Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η ε/φ Utrinski Vesnik προβάλλει  στην εκδοση της 24ης Οκτωβριου συνέντευξη του  Πρέσβη ε.τ. κ. Αλέξανδρου Μαλλιά, υπό τον πρωτοσέλιδα προβαλλόμενο τίτλο «Αλέξανδρος Μαλλιάς: Υπολογίστε το ‘κόστος’ των μετονομασιών». Στο εσωτερικό της ε/φ, η συνέντευξη του κ. Μαλλιά, στη δημοσιογράφο της ε/φ Σλομποντάνκα Γιοβάνοβσκα, προβάλλεται υπό τον ίδιο τίτλο και με υπότιτλο: «Αυτό είναι το ‘μήνυμα’ του πρώην Πρέσβη της Ελλάδας, Αλέξανδρου Μαλλιά, σύμφωνα με τον οποίο ο Κίρο Γκλιγκόροβ υπήρξε για τη χώρα μας πιο χρήσιμος από τον Μέγα Αλέξανδρο». -- Ακολουθει σε μεταφραση το κειμενο της  συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Μαλλιάς όπως δημοσιεύθηκε στην ε/φ Utrinski Vesnik:

Ερώτηση: «Στα τέλη της εβδομάδας, πραγματοποιείται νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το όνομα στη Νέα Υόρκη. Η Ελλάδα απέρριψε την τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και τώρα ουσιαστικά βρισκόμαστε εκ νέου στην αρχή. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτές τις νέες συναντήσεις;»
Αλ. Μαλλιάς: «Βρίσκομαι στα Σκόπια, καθ'οδον   για  την Πρίστινα, και ως εκ τούτου δεν διαθέτω πληροφορίες για λεπτομέρειες γύρω από τις συναντήσεις. Ο κ. Νίμιτς έχει παρουσιάσει αρκετές προτάσεις κατά τα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια. Η ελληνική πλευρά τον ενθαρρύνει να συνεχίσει και θα θέλαμε πραγματικά να βρει πρόταση που να είναι συμβατή με τη θέση η οποία τώρα χαίρει μεγάλης διεθνούς στήριξης, δηλαδή: σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις, που εμείς αποκαλούμε erga omnes, το οποίο θα εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Προσωπική μου επιθυμία είναι μια τέτοια πρόταση να γίνει το συντομότερο δυνατόν αποδεκτή από την Κυβέρνησή σας και όσο πιο γρήγορα συμβεί κάτι τέτοιο, τόσο καλύτερα».
Ερώτηση: «Η ‘Μακεδονία’, σύμφωνα με δήλωση του διαμεσολαβητή Νίμιτς, σε σχέση με την τελευταία πρόταση αποδέχθηκε γεωγραφικό προσδιορισμό, ωστόσο η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση...»
Αλ. Μαλλιάς: «Δεν ήταν γεωγραφικός αυτός ο προσδιορισμός, διότι αφορούσε το πολίτευμα του κράτους σας, ήταν δηλαδή: “Βόρεια Δημοκρατία”. Προσήκον θα ήταν ο προσδιορισμός να βρίσκεται δίπλα στο όνομα του κράτους. Νομίζω πως η πρόταση Νίμιτς δεν πέτυχε αυτό που γενικά είναι αποδεκτό και που έχει αποδεχθεί η Ελλάδα. Στο παρελθόν, εσείς απορρίψατε όλες τις προτάσεις, ενώ η Ελλάδα δεν τις απορρίπτει παρά ενθαρρύνει τον Νίμιτς να τις επανεξετάσει και να συνεχίσει τις προσπάθειές του. Εμείς στηρίζουμε πλήρως την αποστολή του. Τα πράγματα στην περιοχή μας εξελίσσονται και η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός σας είναι αυτοί που θα πρέπει να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους. Εγώ δεν διακρίνω καμία προσπάθεια εκ μέρους της Κυβέρνησής σας να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για ενδεχόμενο συμβιβασμό με την Ελλάδα. Αντιθέτως, υπάρχουν δηλώσεις που προκαλούν, κάτι που δεν συμβαίνει σε εμάς. Δεν διακρίνω καμία θετική ένδειξη εδώ στα Σκόπια, ένδειξη που να μπορεί να μας πείσει ότι υπάρχει πραγματική επιθυμία εκ μέρους της Κυβέρνησής σας για συμβιβασμό».
