Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ποιοι ήταν  και πόσα είχαν
Ο πρωθυπουργός Γ. Θεοτόκης

Ο φόβος φυγάδευσης των εγχωρίων κεφαλαίων στο εξωτερικό, ματαίωσε τη φορολόγηση τους για κάλυψη των αμυντικών δαπανών
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Το Γενάρη του 1906, στην Ελλάδα κυριαρχούσε το αγωνιώδες ερώτημα, αν θα έχουμε πόλεμο με την Τουρκία και με  την προκλητική Βουλγαρία, η οποία, ήταν  μεν ανέτοιμη, αλλά αποτελούσε σοβαρή απειλή και γινόταν προκλητική με  τις δολοφονίες Ελλήνων, τις επιθέσεις και πυρπολήσεις ελληνικών χωριών από τους βουλγάρους κομιτατζήδες…
Για να είναι όμως ετοιμοπόλεμη η Ελλάδα, έπρεπε να εξοπλισθεί, αλλά  χρήματα δεν υπήρχαν.
Έτσι, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Θεοτόκης (1844-1916), εξήγγειλε μια νέα φορολογία, τον λεγόμενο «φόρο εισοδήματος», που ήταν στην ουσία φόρος στους εκατομμυριούχους, αφού θα επιβάρυνε μόνο αυτούς, που είχαν μεγάλα εισοδήματα, για να καλυφθούν τα έξοδα για την αγορά πολεμικού υλικού.

Ο Στέφανος Σκουλούδης
 Πόσοι όμως και ποιοί ήταν οι εκατομμυριούχοι που θα φορολογούσε η κυβερνηση; Πριν όμως ανακοινωθεί η νέα φορολογία, η εφημερίδα «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδη, άρχισε να δημοσιεύει λίστες Ελλήνων εκατομμυριούχων.  Ας δούμε όμως την πρώτη λίστα ( σε παρένθεση τα εκατομμύρια δρχ.):
Κων. Καραπάνος (πολιτικός, αρχαιολόγος με αρχοντικό στη Σταδίου), (20)  Αλεξ. Σκουζές (επιχειρηματίας, βουλευτής με σπίτι, σωστό παλάτι στην Ρηγίλλης),  (10) Κυρ. Μαυρομιχάλης (πολιτικός) (5) Στέφανος Σκουλούδης (τραπεζίτης, ιδιοκτήτης της «επιχείρησης Κωπαΐδας», βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός)  (10) Παναγής Χαροκόπος (μεγαλοκτηματίας, παππούς του συζύγου της Μελίνας Μερκούρη), (10) Ιω. Πεσμαζόγλου (τραπεζίτης, βουλευτής, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Ακταίον» στο Φάληρο), (10) Γεώργιος Αβέρωφ (ο ευεργέτης, που πέθανε το 1899), (34) Λουΐζα Ριανκούρ  (φιλελληνίδα, κόμησα), (10) Φερνάνδος Σερπιέρης (μεταλλεία Λαυρίου και Σερίφου), (10) Νικόλαος Θων ( αυλάρχης), (10) χήρα Ανδρέα Συγγρού  (6) Αγαμέμνων Σλήμαν (βουλευτής Αγυιάς, γιος του αρχαιολόγου Ερρίκου), (4) Γ. και Σ. Ζωγράφος (μεγαλοκτηματίες), (6) Γεώργιος Μπαλτατζής, υπουργός, εκτελέστηκε το ’22, στου  Γουδή (3), Αλεξ. Ρώμας (υπουργός, Πρόεδρος Βουλής (2) κ.α.
Ο Μαρ. Βαλλιάνος, χρηματοδότησε
την Εθνική Βιβλιοθήκη με 12. εκ.
Μετά την δημοσίευση των παραπάνω ονομάτων, άρχισαν να καταφθάνουν πλαγίως σημειώματα  από άλλους  εκατομμυριούχους στην εφημερίδα, για να μη λείψουν από τη λίστα των πλουσίων και για να  μπορούν να κομπάζουν με την οικονομική τους επιφάνεια. Και φυσικά, μετά τους Αθηναίους κατέφθασε και η λίστα των εκατομμυριούχων Κεφαλλήνων εν Ελλάδι: Αναστάσιος Λιβιεράτος (10) Αθανάσιος Βαλλιάνος (8) Χριστόφορος Βαλλιάνος (8)  Φωκίων Σβορώνος (7) Πλάτων Βάγιας (7) Σ. Χαροκόπος (4) Οθων Τετενές (4) Πέτρος Χωραφάς (4) κ.α.  ενώ υπήρχε και  λίστα των Κεφαλλήνων του εξωτερικού: Αλκ. Μ. Βαλλιάνος (80) Αθαν. Μ. Βαλλιάνος (80)  Μαρίνος Α. Βαλλιάνος (15) Αθαν. Α. Βαλλιάνος (15) Νικόλαος Κούπας (10) Αδελφοί Δεστούνη (12) Μαρίνος Κοργιαλένιος (12) Νίκος Χρηστάτος (12)  Γ. Πετροβίκης   (12) κ.α. ( οι περισσότεροι στη Ρουμανία), ενώ άλλοι 20 εκατομμυριούχοι υπήρχαν σε Ρωσία, και Αίγυπτο. Βεβαίως υπήρχαν και οι… «πτωχοί» με ένα εκατομμύριο! : Δημ. Αιγινήτης, Δημ. Βικέλας, Δημ. Τσάτσος (πατέρας του προέδρου Κων. Τσάτσου), Γεώργιος Χατζανέστης ( ο αρχιστράτηγος που εκτελέστηκε το 1922).
Όταν έγινε γνωστό ότι θα επιβληθεί φόρος 5% στους εκατομμυριούχους, μερικοί άρχισαν  να δυστροπούν και να ισχυρίζονται ότι δεν  είναι τόσο εύρωστοι οικονομικά. Άλλοι όμως γνωρίζοντες τα πρόσωπα, διατύπωσαν παράπονα στον Τύπο, λέγοντας ότι μερικούς πλούσιους τους  κάνατε φτωχούς, όπως τον Σκουζέ που εκτός της προσωπικής περιουσίας  των 10 εκ.  έχει άλλα  12 από κληρονομιά... Του Ρώμα  του εβάλατε  μόνο 2 εκατ. ενώ έχει άλλα 3 από προίκα! Του Σκουλούδη του βάλατε λίγα, ενώ είναι ο πλουσιότερος όλων!  Δεν ξέρει τι έχει! Ο μακαρίτης Συγγρός έλεγε: «ο Σκουλούδης έχει την χονδροτέραν περιουσίαν»

                Η φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό
Αρκετοί εκ των  πολιτευτών, βουλευτών και οικονομολόγων, εξέφρασαν την άποψη, ότι  ο φόρος επι του εισοδήματος είναι ανεφάρμοστος. Πρώτα για λόγους τεχνικούς, δηλαδή η εξακρίβωση και η επαλήθευση του πραγματικού εισοδήματος και  έπειτα πολλοί κεφαλαιούχοι θα  αναγκαστούν να φυγαδεύσουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό, κυρίως στην Αγγλία, όπου τα ξένα κεφάλαια δεν υπόκεινται σε  ουδεμία φορολογία. Έπειτα, για λόγους εθνικούς, η χώρα έχει ανάγκη, όχι μόνο εγχωρίων αλλά και ξένων κεφαλαίων και συνεπώς  έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να  μη τα φυγαδεύσουμε, αλλά να προσελκύσουμε και ξένα. Τελικά ο φόρος εισοδήματος έμεινε στα χαρτιά…
*To αρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  Real News

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top