα οριστικοποιηθεί και αναγνωριστεί από όλους, τότε τερματίζεται η οκταετής παρουσία στην ηγεσία της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα. Του παλαίμαχου, 68χρονου πλέον, πολιτικού ο οποίος έχει αποδειχθεί εφτάψυχος, ειδικά όταν κατάφερε να επιβιώσει του σκανδάλου με τις «πυραμίδες», στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το οποίο είχε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης.

Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, κανείς -συμπεριλαμβανομένων των χιλίων περίπου διεθνών παρατηρητών- δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία θα είναι ομαλές. Αιτία είναι ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος το 1990 - 1991, οι βασικοί αντίπαλοι σπεύδουν να δηλώσουν νικητές και, στη συνέχεια, να κατηγορήσουν τους αντιπάλους τους για βία και νοθεία. Στις προηγούμενες εκλογές ήταν οι Σοσιαλιστές αυτοί που είχαν βρεθεί στη θέση του διαμαρτυρόμενου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μέρες διαδηλώσεων και επεισοδίων στα οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

Ολοι νικητές
Το σκηνικό επαναλήφθηκε την Κυριακή το βράδυ, καθώς Ράμα και Μπερίσα διεκδίκησαν τις δάφνες του νικητή, προτού καλά καλά κλείσουν οι κάλπες. Βεβαίως, τα αποτελέσματα δείχνουν αυτή τη φορά να δικαιώνουν τον δημοφιλή πρώην δήμαρχο των Τιράνων.

Όμως, η απουσία κάθε επίσημης δήλωσης από την πλευρά των Δημοκρατικών και του Μπερίσα εντείνουν την ανησυχία για την αντίδρασή τους και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν μέρες ταραχών τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις, ιδίως στον Βορρά, όπου θεωρείται ότι βρίσκονται τα προπύργια του Μπερίσα.

Η Αλβανία των 2,8 εκατ. ανθρώπων είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και διεκδικεί την ένταξή της και στην Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να έχει χαρακτηριστεί υποψήφια προς ένταξη. Ο Ράμα έχει υποσχεθεί να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας και την παρατηρούμενη έκρηξη του αλβανικού εθνικισμού στα Βαλκάνια, την οποία συνδαύλιζε ο Μπερίσα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top