Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

 Αλεξάντρ Κορολκόφ, ειδικά για τη RBTH
Το σύγχρονο, ευέλικτο τεθωρακισμένο όχημα για τις αερομεταφερόμενες Ειδικές Δυνάμεις θα παρουσιαστεί στο παγκόσμιο κοινό στην επετειακή παρέλαση της 9ης Μαΐου 2015 στη Μόσχα (στο κορύφωμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 70 χρόνων της αντιφασιστικής «Ημέρας της Νίκης»).
BTR-MD «Ράκουσκα». Πηγή: Wikipedia
Το «ιπτάμενο Πεζικό», οι Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών-Καταδρομών του Ρωσικού Στρατού, που μέχρι το 2020 θα έχουν διπλασιάσει τα μέλη τους, προετοιμάζονται για να υποδεχτούν με υπερηφάνεια τα νέα τους αερομεταφερόμενα τεθωρακισμένα οχήματα: Το ΤΟΜΠ πολλαπλών χρήσεων «Ράκουσκα» (BTR-MD «Ράκουσκα») και το Τεθωρακισμένο Όχημα Αλεξιπτωτιστών BMD-4M, τα οποία θα παρελάσουν για πρώτη φορά δημοσίως στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου 2015. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εξοπλισμού των ρωσικών ΕΔ, στα επόμενα 10 χρόνια θα αγοραστούν 2.500 ΤΟΜΠ «Ράκουσκα» και 1.500 BMD-4M.
Τα ΤΟΜΠ «Ράκουσκα» («κοχύλια») θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων και των Δυνάμεων Αλεξιπτωτιστών, αντικαθιστώντας τα πεπαλαιωμένος οχήματα BTR-D που υπηρετούν στις ρωσικές ΕΔ εδώ και 40 χρόνια. Οι καταδρομείς τα περιμένουν από καιρό. Οι τεχνικές προδιαγραφές τους συντάχθηκαν μεν το 1992, αλλά το έργο άρχισε μόλις το Σεπτέμβριο του 2009. Τότε, επικαιροποιήθηκε, και μαζί με τα ανανεωμένα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των «BMD», εμφανίστηκαν τα «καταδρομικά» BTR «Ράκουσκα» που βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα.
Τώρα, το εξελιγμένο τεθωρακισμένο όχημα βρίσκεται στη φάση των δοκιμών. Την περασμένη εβδομάδα, το τηλεοπτικό κανάλι του υπουργείου Άμυνας έδειξε πλάνα από τη συμμετοχή του νέου ΤΟΜΠ στις στρατιωτικές ασκήσεις των Δυνάμεων Αλεξιπτωτιστών-Καταδρομών που σταθμεύουν στην περιφέρεια Τούλα, νότια της Μόσχας. Στη διάρκεια των ασκήσεων, έδειξαν προηγμένες δυνατότητες ταχείας μετακίνησης στη ζώνη δράσης και έλαβαν διθυραμβικές κριτικές από τους μηχανικούς και οδηγούς των τεθωρακισμένων οχημάτων που είχαν την τύχη να είναι ανάμεσα στους πρώτους που τα  δοκίμασαν.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεθηκε ότι το νέο ΤΟΜΠ «δεν έχει δημιουργηθεί για κατά μέτωπο επιθέσεις». Πράγματι, οι θωρακίσεις και το οπλοστάσιό του δεν εντυπωσιάζουν: Δύο πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών, ένα από τα οποία είναι τοποθετημένο στην αυτόνομη εγκατάσταση του πύργου (θέση του διοικητή-πυροβολητή του άρματος) και το δεύτερο στη μπροστινή αριστερή πλευρά του οχήματος. Κάτι λογικό. Το βάρους 13,2 τόνων BTR-MD έχει σχεδιαστεί για αποστολές ταχείας μεταφοράς αλεξιπτωτιστών με τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά τους στην πρώτη γραμμή μάχης και την άμεση απομάκρυνση των τραυματιών από το μέτωπο. Για την αποστολή αυτή, παίζουν σημαντικό ρόλο η ταχύτητα, η χωρητικότητα και η ευελιξία του οχήματος. Και οι συγκεκριμένοι δείκτες απόδοσης για το νέο ΤΟΜΠ είναι κορυφαίες.
Ακόμα, παρά τους περιορισμούς στις απαιτήσεις της αερομεταφοράς και πλευστότητας των αεροσκαφών, οι ρώσοι σχεδιαστές κατάφεραν να αυξήσουν τη μεταφορική ικανότητα του οχήματος κατά 1,5 φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο BTR-D. Τώρα, στο θάλαμο του ΤΟΜΠ φιλοξενούνται άνετα 13 αλεξιπτωτιστές. Το πλήρωμα του οχήματος αποτελείται από δύο άτομα και η αρθρωτή σχεδίαση του εσωτερικού χώρου επιτρέπει την εύκολη τοποθέτηση φορείων για τους τραυματίες ή και κιβωτίων με πυρομαχικά για της μεταφορά τους στην πρώτη γραμμή.
