Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Δηλώνουν πως η ελληνική πλευρά πρέπει να επιδείξει βούληση και να κόψει την… προπαγάνδα
Δεν θα μπούμε σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, απαντά ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας κινούνται προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών 
Δεν φτάνει που η τουρκική πλευρά δίνει ρεσιτάλ αδιαλλαξίας στο Κυπριακό τις τελευταίες ημέρες, με τις χθεσινές τους δηλώσεις, Ντερβίς Έρογλου και Οσμάν Ερτούγ, φαίνεται να ζητούν και τα ρέστα. 

Πρώτος έσυρε τον χορό ο εγκάθετος της κατοχής, ο οποίος ισχυρίστηκε πως είναι η ελληνική πλευρά που πρέπει να επιδείξει τη βούλησή της για επίτευξη συμφωνίας, διότι η δική του επιδιώκει λύση, ακολουθούμενος αργότερα από τον διαπραγματευτή του. Ο Έρογλου πρόσθεσε πως έχει σημασία ο σεβασμός στα δικαιώματα του άλλου και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι «πραγματικότητες» στο νησί, για να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα που θα κάνει τους «δύο λαούς» να ζουν μαζί χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Χορωδία… διαστρέβλωσης
Ο Ερτούγ, από πλευράς του, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα σε σχέση με την άτυπη συνάντηση της Δευτέρας, έκανε λόγο για «χορωδία» και κατήγγειλε διαστρέβλωση. Αυτά, ισχυρίστηκε, δείχνουν ότι η συνάντηση δεν χρησιμοποιήθηκε για εξεύρεση συναίνεσης αλλά για σκοπούς προπαγάνδας. Κατά τον κ. Ερτούγ, η τουρκική πλευρά ανέμενε ότι στη συνάντηση θα υπερπηδούνταν οι δυσκολίες για την κοινή διακήρυξη και θα καθοριζόταν ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων. «Ο κ. Αναστασιάδης προτίμησε να τηρήσει την αυστηρή στάση που επαναλάμβανε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τους τελευταίους δύο μήνες και να επαναλάβει ότι δεν αποδέχεται την έναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί», ισχυρίστηκε.

Δικαιολογίες τέλος
Σύμφωνα με τον Τ/κ διαπραγματευτή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η λύση θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αναστασιάδης, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του σε διπλωματικούς κύκλους και πίσω από κλειστές πόρτες ως έναν θαρραλέο πολιτικό, ο οποίος είπε ‘ναι’ στο σχέδιο Ανάν, δεν δέχεται στοιχεία του σχεδίου Ανάν. Όλες αυτές οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση και οι πληροφορίες που διέρρευσαν, καταδεικνύουν ότι στόχος της ε/κ πλευράς από αυτήν τη συνάντηση δεν ήταν η εξεύρεση διεξόδου, αλλά το στήσιμο ενός πολιτικού σεναρίου», ισχυρίστηκε περαιτέρω. 
Επαναλαμβάνοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, ο Οσμάν Ερτούγ είπε ότι τη Δευτέρα παρουσίασε δύο νέα έγγραφα για υπερπήδηση των δυσκολιών. Οι δικαιολογίες που παρέθεσε ο κ. Αναστασιάδης για να μην παρακαθίσει στο τραπέζι «έχουν τελειώσει», κατά την έκφρασή του. «Η επιλογή είναι σαφής, είτε να παρακαθίσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι ή να είναι ευρύτερα όμηρος του Εθνικού Συμβουλίου και ειδικότερα στον εταίρο του στην Κυβέρνηση ΔΗΚΟ», κατέληξε ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρόεδρος εμμένει
Απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς έδωσε αργά χθες το απόγευμα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνική πλευρά δεν θα παρασυρθούν στο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. «Ο Πρόεδρος έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι θέλει και επιδιώκει το συντομότερο δυνατόν την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, με προοπτική επιτυχούς κατάληξης», σημείωσε. Είναι γι' αυτό που ο κ. Αναστασιάδης εμμένει στην επίτευξη συμφωνίας σε μια κοινή διακήρυξη, η οποία θα καταγράφει τις βασικές παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού, ανέφερε. 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, είναι προς την κατεύθυνση της επιτυχούς κατάληξης που ο Πρόεδρος υπέβαλε μια σειρά προτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις προσπάθειες εμπλοκής σε ένα νέο διάλογο για οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Παρά τα εμπόδια που παρεμβάλλει η τ/κ πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει με συνέπεια τις άοκνες προσπάθειές του, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την αναχρονιστική διαίρεση και τις οδυνηρές συνέπειες», κατέληξε. 
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την προσεχή Δευτέρα, με στόχο την ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος προεδρεύει της Δημοκρατίας.

