Στις 19 Σεπτεμβρίου ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 10ο φόρουμ της Διεθνούς Λέσχης «Βαλντάι» (η Ανατολική Λέσχη Μπίντελμπεργκ, όπως συχνά την ονομάζουν), το οποίο είχε ως θέμα την «Πολυμορφία της Ρωσίας για τον σύγχρονο κόσμο».

Την τελευταία ημέρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέθεσε τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση στη Συρία, για τα αποτελέσματα των εκλογών στις ρωσικές Περιφέρειες, και για πρώτη φορά παραδέχτηκε την πιθανότητα συμμετοχής του στις επόμενες προεδρικές εκλογές. 
Στις συνεδρίες της Λέσχης μετείχαν περίπου 200 ειδικοί και δημοσιογράφοι από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κίνα. Το σπουδαιότερο γεγονός ήταν η ομιλία του προέδρου Πούτιν. Για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια ο Ρώσος ηγέτης πραγματοποίησε μια εντελώς ανοιχτή για τον Τύπο συνάντηση με τα μέλη της Λέσχης «Βαλντάι». Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αφορούσε το θέμα της ρωσικής εθνικής ταυτότητας. 
Το μείζον θέμα της εθνικής ταυτότητας
«Για τους Ρώσους, για τη Ρωσία -ανέφερε- τα ερωτήματα “Ποιοί είμαστε”, και “Τι θέλουμε να είμαστε”, ηχούν στην κοινωνία μας όλο και πιο έντονα. Έχουμε αφήσει πίσω τη σοβιετική ιδεολογία. Είναι προφανές, ότι η πορεία προς τα εμπρός είναι αδύνατη χωρίς πνευματικό, πολιτιστικό, εθνικό αυτοπροσδιορισμό, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε στις συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού». 
Ο κ.Πούτιν παράλληλα, επέκρινε τη θεσμική νομιμοποίηση των σχέσεων ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου. «Η κρίση της κοινωνίας εκφράζεται κατά πρώτο λόγο με την απώλεια της ικανότητάς της να αναπαράγεται», ανέφερε σχετικά.
Και πάλι υποψήφιος;
Ο ίδιος, επίσης, παραδέχτηκε ότι προτίθεται να παραμείνει για καιρό ακόμη πρόεδρος, πιθανόν δηλαδή και μετά το 2018. «Δεν το αποκλείω», απάντησε, μιλώντας στον παρόντα στη συνάντηση πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν. Αργότερα, ο γραμματέας Τύπου του κ.Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε αυτή την απάντηση ρητορική. Πολιτικοί αναλυτές όμως θεωρούν υπαρκτή την πιθανότητα συμμετοχής του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του 2018, με έναν από αυτούς, τον Γεβγκένι Μίντσενκο, να δηλώνει πως κατά τη γνώμη του ένα τέτοιο ενδεχόμενο πραγματικά υφίσταται και ότι ο ίδιος δεν εξέλαβε «σαν αστείο» τη συγκεκριμένη απάντηση. Μαζί του συμφώνησε και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής, Μιχαήλ Ρέμιζοφ.
Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ρώτησαν τον κ.Πούτιν για την τύχη εκείνων των παραγόντων της ρωσικής Αντιπολίτευσης, που κατηγορούνται και έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στη Μόσχα τον Μάιο του περασμένου έτους. Ο πρόεδρος είπε ότι δεν αποκλείει τη χορήγηση αμνηστίας. Επεσήμανε ότι αυτή είναι πιθανή, αλλά μόνον όταν όλες οι δικαστικές διαδικασίες ολοκληρωθούν. Όσον αφορά τις Περιφερειακές εκλογές της 8ης Σεπτεμβρίου ο κ.Πούτιν δεν αρνήθηκε ότι ίσως να υπήρξαν παρατυπίες, σημειώνοντας πάντως ότι στη Μόσχα τα πάντα έγιναν νόμιμα.
Οι εξελίξεις στη Συρία
Οι συγκεντρωθέντες ειδικοί δεν θα μπορούσαν να μη ρωτήσουν τον πρόεδρο για το θέμα της Συρίας. Ο κ.Πούτιν, σχολιάζοντας την προοπτική παραίτησης της Δαμασκού από τα χημικά όπλα, ανέφερε ότι «μέχρι τώρα όλα δείχνουν πως η Συρία συμφώνησε με την πρόταση και προτίθεται να ενεργήσει σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο έχει λάβει ουσιαστικά την τελική του μορφή». 
Είπε ακόμη πως η Συρία θεωρεί ότι έχει ήδη ενταχθεί στη Συνθήκη για τη μη χρήση χημικών όπλων. Παρατήρησε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν η χώρα αυτή θα καταφέρει μέχρι τέλους να εκπληρώσει τις σχετικές υποχρεώσεις, αλλά αυτό που φαίνεται ως τώρα εμπνέει μια βεβαιότητα. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στο ζήτημα της Συρίας, ο κ.Πούτιν είπε: «Εμείς αναφερόμαστε συνεχώς σε ενδεχόμενες ευθύνες του Άσαντ, εφόσον αυτός χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Αν όμως τα χρησιμοποίησαν οι αντικαθεστωτικοί; Κανείς δεν λέει, τι θα κάνουμε με την αντιπολίτευση. Κι' όμως, αυτό δεν είναι ένα περιττό ερώτημα. Υπάρχει κάθε λόγος να υποτεθέτουμε ότι πρόκειται για προβοκάτσια». 
Οικονομική κρίση
Πολλά κρίσιμα θέματα συζητήθηκαν στο παρασκήνιο της συνάντησης. Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Πρωτοβουλιών των Πολιτών, δήλωσε ότι αν υπάρξει οικονομική κρίση, τότε αυτή θα οδηγήσει σε άμεσες κοινωνικές συνέπειες. Ωστόσο, δεν έκανε προγνώσεις για τον χρόνο που θα επέλθει μια πιθανή κρίση. Για την αποφυγή μιας κρίσης, ο πρώην υπουργός κάλεσε να δημιουργηθεί στη Ρωσία ένα φυσιολογικό επενδυτικό κλίμα. «Πρέπει να αγωνιστούμε για τις επενδύσεις, και πρώτα απ’ όλα για τις ρωσικές», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Τέλος, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, στη διάρκεια των εργασιών της Λέσχης «Βαλντάι» παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει γιατί συνέβη το πρόσφατο ατύχημα με τον πύραυλο Bulava. Επίσης, ανέφερε ότι σε δυο χρόνια σκοπεύει να βγει στη σύνταξη, καθώς και ότι προτίθεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών σταθμών της Σιβηρίας.

