Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Επιμέλεια: Μικαέλλα Λοίζου

Παραιτήθηκε των προνομιακών δικαιωμάτων που είχε από τις ΗΠΑ, λόγω Σνόουντεν
Προσέφερε στις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια 23 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ανάλογη με τα εμπορικά οφέλη που θα είχε, με την πρόθεση να παράσχει εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Ισημερινός ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται των προνομιακών δικαιωμάτων που έχει βάσει μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για να δείξει ότι προσεγγίζει βάσει αρχών το αίτημα του Σνόουντεν για άσυλο.

Αξιωματούχοι στο Κίτο πρόσθεσαν ότι δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί την υπόθεση του Αμερικανού φυγά, επειδή ο τελευταίος δεν έχει φθάσει ακόμη σε κάποια διπλωματική αποστολή του Ισημερινού. Εξάλλου, σε μια εσκεμμένα δηκτική κίνηση από την αριστερή κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ο Ισημερινός προσέφερε επίσης μια δωρεά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, για να ενισχύσει την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενοχλημένοι από δηλώσεις ότι το Κίτο ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της υπόθεσης Σνόουντεν βάσει των δικών του συμφερόντων, αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο Ισημερινός δεν θα βασίσει την απόφασή του στην επιθυμία του να ανανεώσει το Προνομιακό Εμπορικό Σύμφωνο των Άνδεων με την Ουάσιγκτον.
Άλλο εμπόριο, άλλο αρχές
«Ο Ισημερινός παραιτείται, μονομερώς και αμετακλήτως, από τα εν λόγω τελωνειακά οφέλη», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος, ο Φερνάντο Αλβαράντο. «Επιπλέον ο Ισημερινός προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες οικονομική βοήθεια 23 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ανάλογη με τα εμπορικά οφέλη που θα είχαμε, με την πρόθεση να παράσχει εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο Αλβαράντο. «Ο Ισημερινός δεν δέχεται πίεση ούτε απειλές από κανέναν, ούτε διαπραγματεύεται αρχές ούτε τις υποτάσσει σε εμπορικά συμφέροντα, όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά», τόνισε.

Παραμένει στη Μόσχα
Στη Μόσχα, πάντως, πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλείται το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, δήλωσε πως ο Σνόουντεν δεν μπορεί να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας επειδή δεν έχει έγκυρο διαβατήριο, γεγονός που καταδεικνύει πως ο Ισημερινός δεν έχει κάνει ακόμη κίνηση και βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του εδάφους για την παραχώρηση ασύλου. «Ο Σνόουντεν δεν έχει έγκυρα χαρτιά. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να πάει ούτε στην Κούβα ούτε οπουδήποτε άλλου», δήλωσε η ρωσική πηγή.
Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη στην αίθουσα μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει κάνει κράτηση σε κάποια πτήση για να αναχωρήσει από τη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά σημειώνουν ότι δεν χρειάζεται να κάνει αίτηση βίζας για τη Ρωσία, ενόσω παραμένει στον χώρο αυτό. Πάντως σχεδόν κανείς δεν τον έχει δει.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απορρίψει τα αμερικανικά αιτήματα για έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ και δήλωσε την Τρίτη ότι θα πρέπει ο νεαρός Αμερικανός να επιλέξει τον προορισμό του και να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας το συντομότερο δυνατό.

Δεν ανακατεύτηκα, λέει ο Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες στο Ντακάρ ότι δεν έχει τηλεφωνήσει στους Προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας σχετικά με τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν και «δεν θα έπρεπε να το κάνει», καθώς πρόκειται για υπόθεση που αφορά καθαρά τη δικαιοσύνη. Ο Ομπάμα δήλωσε, επίσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν το αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Σνόουντεν, αν αυτός επρόκειτο να εγκαταλείψει τη Ρωσία. «Δεν θα στείλω αεροπλάνα για να πιάσουν έναν 29χρονο πειρατή της πληροφορικής», τόνισε. «Δεν έχω τηλεφωνήσει στον Πρόεδρο Σι προσωπικά ούτε στον Πρόεδρο Πούτιν προσωπικά και ο λόγος είναι ότι, πρώτον, δεν θα έπρεπε να το κάνω», δήλωσε ο Ομπάμα.
«Δεύτερον, έχουμε πολλές δουλειές με την Κίνα και τη Ρωσία, και δεν πρόκειται μια υπόθεση ενός υπόπτου, του οποίου την έκδοση προσπαθούμε να πετύχουμε, να γίνει ξαφνικά μια υπόθεση για την οποία να πρέπει να διαπραγματευθούμε και να παζαρέψουμε ένα ολόκληρο φάσμα άλλων θεμάτων», δήλωσε ο Ομπάμα.

Για διαφάνεια φωνάζει η Microsoft
Μετά την Google, η Microsoft ζήτησε επίσης άδεια στις ΗΠΑ για να δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιτήματα από τις υπηρεσίες πληροφοριών που αφορούν τους χρήστες της, μετά τις αποκαλύψεις από τον Έντουαρντ Σνόουντεν για την παρακολούθηση του Ίντερνετ σ' όλο τον κόσμο από τις αμερικανικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε η αμερικανική δικαιοσύνη. Ένα αίτημα της Microsoft προς το ειδικό αμερικανικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISA), κατατέθηκε στις 19 Ιουνίου, την επομένη ενός παρόμοιου διαβήματος από την Google, η οποία επιθυμούσε να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των αιτημάτων για πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της, που έχει δεχθεί από τις διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες ερευνών, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το FISA.

Οι δύο αμερικανικοί γίγαντες της πληροφορικής υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να καθησυχάσουν τους χρήστες και τους πελάτες τους μετά τις αποκαλύψεις. «Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εσφαλμένα πως το επίμαχο πρόγραμμα με την ονομασία Prism επέτρεπε στην αμερικανική κυβέρνηση 'να κατασκοπεύει απ' ευθείας τους κεντρικούς σέρβερ' της Microsoft και άλλων παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών», σύμφωνα με το αίτημα της Microsoft, το οποίο επικαλείται το FISA. «Η Microsoft προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να διορθώσει αυτήν την εσφαλμένη εντύπωση (...) που αφήνει να εννοηθεί ότι προσφέρει στην αμερικανική κυβέρνηση άμεση πρόσβαση στους σέρβερ και τα δίκτυά της». Η Microsoft ζήτησε από το FISA να της επιτρέψει να αποκαλύψει τον αριθμό των αιτημάτων που της απηύθυναν οι Αρχές και τα οποία θεωρούνται απόρρητα.
Σημερινή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top