Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ο Ακιντζί υπερίσχυσε με 60% του Έρογλου
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ
Συγκρατημένη αισιοδοξία και στάση αναμονής από την Κυβέρνηση
Άνετη νίκη πέτυχε χθες στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί και όλοι πλέον αναμένουν αν, όσα είχε υποσχεθεί «προεκλογικά», θα γίνουν τελικά πράξη

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η Κυβέρνηση μετά τη χθεσινή άνετη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί, στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, όμως, τηρεί και στάση αναμονής σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι «η επιλογή των Τουρκοκυπρίων αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την κοινή μας πατρίδα» και ότι προσβλέπει σε σύντομη συνάντησή του με τον νέο ηγέτη των Τ/κ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε, μάλιστα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί, για να τον συγχαρεί. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, «και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία να εργαστούν για την επανένωση της πατρίδας μας».

Στις δηλώσεις του, όμως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε μέσα από τον διάλογο, τις διαπραγματεύσεις, τις πραγματικές προθέσεις, πώς οι μέχρι σήμερα δηλώσεις και διακηρύξεις για επανένωση μετουσιώνονται στην πράξη».

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εξάλλου, προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά, εκτίμησε ότι η εκλογή Ακιντζί αποτελεί μήνυμα ανατροπής και ρήξης των Τ/κ με τη σκληρή γραμμή της τουρκοκυπριακής πλευράς. Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε ότι προσβλέπει στη σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Μάλιστα, ο κ. Άιντα, όπως αναφέρει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα επιστρέψει στην Κύπρο από τις 4 ως τις 8 Μαΐου, για να συνεχίσει τις προετοιμασίες επανέναρξης των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζει την ελπίδα «ο Μουσταφά Ακιντζί να σταθεί αντάξιος της υπόσχεσής του για επιστροφή στην πολιτική για μια επανενωμένη Κύπρο».

Διιστάμενες απόψεις στα κόμματα
Τη νίκη Ακιντζί χαιρέτισαν και πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους ή με αναρτήσεις στα social media. ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι δεν είχαν τοποθετηθεί μέχρι αργά χθες βράδυ. Η ΕΔΕΚ, όμως, ανακοίνωσε ότι δηλώσεις για την «εκλογή» Ακιντζί θα κάμει σήμερα ο Πρόεδρός της Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε μήνυμά του στο Twitter, χαρακτηρίζει ως θετική την εκλογή Ακιντζί στις παράνομες εκλογές, υποδεικνύοντας, ταυτόχρονα: «Χωρίς αυταπάτες. Το κλειδί στην Άγκυρα».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ανάρτησή του, επίσης, στο Twitter, τονίζει πως η νίκη Ακιντζί δημιουργεί ελπίδα σωστού συμβιβασμού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, είχε ψες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ακιντζί, για να τον συγχαρεί και να του εκφράσει την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης στο συμφωνημένο πλαίσιο.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είχε διαμηνύσει πως «η Τουρκία θα αποφασίσει αν θα λύσει ή δεν θα λύσει το Κυπριακό και γι’ αυτό να μην έχει κανένας την οποιαδήποτε αμφιβολία». Επίσης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών διαπίστωσε μια υπεραισιοδοξία, την οποία ζήσαμε και στο παρελθόν με την εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας πως αυτή η υπεραισιοδοξία μας οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα και στη λανθασμένη προσδοκία ότι η ενδεχόμενη εκλογή του κ. Ακιντζί θα φέρει τη λύση του Κυπριακού.

Έτοιμος για επίλυση του Κυπριακού
Πάντως, ο Μουσταφά Ακιντζί στην ομιλία του μετά την εκλογή του, έκανε λόγο για μια νέα αρχή, τονίζοντας πως αυτή η νίκη είναι νίκη ολόκληρου του λαού της Κύπρου, αναφορά που ξεσήκωσε το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να πανηγυρίσει την εκλογή του. Πριν ανεβεί στο βήμα, ο Ακιντζί μοίραζε κλαδιά ελιάς στους παρευρισκομένους, ενώ αναφερόμενος στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως του ανέφερε ότι οι δυο τους, ως άνθρωποι της ίδιας γενιάς, αν δεν λύσουν το Κυπριακό αυτοί, θα είναι ένα μεγάλο βάρος για την επόμενη γενιά.
Σημείωσε, μάλιστα, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε μαζί του. «Απόψε (σ.σ. ψες) είπα και στον κ. Αναστασιάδη και στον κ. Άιντα ότι θέλουμε λύση», συνέχισε, επιχειρώντας να κλείσει το χάσμα που χωρίζει της δυο κοινότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο αρνητικό φορτίο που κουβαλά στη μνήμη της η κάθε κοινότητα.