Τους δώσαμε την ευκαιρία
ΣΤΟ θέμα του Κυπριακού αναφέρθηκε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, με επικριτική διάθεση προς την Κυβέρνηση. «Δώσαμε την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά -επανανοίγοντας εμείς το θέμα της συμφωνημένης βάσης- να θέσει ζητήματα στο τραπέζι, τα οποία είναι εντελώς εκτός πλαισίων», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι αν η σημερινή θέση της τουρκικής πλευράς παραμείνει, «εκατόν χρόνια να συζητούμε, δεν θα υπάρξει λύση», αλλά η κρίση που έχει προκύψει θα μπορούσε να αποφευχθεί και θα αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τον ΟΗΕ, οι θέσεις που κατατίθενται να είναι με βάση τα ψηφίσματά του. 
Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι ο Έρογλου δεν αποδεχόταν τις συμφωνίες Ταλάτ - Χριστόφια, και υποστήριξε πως «είχαμε την ευκαιρία να τον στριμώξουμε επιμένοντας στη συμφωνημένη βάση». «Για μας είναι μεγάλη υποκρισία, από την πλευρά του κ. Έρογλου να προκαλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η συζήτηση να συνεχιστεί απ’ εκεί που είχε σταματήσει», πρόσθεσε. Εξέφρασε, τέλος, ανησυχία για τον καταλογισμό ευθυνών από τη διεθνή κοινότητα. Η εκρηκτική αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς δεν μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας πως πρέπει το πρόβλημα να επανατοποθετηθεί και να καταγγείλουμε την τουρκική κακοπιστία. Πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να συνεχίζεται η ίδια τακτική και η ίδια στρατηγική των άκαρπων, αδιέξοδων, άγονων συνομιλιών».

Η συμβολή του ΔΗΚΟ
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είχε χθες συνάντηση με τα μέλη του ΔΗΚΟ που στελεχώνουν τις Ομάδες Εργασίας για το Κυπριακό. Όπως δήλωσε, έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους το ΔΗΚΟ θα μπορέσει να συνδράμει το έργο της Διαπραγματευτικής Ομάδας όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Τα πρόσωπα αυτά είναι:
Διακυβέρνηση: Χρίστος Πατσαλίδης, πρώην Υπουργός, νομικός, διδάκτορας Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου και Τάσος Παρπέρης, δικηγόρος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οικονομία: Οι πρώην Υπουργοί Μάκης Κεραυνός και Χρίστος Μαυρέλλης. Εδαφικό: Χρίστος Κτωρίδης, πρώην Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και Στέφος Παπανικολάου, στέλεχος για τρεις δεκαετίες του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Περιουσιακό: Γιάννης Παπαδόπουλος, πρώην διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και Ευτυχία Αβρααμίδου, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος με μακρά υπηρεσία στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Ευρωπαϊκή Ένωση: Αντώνης Πασχαλίδης, πρώην Υπουργός, νομικός, Θέμης Θεμιστοκλέους, πρώην Διευθυντής του γραφείου της Ε.Ε. στην Κύπρο και Μενέλαος Κυπριανού, νομικός. Ασφάλεια: Πέτρος Ζαρούνας, διεθνολόγος, πρώην Ειδικός Σύμβουλος του ΥΠΕΞ της Ελλάδος. Πολιτική Αεροπορία: Λεωνίδας Λεωνίδου, πρώην διευθυντής Πολιτικής Αεροπορίας. Στη διαπραγματευτική Ομάδα για το Κυπριακό, συμμετέχει ο πρώην αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔHKO Νίκος Κλεάνθους.