Ερώτηση: «Γιατί η Ελλάδα επιμένει τόσο πολύ ο προσδιορισμός να βρίσκεται δίπλα στον όρο ‘Μακεδονία’;»
Αλ. Μαλλιάς: «Διότι θέλουμε λύση με διάρκεια, λύση που θα είναι και για μας και για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας...»
Ερώτηση: «Συμπεραίνεται όμως έτσι ότι η ιδέα είναι να αλλάξει όχι μόνον το όνομα του κράτους μας αλλά και το όνομα της γλώσσας, του λαού...»
Αλ. Μαλλιάς: «Τον Σεπτέμβριο 2007, περίοδο Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, η Ελλάδα δημόσια άλλαξε τη θέση της και αυτό στηρίχθηκε από τη μείζονα πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Τώρα αυτή (η θέση) απολαμβάνει πολύ μεγάλης στήριξης: για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια υπάρχει σχεδόν ομοφωνία όσον αφορά σε λύση σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Η Κυβέρνησή σας, αντί να αναγνωρίσει το μεγάλο βήμα που έχει κάνει η χώρα μας, το υποτιμά. Οι τελευταίες δηλώσεις από τα Σκόπια δεν βοηθούν και έτσι συμπεραίνω ότι δεν υπάρχει πραγματική βούληση να βρεθεί λύση, κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου να καταστείτε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
Ερώτηση: «Ποια θα ήταν η ιδανική πρόταση για σας;»
Αλ. Μαλλιάς: «Από όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις κατά τα τελευταία επτά χρόνια αυτό έχει ειπωθεί σαφώς. Μπορώ να αναφέρω κάποια ονόματα, όπως: Μακεδονία του Βαρδάρη (Vardarska), Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία -- μια τέτοια φόρμουλα... Προσωπική μου θέση είναι ότι, βάσει της εμπειρίας από την πολιτική που ασκεί ο Πρωθυπουργός Γκρούεβσκι, δεν είναι εφικτό να έχουμε λύση που δεν θα συμπεριλαμβάνει και το πρόβλημα της γλώσσας και της εθνικότητας».
Ερώτηση: «Είναι σοφή η πολιτική της Αθήνας να συναντάται μόνον με Αλβανούς Υπουργούς; Σας είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις εδώ, στη ‘Μακεδονία’, υπό την έννοια ότι έτσι ασκείται πολιτική “διαίρει και βασίλευε”.»
Αλ. Μαλλιάς: «Αυτό που ξέρω είναι πως όλοι οι εκπρόσωποι από τα Σκόπια που επισκέφθηκαν την Ελλάδα είχαν τη συναίνεση του Πρωθυπουργού σας. Όλοι ήρθαν με τη δική του στήριξη και ενθάρρυνση».
Ερώτηση: «Ο ΑΝΥΠΕΞ σας πρόσφατα, στη Σόφια, δήλωσε ότι υπάρχει νέα πρόταση εκ μέρους της Ελλάδας. Είναι αυτό μόνον ρητορική ή πράγματι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο;» -- σ.σ. αναφορά σε πρόσφατη συνέντευξη του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ, κ. Κούρκουλα, στον κρατικό ρ/σ της Βουλγαρίας
Αλ. Μαλλιάς: «Η Ελλάδα εισηγείται προτάσεις και ιδέες επί χρόνια τώρα και δεν θα ήταν η πρώτη φορά. Το μεγαλύτερο και πλέον δυναμικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η προαναφερθείσα αλλαγή στην πολιτική μας το 2007, δια της οποίας η θέση μας διαφοροποιήθηκε κατά πολύ. Το βήμα αυτό, ωστόσο, προσέκρουσε σε αποκλειστικά αρνητικές αντιδράσεις εκ μέρους της Κυβέρνησής σας».
Ερώτηση: «Οι σχέσεις μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας βρίσκονται τώρα στο χειρότερο επίπεδο μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Τί είδους κινήσεις εκ μέρους και των δύο πλευρών θα μπορούσαν να επιφέρουν βελτίωση;»
Αλ. Μαλλιάς: «Νομίζω ότι αυτοί που αποφάσισαν να μετονομάσουν το αεροδρόμιο και τον οδικό άξονα (σε «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας»), καθώς και να μετατρέψουν τα Σκόπια σε Disneyland (μέσω του λεγόμενου ‘εξαρχαϊστικού’ σχεδίου «Σκόπια 2014») οφείλουν να προβούν σε ανάλυση προκειμένου να προσδιοριστούν οι ζημίες και τα οφέλη που προέκυψαν από αυτές τις αποφάσεις για τις σχέσεις της χώρας σας με την Ελλάδα, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Πρέπει να υπολογίσουν πόσο επιζήμιες ήταν αυτές οι αποφάσεις για τις σχέσεις με την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες».