Για την κατασκευή των «Κοχυλιών» χρησιμοποιήθηκε το σασί του BMD-4, που είχε σαν αποτέλεσμα την ενιαιοποίηση της παραγωγής ΤΟΜΠ. Μια διαδικασία που τόσο λείπει από τη ρωσική κατασκευαστική παράδοση. Ταυτόχρονα, με την αναβάθμιση του εξοπλισμού, έγινε ένα τεχνολογικό βήμα, ώστε να μπορεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία να δημιουργεί διαφορετικές τεχνικές για όλες τις προτεινόμενες σχεδιαστικές περιπτώσεις, χωρίς να ανησυχεί για την οικονομία της παραγωγής.
Τεθωρακισμένο ΟΥΚάς
«Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ανώτερη ποιότητα του υλικού, η καταδρομική ικανότητα και η δυνατότητα να λειτουργούν αυτόνομα, μακριά από τις κύριες δυνάμεις του ρωσικού στρατού. (…) Το κύριο ζητούμενο εδώ είναι η ικανότητα του εξοπλισμού να αντέχει την έκθεσή του σε ισχυρά πυρά κατά τη διάρκεια της μάχης, ανταποκρινόμενο ικανοποιητικά σε μια σειρά από παραμέτρους», είπε για το νέο ΤΟΜΠ ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νατσιονάλναγια Ομπορόνα» («Εθνική Άμυνα»), Ίγκορ Κορότσενκο.
Το τεθωρακισμένο είναι ειδικά σχεδιασμένο για αερομεταφορά. Ο κινητήρας βρίσκεται στο πίσω τμήμα του, στη μέση βρίσκονται οι χώροι για τους καταδρομείς ή και το φορτίο, ενώ στο μπροστινό τμήμα είναι το διαμέρισμα διοίκησης και ελέγχου. Η θωράκισή του με συγκόλληση αλουμινίου (για ελαχιστοποίηση του βάρους και αντοχή), προστατεύει το πλήρωμα και την ομάδα των αλεξιπτωτιστών και οι εκτοξευτές οβίδων καπνού παρέχουν στο όχημα και στο προσωπικό τη δυνατότητα μιας ασφαλούς αποχώρησης από το πεδίο μάχης. Τα καθίσματα των αλεξιπτωτιστών στερεώνονται στην οροφή για να διασφαλιστεί η προστασία των καταδρομέων σε περίπτωση που το όχημα χτυπηθεί από νάρκη ή οβίδα. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και συστήματα φίλτρων για τον εισερχόμενο αέρα και θέρμανση στο θάλαμο.   
Σκληρές δοκιμές σε αέρα και … θάλασσα 
Το ΤΟΜΠ «Ράκουσκα» μπορεί, όχι μόνο να κάνει άλμα με αλεξίπτωτο, αλλά και να … κολυμπήσει, με ταχύτητα 10 km/h, ξεπερνώντας υδάτινα εμπόδια και κωλύματα ή φτάνοντας με επιτυχία στη ζώνη απόβασης στην ακτή. Τον περασμένο Αύγουστο διεξήχθησαν δοκιμές στη θάλασσα, κατά τις οποίες το «Κέλυφος» δικαίωσε το όνομα και τον αμφίβιο χαρακτήρα του, όταν κατάφερε να ολοκληρώσει αποβατικές ενέργειες μέσα σε κύματα που σήκωναν άνεμοι εντάσεως 4-5 Bf, ενώ με κύματα 3 Bf κατάφερε να επιστρέψει με επιτυχία στο αποβατικό σκάφος που βρίσκονταν σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή.
Οι αλεξιπτωτιστές – καταδρομείς που παρέλαβαν το νέο όχημα τον Ιούνιο, θα συνεχίσουν τις δοκιμές σε όλα τα τακτικά επίπεδα συνθηκών μάχης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ατέλειες και ελλείψεις στη λειτουργία του. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών πεδίου, το BTR-MDM θα ενταχθεί σε υπηρεσία στις ρωσικές ΕΔ. Τον Αύγουστο, την παραμονή του παραδοσιακού εορτασμού της «Ημέρας του Αλεξιπτωτιστή», ο διοικητής των Δυνάμεων Αλεξιπτωτιστών-Καταδρομών αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Σαμάνοφ ανακοίνωσε, ότι μέχρι το τέλος του 2015 οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων θα παραλάβουν πλήρη συγκροτήματα οχημάτων που αντιστοιχούν σε δύο Μοίρες Αλεξιπτωτιστών (32 τεθωρακισμένα οχήματα BMD-4M και πάνω από 20 μονάδες. BTR «Ράκουσκα»).

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top