Κοινό ανακοινωθέν ε/κ και τ/κ κομμάτων
Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει και να σέβεται τις αξίες και αρχές της Ε.Ε. για όλους τους πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου, μετατρέποντας το νησί σε ένα κοινό σπίτι ειρήνης και ευημερίας για όλες τις κοινότητες, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων, στην οποία για πρώτη φορά από τα 24 χρόνια έναρξης των δικοινοτικών αυτών συναντήσεων, συμμετείχε το τ/κ Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ). Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που ήταν το φιλοξενούν κόμμα και έκανε τη σχετική εισήγηση, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του. 
Σημείωσε πως ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στοιχεία του κεκτημένου της Ε.Ε. είναι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που θεσπίζει όλα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως οι αξίες και αρχές της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες που θα ληφθούν υπόψη στην επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως αυτό το σύνολο αξιών και αρχών θα μπορούσε να είναι η ασφαλιστική δικλίδα προς μια διαρκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

 http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/583814

«Τραγική η κατάσταση»

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Συνομοσπονδία και λύση δύο κρατών στα κατακάθια του καφέ της Δευτέρας
Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της ελληνικής πλευράς, οι Τούρκοι πιστεύουν ότι δύο κυρίαρχα κράτη θα ενώσουν κάποιες αρμοδιότητες και στη συνέχεια ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του 

Εμφανής είναι η απογοήτευση του Ε/κ διαπραγματευτή στο Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη, για την έκβαση της προπαρασκευαστικής διαδικασίας για τις συνομιλίες. Αν και η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η προχθεσινή άτυπη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου να φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά στη σύνταξη κοινής διακήρυξης, από την πρώτη στιγμή κατέστη σαφές ότι όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν, αλλά ότι η τουρκική πλευρά -και ιδιαίτερα ο διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ- σκλήρυνε τη στάση της και παρουσιάστηκε στη συνάντηση με το πιο αδιάλλακτό της πρόσωπο. Ρίχνοντας στο τραπέζι προτάσεις που παραπέμπουν σε λύσεις ομοσπονδίας ή και δύο κρατών, δεν δέχθηκε τίποτα άλλο εκτός από την επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν, στη λογική του εγγράφου Ντάουνερ.

Δύο κυρίαρχα κράτη
Μιλώντας στο Sigmalive, o κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος χθες ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις για την κατάσταση, ανέφερε ότι υπάρχει απογοήτευση για τη μη αποτελεσματικότητα της συνάντησης. Όπως εξήγησε, η ε/κ πλευρά βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με την αδιάλλακτη στάση του Έρογλου, ο οποίος επέμεινε στη θέση του για δύο κυρίαρχα κράτη. 

Η τουρκική πλευρά, είπε, με τις θέσεις που εξέφρασε το απόγευμα της Δευτέρας, επιμένει ότι έχουμε δύο κυρίαρχα κράτη, τα οποία θα αποφασίσουν μια μέρα να συνέλθουν και να θέσουν από κοινού κάποιες μικρές αρμοδιότητες. Πίσω από την ακραία αυτή θέση, εξήγησε, βρίσκεται η ιδέα ότι κάποια μέρα ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του.

