Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Του Νίκου Σταματάκη
Είπε πολλά και ενδιαφέροντα στη χθεσινή συνεντευξή του στην «Καθημερινή» ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης. Ανάμεσά τους ξεχώρισε ένα στοιχείο που είναι σχετικό με το ρόλο του ΝΑΤΟ στην επίλυση του Κυπριακού υπό τη μορφή της ανάληψης των εγγυήσεων που με βάση τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου έχουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία.

Ειλικρινά είναι ασύλληπτη η εφευρετικότητα εκείνων που έχουν αναλάβει εργολαβικά την εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού ως ανεξάρτητης οντότητας από το χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.



Μα καλέ μας κ.Αναστασιάδη, εάν οι εγγυήσεις περι ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (της οποίας η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος σε οποιαδήποτε περίπτωση) δεν είναι αρκετές για να καθησυχάσουν τις δήθεν ανησυχίες της τουρκικής μειονότητας, τότε τίποτα και ποτέ δεν θα γίνει αρκετό για αυτούς. Εάν η Ε.Ε. που προοστατεύει τον κάθε ξυπόλητο αφρικανό που έτυχε να ξεπέσει 500 μίλια μακριά από τις ακτές της δεν είναι αρκετή για να καθησυχάσει τους κάλπικους φόβους της Τ/Κ κοινότητας τότε καλύτερα να μη συζητήσουμε τίποτα παραπέρα... Αρκετά ως εδώ...

Και έπειτα από ποιό ΝΑΤΟ θα περιμένει να λειτουργήσει ως εγγυητής η Κυπριακή Δημοκρατία; Από το ΝΑΤΟ που εξόπλιζε και εξοπλίζει ως τα δόντια τους βάρβαρους εισβολείς του 1974; Από το ΝΑΤΟ που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Kύπρο; Από το ΝΑΤΟ που ανέκαθεν ανεχόταν και συνεχίζει να ανέχεται κάθε είδους παραβίαση ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων στο εσωτερικό ενός κράτους μέλους του, την Τουρκία; Οπου τα δικαιώματα του ελεύθερου λόγου και του τύπου καθημερινά ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ; Από το ΝΑΤΟ που επιτρέπει στην Τουρκία κάθε είδους παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου Ελλάδας και Κύπρου; Η τελικά από το ΝΑΤΟ που δεν βγάζει μιλιά όταν η Τουρκία διακηρύσσει casus belli εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της; Τόσο ηλίθιους θεωρεί τους συμπατριώτες του ο κ.Αναστασιάδης;

Μια ενιαία ομοσπονδιακή Κύπρος που ήδη είναι και θα παραμείνει (σε οποιαδήποτε περίπτωση) μέλος της Ε.Ε. δεν έχει καμία ανάγκη εγγυήσεων όπως αυτές που παρείχαν η Βρετανία, η Τουρκία και η Ελλάδα με βάση το Σύνταγμα του 1960. Οι νατοϊκές εγγυήσεις που συζητά με τόση ευκολία ο κ.Αναστασιάδης δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προβιά που θα κρύβει το αληθινό προσωπείο του λύκου (Τουρκία αλλά και Βρετανία) απo την Κοκκινοσκουφίτσα Κύπρο.... Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα μορφή διεθνούς ελέγχου και επιτροπείας (παράλληλα με αυτή που προτάθηκε και ίσως ακόμα προτείνεται με τη συμμετοχή «διεθνών» δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο).

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια τυχόν ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και τελικά στο ΝΑΤΟ δεν θα έχει διπλωματικά και άλλα οφέλη. Σαφώς είχε και θα έχει. Πολλοί μάλιστα γνώστες των ιστορικών πτυχών του Κυπριακού θα μπορούσαν άνετα να υποστηρίξουν τη θέση ότι μια ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ τη δεκαετία του 1960 ίσως να είχε λύσει οριστικά το Κυπριακό. Είναι γνωστές άλλωστε οι ταλαντεύσεις του Μακαρίου και άλλων πρωταγωνιστών του Κυπριακού γύρω από το θέμα τούτο. Αλλο όμως η ένταξη και άλλο οι εξειδικευμένες εγγυήσεις. Συγκεκριμένες εγγυήσεις «προστασίας μεινοτήτων» από το ΝΑΤΟ σε μια χώρα που είναι μέλος της ΕΕ, τι άλλο νόημα έχουν από το να διαλαλήσουν προς όλες τις κατευθύνσεις το καθεστώς όχι ανεξάρτητου κράτους, όχι κυρίαρχης χώρας αλλά αλλά απλά ενός γεωγραφικού χώρου υπό διεθνή εποπτεία και πολλαπλή επιτροπεία... Επιπλέον, οι νατοϊκές εγγυήσεις θα είναι ακόμα μια μορφή σύγχυσης στο οποιοδήποτε κυπριακό πολίτευμα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις...

Εάν θέλουν λοιπόν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ ας την βάλουν... Αλλά εάν οι δυτικοί μας σύμμαχοι χρειάζονται ειδική συμφωνία «εγγυήσεων» για να εφαρμόσουν το Καταστατικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τότε καλύτερα να πάνε να κοιταχτούν στον ψυχίατρο... Γιατί φέρνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξωφρενικές – ουσιαστικά σχιζοφρενικές – προτάσεις που τείνουν στην δημιουργία ενός κράτους πιο εκτρωματικού ακόμα και από το απίστευτο συνοθύλευμα που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.

Ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν θα τους ακολουθήσει στην καταστροφική αυτή πορεία. Καλύτερα κυρίαρχος – τουλάχιστον προς το παρόν – στην μισή αλλά ανεξάρτητη Κύπρο παρά υπόλογος και υπόδουλος ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣ αμέτρητων διεθνών ληστρικών συμφερόντων.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/02/blog-post_3144.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top