Ερώτηση: «Οι ‘Μακεδόνες’ πολίτες είναι ολοένα πιο νευρικοί εξαιτίας της επανειλημμένης άσκησης ‘βέτο’ εκ μέρους της Ελλάδας. Πώς θα επιτευχθεί συμβιβασμός εάν οι σχέσεις επιδεινώνονται διαρκώς;»
Αλ. Μαλλιάς: «Αντιθέτως, εγώ βλέπω πως οι πολίτες εδώ διάκεινται πολύ φιλικά προς την Ελλάδα. Και κατά τη διάρκεια της θητείας μου εδώ αλλά και τώρα που επισκέπτομαι εκ νέου τη χώρα δέχομαι φιλικά συναισθήματα από άτομα που γνωρίζω. Θεωρώ, ίσως όμως να έχω και άδικο, ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ της ηγεσίας σας και της επιθυμίας των πολιτών να βελτιωθεί το κλίμα. Η Κυβέρνησή σας θα πρέπει να κατανοήσει ότι όλα τα βήματα που κάνει για να προκαλέσει την Ελλάδα είναι αντιπαραγωγικά, όπως οι αποφάσεις για τις μετονομασίες αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Γκρούεβσκι. Πρόκειται για βήματα τα οποία δεν διευκολύνουν τις σχέσεις αλλά, αντιθέτως, έχουν στόχο να προκαλέσουν αντιδράσεις. Δεν βλέπω, λοιπόν, πώς, με τέτοιο κλίμα εδώ, μπορεί να βρεθεί λύση».
Ερώτηση: «Από τη ‘μακεδονική’ πλευρά θα ακούσετε τις ίδιες καταγγελίες εις βάρος της ελληνικής...»
Αλ. Μαλλιάς: «Εμείς ποτέ δεν μετονομάσαμε τον βασικό οδικό άξονα της χώρας μας σε Γιάνε Σαντάνσκι ή Ντάμε Γκρούεβ».
Ερώτηση: «Ασκείτε, όμως, ‘βέτο’».
Αλ. Μαλλιάς: «Έχετε τόσο πολλούς ιστορικούς ηγέτες... Γιατί κανένας δρόμος, κανένα αεροδρόμιο, στάδιο ή πλατεία στη χώρα σας δεν φέρει το όνομα του Κίρο Γκλιγκόροβ; Ο Κίρο Γκλιγκόροβ ήταν πιο χρήσιμος για τη χώρα σας από τον Μέγα Αλέξανδρο!»  
-- Σημειώνεται ότι μέρος των ως άνω δηλώσεων του  κ. Μαλλιά στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην Σλ.Γιοβάνοβσκα αναπαράγονται και προβάλλονται σήμερα από ενημερωτικές ιστοσελίδες της πΓΔΜ: Οι αλβανόγλωσσες Zhurnal και Almakos υπογραμμίζουν στις σχετικές αναρτήσεις τους τη δήλωση του κ. Μαλλιά: «(...) όλοι οι (Αλβανοί) εκπρόσωποι από τα Σκόπια που επισκέφθηκαν την Ελλάδα είχαν τη συναίνεση του Πρωθυπουργού σας. Όλοι ήρθαν με τη δική του στήριξη και ενθάρρυνση» (τίτλος: «Μαλλιάς: Οι επισκέψεις του DUI στην Αθήνα γίνονται με τις ‘ευλογίες’ του Γκρούεβσκι»), ενώ η σλαβόγλωσση Libertas επιλέγει να υπογραμμίσει τη δήλωση του κ. Μαλλιά: «Βάσει της εμπειρίας από την πολιτική που ασκεί ο Πρωθυπουργός Γκρούεβσκι, δεν είναι εφικτό να έχουμε λύση που δεν θα συμπεριλαμβάνει και το πρόβλημα της γλώσσας και της εθνικότητας».

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/10/utrisnki-vesnik.html#.Um36qXB7JQA

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top