Απ’ον αντρέπεται… 
Είναι οξύμωρο, τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης, επειδή η ε/κ πλευρά, που εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κυρίαρχο κράτος, διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν προσέρχεται στο τραπέζι με τέτοια θέση και προσέρχεται μία οντότητα, η τ/κ κοινότητα, που θέλει να εμφανίζεται ότι εκπροσωπεί το ψευδοκράτος, η οποία έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Η κατάσταση, είπε, είναι τραγική. «Κατά τις συναντήσεις μου με τον κ. Ερτούγ καλύψαμε κάποιο έδαφος σε επιμέρους ζητήματα· ωστόσο, χωρίς τη μετακίνηση των τουρκικών θέσεων επί βασικών ζητημάτων της κοινής διακήρυξης, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ελπίζει έστω και σε λίγη πρόοδο, κατά τις επικείμενες συναντήσεις του με τον Τ/κ διαπραγματευτή. Επανέλαβε, δε, πως πρέπει όλα να ξεκαθαρίσουν τώρα, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να εμπλακούμε σε στείρα διαπραγμάτευση.

Όλοι από μια κυριαρχία 
Χαρακτηριστικές του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι οι αναφορές της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» στη συνάντηση. Όπως γράφει στο δημοσίευμά της, ο Έρογλου, που θέλει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και χωρίς κοινό ανακοινωθέν, κατέθεσε εναλλακτικά κείμενα, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέμεινε στο δικό του. Η κρίση στο θέμα της κοινής δήλωσης, σημειώνει η εφημερίδα, προκαλείται από το ζήτημα του διαμοιρασμού της κυριαρχίας του τ/κ και ε/κ κρατιδίου, που θα ενωθούν κάτω από μια ομόσπονδη δομή. 
Η τ/κ πλευρά αποδέχεται τη μια κυριαρχία με την έννοια της διεθνούς εκπροσώπησης του ομόσπονδου κράτους, αλλά στο σύνταγμα, με εξαίρεση καθορισμένα θέματα, προτείνει όπως τα ιδρυτικά κρατίδια έχουν αρμοδιότητες, όπως η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Εάν αρθεί η κρίση για το κοινό ανακοινωθέν, καταλήγει το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν επισήμως και οι εγγυήτριες χώρες, Τουρκίας και Ελλάδα, θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Είναι προφανές πως τέτοιες προσεγγίσεις δεν μπορούν να βρουν την ελληνική πλευρά σύμφωνη, αφού ο νούμερο ένα στόχος της κοινής δήλωσης είναι να καταγραφεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, η μία κυριαρχία και όλες οι προτάσεις στη μελλοντική διαπραγμάτευση να εκπηγάζουν από αυτήν τη βάση.

Μόνο διαπραγματεύσεις 
Ο Έρογλου, πάντως, δεν εμφανίστηκε απογοητευμένος. Αντιθέτως, συνέστησε υπομονή και κατανόηση των «πραγματικοτήτων». Όπως είπε, έδωσε στον Νίκο Αναστασιάδη δύο έγγραφα και, παρά το γεγονός πως δεν υπήρχε αποτέλεσμα στη συνάντηση, ήταν καλό που κατανόησαν ο ένας τον άλλο. Επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε το πρώτο έγγραφο των ΗΕ, ενώ η ελληνική το απέρριψε και τόνισε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων χωρίς να προηγηθεί κοινή δήλωση, διερωτώμενος τι θα συζητηθεί στις συνομιλίες, εάν αποδεχθούν όλα όσα ζητούν οι Ε/κ. Πρόσθεσε ότι το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να λυθεί στις διαπραγματεύσεις, μέσω διαδικασίας πάρε-δώσε, όμως δεν μπορούν να φέρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο τραπέζι. Εξέφρασε, παράλληλα, την ευχή, όπως ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόσκληση για καφέ, να αποδεχθεί και ο κ. Αναστασιάδης τη δική του για επίσκεψη στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. 