Τα κυριώτερα συμπεράσματα του φόρουμ
-Ο παγκόσμιος ρόλος της Ρωσίας έχει ενισχυθεί, κάτι που έγινε εμφανές στην περίπτωση της συριακής κρίσης. Τη σχετική αναφορά -ανάμεσα σε άλλους- έκανε ο μουφτής της Μόσχας και του πνευματικού συμβουλίου μουσουλμάνων της Κεντρικής Ρωσίας, Αλμπίρ Κραγκνόφ. 
-«Επιστρέφει η εποχή της μεγάλης διπλωματίας για τα κύρια ζητήματα των διεθνών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τον πόλεμο και την ειρήνη, και όχι μόνο εκείνων που σχετίζονται με την οικονομία». Το επισήμανε ο επικεφαλής Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, Φιόντορ Λουκιάνοφ. «Μόνο με τη στρατιωτική υπεροχή -είπε- είναι αδύνατο να λυθεί οτιδήποτε. Η εμπειρία των ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου, δείχνει ότι η ισχύς αυτού του είδους -αν και συνεχίζει να διαδραματίζει μεγάλο ρόλο- δεν μπορεί πλέον να δώσει λύση στις διεθνείς κρίσεις. Και ιδιαίτερα να τερματίσει κρίσεις προς όφελος της μιας ή της άλλης χώρας».

Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ   Πηγές: RIA Novosti, Newsru.com, Vzgliad.ru, Gazeta.ru, Kommersant.