Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Να λοιπόν που οι εξελίξεις στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας δεν βελτιώνονται, προς απογοήτευση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που βλέπει τους σχεδιασμούς της για την νέα Μέση Ανατολή να μην υλοποιούνται, όπως τουλάχιστον στον αρχικό σχεδιασμό.
Αφορμή ένα νέο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, όπως η είδηση που έρχεται από την Κωνσταντινούπολη και αφορά την περίφημη υπόθεση του υπό τουρκική σημαία, πλοίου Mavi Marmara και του λεγόμενου «Στολίσκου της Ελευθερίας» στις 30 Μαΐου 2010. Έτσι την Δευτέρα 26-5-14 το Έβδομο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τέσσερις ανωτάτους Ισραηλινούς αξιωματικούς, οι οποίοι τώρα είναι απόστρατοι, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισαν στην επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος, κατά του στολίσκου για τη Γάζα, το 2010.



Το τουρκικό δικαστήριο ζήτησε ακόμη από την Ιντερπόλ να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον των τεσσάρων ανωτάτων Ισραηλινών αξιωματικών και συγκεκριμένα εναντίον του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστρατήγου Γκάμπι Ασκενάζι, του πρώην Α/ΓΕΝ Υποναυάρχου Ελιέζερ Μάρομ, του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στρατού, Υποστρατήγου Άμος Γιαντλίν και του πρώην διοικητή της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού, Υποναυάρχου Αβισάι Λέβι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, τα εντάλματα ήταν απαραίτητα για την εξέλιξη των απαιτούμενων νομικών διαδικασιών, καθώς οι εναγόμενοι δεν προσήλθαν στην ακροαματική διαδικασία και δεν απάντησαν στην κλήτευση του τουρκικού Υπουργείο Δικαιοσύνης (σιγά που θα ερχόταν !!). Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι νομικοί σύμβουλοι του θα μελετήσουν την απόφαση. Έτσι λοιπόν, οποιοσδήποτε από τους τέσσερις πρώην αξιωματικούς εισέλθει στην Τουρκία, θα συλληφθεί πάραυτα. Παρομοίως, η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει την έκδοση οιουδήποτε εξ αυτών εισέλθει σε χώρα που διατηρεί συμφωνία έκδοσης.

Σε περίπτωση κατά την οποία η Ιντερπόλ ανταποκριθεί στο αίτημα της Τουρκίας και εκδώσει τα διεθνή εντάλματα σύλληψης, οι ως άνω αξιωματούχοι θα τελούν υπό την απειλή σύλληψης σε όλες τις χώρες που είναι μέλη της Interpol. Εντούτοις, η Interpol δεν υποχρεούται να απαντήσει στο αίτημα του τουρκικού δικαστηρίου.
Οι Τούρκοι εισαγγελείς, που εκπροσωπούν 33 συγγενείς των εννέα νεκρών θυμάτων, της φονικής επιδρομής στο πλοίο Mavi Marmara, ζήτησαν την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης σε άπαντες τους προαναφερθέντες αξιωματικούς, οι οποίοι δικάστηκαν ερήμην.

Θα πρέπει δε να αναφέρουμε ότι η σχετική μήνυση υποβλήθηκε πριν ακριβώς δύο χρόνια, τον Μάιο του 2012 και η πρώτη ακρόαση έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Οι νομικές διαδικασίες σχετικά με την υπόθεση εκτυλίσσονται κατά το τελευταίο ενάμιση έτος, περίοδο κατά την οποία διεξάγονται και οι επαφές, από διαπραγματευτές των δύο χωρών, για τη συμφιλίωση του Ισραήλ και της Τουρκίας, με ανεπιτυχή μέχρι τώρα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο της συμφωνίας συμφιλίωσης περιλαμβάνεται και η δέσμευση της Τουρκίας, περί ψήφισης ενός νόμου στη Βουλή που θα αναστέλλει όλα τα ένδικα μέσα κατά των Ισραηλινών αξιωματικών και στρατιωτών που εμπλέκονται στην επιχείρηση κατά του στολίσκου για τη Γάζα. Ακόμη έχει δημοσιοποιηθεί ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καταβάλει τελικά 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων· σε αντάλλαγμα, η τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει όλες τις νομικές αξιώσεις, για την προαναφερθείσα υπόθεση.

Όμως παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές των δύο χωρών έχουν ήδη συντάξει ένα προσχέδιο συμφωνίας και η υπόθεση έχει προχωρήσει, ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν το έχει υπογράψει ούτε το έχει θέσει σε ψηφοφορία ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, προς μεγάλη απογοήτευση των αμερικανών. Φαίνεται ότι εδώ παίζεται ένα παιχνίδι πολιτικής και εντυπώσεων, συνδυασμένο με τις διαδικασίες του ανατολίτικου παζαριού στην κυριολεξία. Από την μια έχουμε τον «εβραϊκό εγωισμό σε συνδυασμό με την εβραϊκή εμπορική ικανότητα’ και από την άλλη την «υπερφίαλη, μεγαλομανή αντίληψη της μεγάλης και κυριαρχούσας μουσουλμανικής δύναμης, σε συνδυασμό με την ανατολίτικη αντίληψη του παζαριού», με αποτέλεσμα η συμφωνία συμφιλίωσης να μην προχωρήσει, ευτυχώς για μας θα τολμούσαμε να πούμε. Βέβαια η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου είναι ένας ακόμη μοχλός πίεσης της Τουρκίας προς το Ισραήλ, όχι μόνο για την συμφωνία, αλλά και για την αύξηση του ποσού της αποζημίωσης και φυσικά για την ανάδειξη του Ερντογάν, κατά συνέπεια της Τουρκίας (κατά την Λουδοβίκεια λογική «Το κράτος είμαι εγώ») ως τον νικητή αυτής της διπλωματικής και πολιτικής διελκυστίνδας και μάλιστα με τέτοιο αντίπαλο, τον Μπενζαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι για το Ισραήλ είναι απαραίτητο να αποσυρθεί πρώτα κάθε κατηγορία κατά παντός Ισραηλινού και ιδιαίτερα κατά προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), για να αποδεχτεί οιαδήποτε προσέγγιση με την Τουρκία, καθόσον το Ισραήλ προστατεύει με κάθε κόστος, αδιαφορώντας για τα πάντα κάθε Ισραηλινό και ιδιαίτερα το προσωπικό των Ενόπλων του δυνάμεων. Και οι αμερικανοί περιμένουν ακόμη την συμφιλίωση των δύο στρατηγικών εταίρων της, που όποτε και αν επιτευχθεί, ποτέ δεν θα είναι η ίδια όπως στο παρελθόν και θα είναι στην ουσία ένα αποτέλεσμα ανατολίτικου παζαριού μεταξύ δύο ανταγωνιστών και ουδέποτε συμπαθούντων μεταξύ των, σε μια αναγκαστική σχέση, προς χάριν του θείου Σαμ και μόνο.

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην ΑΚΑΜ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7378.html#.U4lbwfnUwwE

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top