Ανησυχία και εισηγήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις στον απόηχο της συνάντησης…

ΤΗΝ απουσία οποιουδήποτε αποτελέσματος κατά τη συνάντηση της Δευτέρας αλλά και την αδιάλλακτη στάση που διατηρεί η τουρκική πλευρά, σχολίασαν χθες οι πολιτικές δυνάμεις, με τον ακόλουθο τρόπο: 
*ΔΗΣΥ: Η συνάντηση κατέδειξε πόσο κρίσιμο είναι να καθοριστεί εξαρχής η βάση και ο στόχος των διαπραγματεύσεων. Φάνηκε ότι έναρξη συνομιλιών χωρίς συναντίληψη στα θεμελιώδη στοιχεία θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Ο Έρογλου δεν στοχεύει στο κοινό μέλλον, αλλά σε ένα μελλοντικό διαζύγιο. Θα πρέπει η προσπάθεια σπασίματος του αδιεξόδου να συνεχιστεί και να καταβληθούν προσπάθειες από την Ε.Ε. και τα Η.Ε. για να επανέλθει η τ/κ πλευρά στην αναζήτηση λύσης ΔΔΟ. 
*ΑΚΕΛ: Αναμενόμενη αλλά ανησυχητική ήταν η έκβαση της συνάντησης. 
Η άρνηση της τ/κ πλευράς να αποδεχθεί τα συμφωνηθέντα καθιστά αναποτελεσματική την προσπάθεια που καταβάλλεται. Αν δεν γίνει κατορθωτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, λόγω της απουσίας κοινής δήλωσης, θα είναι ηχηρό μήνυμα πως το Κυπριακό δεν έχει προοπτικές λύσης. Η κατάσταση μπορούσε να αποφευχθεί. 
*ΔΗΚΟ: Η εμμονή της τουρκικής πλευράς σε ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις και ο ποντιοπιλατισμός που επιδεικνύουν τα Η.Ε., έχουν οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. 
Η συνάντηση ήταν απογοητευτική. Ορθά ο Πρόεδρος αποκρούει τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Η ουσία είναι να ξεκαθαρίσει η μεθοδολογία της διαδικασίας και το πλαίσιο της λύσης. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση και ενότητα. 
*ΕΔΕΚ: Εκδηλώνεται μια εκρηκτική αδιαλλαξία από την πλευρά των Τούρκων και πρέπει τα δεδομένα αυτά να εκτιμηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, να προχωρήσουμε σε διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης των νέων εξελίξεων. Πρέπει να καταγγελθεί η τουρκική στάση διεθνώς και στην Ε.Ε. και να τεθεί περίγραμμα λύσης ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας και να καταστεί σαφές ότι δεν θα συναινέσουμε στην περαιτέρω ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. 
*ΕΥΡΩΚΟ: Ο στόχος της Άγκυρας είναι εμπεδωθεί η θέση ότι δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό έτσι, ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει τους διχοτομικούς της στόχους στην Κύπρο. Αυτό το μήνυμα πρέπει να φροντίσουμε να το λάβει ο διεθνής παράγοντας και όσοι κόπτονται για λύση να στρέψουν τις παραινέσεις και πιέσεις τους προς την Τουρκία, η οποία φέρει ακεραία την ευθύνη για το αδιέξοδο. 
*Οικολόγοι: Είναι καιρός να μπουν στο τραπέζι βιώσιμοι τρόποι για διαχείριση της τουρκικής αδιαλλαξίας, μέσω καταρτισμού σχεδίου Β από το Εθνικό Συμβούλιο για να σπάσει το αδιέξοδο. Οι Τούρκοι ασκούν πίεση, ώστε να δεχθούμε τους δικούς τους όρους για επανέναρξη των συνομιλιών. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και, πέραν του βραχύβιου προγραμματισμού, επιβάλλεται μακροχρόνιος και στρατηγικός σχεδιασμός. 
Συμμαχία: Η τουρκική πλευρά έκανε ξεκάθαρο με τα λόγια και τις πράξεις της ποιοι είναι οι στόχοι της. Επιδιώκει μέσα από τη λύση να εδραιώσει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής. Δεν ικανοποιείται με τίποτα λιγότερο από τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου. Χαιρετίζεται η επιμονή του Προέδρου στις προϋποθέσεις. Θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να ασκήσει επιρροή στην Τουρκία.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/583717

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top