«Εμείς υποφέραμε το ‘63, αλλά οι Ε/κ υπέφεραν το 1974. Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τις πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ακιντζί δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τουρκικό παρεμβατισμό στα του Κυπριακού, λέγοντας πως αυτό που ζητεί από την Άγκυρα είναι αμοιβαίο σεβασμό και ομοσπονδιακή λύση. Πρώτο βήμα τα Βαρώσια, που όπως είπε, πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο ενός πακέτου, και όχι να παραμείνουν στα ποντίκια και τα φίδια, στα οποία αφέθηκαν. Σημειώνεται, πάντως, πως ο Ακιντζί προεκλογικά είχε προτείνει το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης των Τ/κ
Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών, το 1976, εκλέγηκε «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη πολύχρονη «θητεία». Διετέλεσε, επίσης, «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «βουλευτής», ενώ ήταν Πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, που μετονομάστηκε σε κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προσωπικότητα στην τ/κ και ε/κ κοινότητα, μιας και μαζί με τον τότε Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη, είχαν εργασθεί με επιτυχία για την ολοκλήρωση κοινού αποχετευτικού συστήματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Είναι γνωστός για τις προοδευτικές του απόψεις σε κοινωνικά θέματα, όπως είναι η θέση της γυναίκας στη κοινωνία και πολιτικά θέματα, όπως η ανάγκη για σωστή επίλυση του Κυπριακού. Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Είναι παντρεμένος με τη Μεράλ Ακιντζί και έχει τρεις κόρες.

Το παίζει σύμβουλος, τώρα, ο Έρογλου
Ο τέως κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σε δηλώσεις του μετά τη νίκη Ακιντζί, εξέφρασε ετοιμότητα να συμβουλεύσει τον νέο ηγέτη της τ/κ κοινότητας, εάν θέλει, υποδεικνύοντας πως «σίγουρα στην πολιτική είναι παράδοση να αλλάζουν κάποτε τα αξιώματα. Έτσι είναι στις δημοκρατίες». Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της οποίας του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Υποστήριξε, δε, πως κατά την πενταετή «θητεία» του οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ήρθαν στο σημείο που έπρεπε να έρθουν, δηλαδή της συνδιαλλαγής, λέγοντας ότι και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ μίλησε για δημοψήφισμα στο τέλος του 2015. Ανέφερε, ακόμη, πως απ' εδώ και πέρα δεν θα είναι υποψήφιος πουθενά και αυτό σημαίνει ότι αυτή ήταν η τελευταία σελίδα εκλογής ή μη εκλογής.

Για εποχή Ακιντζί κάνει λόγο ο τουρκικός Τύπος
«Ξεκίνησε η εποχή Ακιντζί», μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αν και δεν ήταν από τα πρώτα θέματα οι εκλογές στα κατεχόμενα. Η «Χουριέτ», με τίτλο «Νέος ηγέτης των Τ/κ ο Μουσταφά Ακιντζί», γράφει ότι τις επόμενες μέρες θα έχει εντατικό πρόγραμμα, καθώς θα ξεκινήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Σημειώνεται ότι για τη διαπραγματευτική του ομάδα θα χρησιμοποιήσει ονόματα από τη διαπραγματευτική ομάδα Ταλάτ, από μια ομάδα 30 ακαδημαϊκών και από το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών και την «προεδρία» των κατεχομένων.
Η «Σαμπάχ», με τίτλο «Στη μικρή πατρίδα Κύπρο ξεκαθάρισε ποιος είναι ο πρόεδρος», αναφέρει ότι κέρδισε ο Ακιντζί με μεγάλη διαφορά. Παρόμοιες αναφορές έχουν και η «Μιλιέτ», η «Γενί Σαφάκ» και η «Ακσάμ». Το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk μετέδωσε ότι μετά την εκλογή του Ακιντζί τίθεται σε πρώτο πλάνο το θέμα των Βαρωσίων.

Οι «προεκλογικές δεσμεύσεις»
Να σημειωθεί ότι στο προεκλογικό του μανιφέστο ο Ακιντζί δήλωνε ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως έχει έλθει η ώρα για επίλυση του Κυπριακού, ότι παράλληλα με τις συνομιλίες θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες και πως στο πλαίσιο αυτό τα Βαρώσια θα πρέπει να ανοίξουν υπό τον έλεγχον των Ηνωμένων Εθνών.
Σημερινή

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top