Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Με τον Δρα Νάσιο Ορεινό
Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία φαίνεται να αποτελούν ένα σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τουρκικό πολιτικό σύστημα και ευρύτερα την κοινωνία. Στο επίκεντρο όλων αυτών βρίσκεται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ΑΚΡ και βεβαίως ο αρχηγός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι θέλουν να φέρουν σημαντικές αλλαγές στην Τουρκία.

Ως γνωστόν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2014. Ο Ερντογάν, όχι μόνο βγήκε αλώβητος από τη διαδικασία, αλλά σε πανεθνικό επίπεδο κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά τού κυβερνώντος κόμματος σε αυτές τις εκλογές, ξεπερνώντας το 46%. Απ' εκεί και πέρα, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Αύγουστο του 2014, συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου ο πρώτος γύρος και στις 24 ο δεύτερος, και οι γενικές ή βουλευτικές εκλογές είναι ορισμένες για τον Ιούνιο του 2015.

Παρακολουθώντας κανείς τις εξελίξεις στην Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η επιθυμία του Ερντογάν είναι να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, ώστε να μεταβεί από την πρωθυπουργία στην προεδρία της Τουρκίας. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να διατελέσει πρωθυπουργός της Τουρκίας για τέταρτη φορά και τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ΑΚΡ στη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος υποστήριξαν τη μεταβολή του πολιτεύματος της Τουρκίας σε προεδρικό, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει τώρα, ενώ θα έχει αυξημένο ρόλο και σε σχέση με τον Πρωθυπουργό και το Κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά πως αν μεταβεί με το ισχύον σύνταγμα στην προεδρία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας θα συνεχίσει να έχει συγκεντρωμένη στα χέρια του την εκτελεστική εξουσία της χώρας. Γι' αυτόν τον λόγο συζητείται έντονα το ενδεχόμενο οι βουλευτικές να διεξαχθούν λίγο μετά τις Προεδρικές.

Βεβαίως, για να γίνει κατορθωτό αυτό θα πρέπει στις βουλευτικές του 2015 είτε να συγκεντρώσει τα 3/5 των εδρών της λεγόμενης Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης (330 από συνόλου 550), ώστε να έχει δικαίωμα να καταρτίσει νέο σύνταγμα το οποίο θα μπει σε δημοψήφισμα, είτε να πάρει τα 2/3 των εδρών (περίπου 367 έδρες), ώστε να φτιάξει το σύνταγμα και να το περάσει από την εθνοσυνέλευση χωρίς να υποχρεούται να το θέσει σε δημοψήφισμα. Να σημειωθεί ότι στις βουλευτικές του 2011 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν έλαβε 327 έδρες και δεν είχε καταφέρει να συμπληρώσει την πλειοψηφία των 2/3 στην εθνοσυνέλευση.

Η εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία φαίνεται ότι θα καθοριστεί από περίπου 44 εκατομμύρια ψηφοφόρους αφού τόσο στις βουλευτικές του 2011 όσο και στις δημοτικές του 2014 τόσοι περίπου συμμετείχαν. Συνεπώς, για να εκλεγεί από τον 1ο γύρο, εάν κάνει κανείς την υπόθεση ότι η συμμετοχή θα είναι στα ίδια επίπεδα, ο Ερντογάν θα χρειαστεί περίπου 22 εκατομμύρια ψήφους. Στις βουλευτικές του 2011 είχε λάβει περίπου 21 και μισό εκατομμύρια, ενώ στις δημοτικές του 2014 λίγο περισσότερο από 19 εκατομμύρια. Η εκλογή του από τον 1ο γύρο λοιπόν δεν αποκλείεται. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει 2ος γύρος.

Σημειώνεται ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα και το Κόμμα Κινήματος Εθνικιστών, έχουν επιλέξει ως κοινό υποψήφιο τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο οποίος λόγω και της καλής σχέσης του με την Κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, φαίνεται ότι έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος και μπορεί να απειλήσει τον Ερντογάν.

ΔΡ. ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ
Εκλογικός Αναλυτής

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/07/blog-post_60.html#.U9XUzPnUwwE

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top