Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

David Gardner, FINANCIAL TIMES

Η προεκλογική συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) στη Σμύρνη, προβλημάτισε πολλούς στην Τουρκία και όχι μόνο...
Aυτό που διακυβεύεται στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι το μέλλον της Τουρκίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα τις κερδίσει.
Το ερώτημα όμως είναι αν ο Ερντογάν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία μέσω της οποίας σκοπεύει να αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, τοποθετώντας τη Βουλή κάτω από την εξουσία μιας εκτελεστικής προεδρίας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τ. Ερντογάν, που επεμβαίνει ήδη σε κάθε αντίδραση της δικαστικής εξουσίας και των ΜΜΕ έναντι της αυξανόμενης τάσης για συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπό του, δεν θα πάρει αυτή τη φορά αυτό που θέλει.
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να κυριαρχεί έναντι των εθνικιστών της αντιπολίτευσης και των κεμαλιστών, κληρονόμων του Κεμάλ Ατατούρκ, οι οποίοι έχουν μείνει στον περασμένο αιώνα. Αλλά ένας νέος, φιλοκουρδικός συνασπισμός, το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP), ο οποίος συγκεντρώνει την υποστήριξη των κοσμικών Τούρκων, των φιλελεύθερων και των ακτιβιστών της Αριστεράς, θα μπορούσε να χαλάσει το πάρτι του προέδρου.
Το HDP, με επικεφαλής τον Selahattin Demirtas, έναν χαρισματικό πρώην ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζει πρώτα απ' όλα την αυτονομία και την ειρήνη για τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Κατηγορεί τον Ερντογάν ότι οπισθοχωρεί, αφού πρώτα ξεκίνησε συνομιλίες με Κούρδους αντάρτες. Όμως με το να δίνει έμφαση στα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών και των μειονοτήτων, το HDP έχει διευρύνει την απήχησή του. Όταν ο S. Demirtas δήλωσε στο κοινοβούλιο το Μάρτιο «Εμείς ποτέ δεν θα σας επιτρέψουμε [κ. Ερντογάν] να γίνετε εκτελεστικός πρόεδρος» κι έγινε ήρωας τόσο των κεμαλιστών όσο και των πρώην διαδηλωτών του Gezi.
Ο Τ. Ερντογάν έχει εγκαταλείψει ακόμα και τα τελευταία προσχήματα, ότι δήθεν είναι ο αμερόληπτος πρόεδρος που προβλέπει το Σύνταγμα της Τουρκίας. Αντίθετα προσβλέπει στην ψήφο των θρησκευόμενων Κούρδων, ενώ οργώνει τη χώρα κραδαίνοντας μια βολικά πρωτοεμφανιζόμενη κουρδική μετάφραση του κορανίου. Το κεντροαριστερό HDP απαντά με κινητοποίηση των κουρδικών φυλών και των δικών τους δομών. Υπήρξαν όμως και άσχημα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων και βομβιστικών επιθέσεων στις εγκαταστάσεις του HDP, όπως και μια προσπάθεια το Κουρδικό Κόμμα να σταμπαριστεί ως τρομοκρατικό.
Εάν το HDP αποτύχει να κερδίσει πάνω από το 10% των ψήφων -το (αρκετά υψηλό) όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο-, το ΑΚΡ θα κερδίσει περίπου 60 επιπλέον έδρες, και ίσως δώσει στον Τ. Ερντογάν τους αριθμούς που χρειάζεται για να ξαναγράψει το Σύνταγμα, προσαρμόζοντάς το στα δικά του γούστα.
Τα κίνητρα για μαγείρεμα της ψηφοφορίας της 7ης Ιουνίου είναι, επομένως, τεράστια. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο μία άλλη ακτιβιστική πρωτοβουλία που γεννήθηκε από τις διαδηλώσεις του 2013 -η Oy ve Otesi- αναπτύσσει έναν στρατό περίπου 120.000 εθελοντών που θα επιβλέπουν την ψηφοφορία, προσπαθώντας έτσι να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα προσπαθήσει να κατασκευάσει μια αποθέωση του Τ. Ερντογάν.
Ημερησία

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top