Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Αποστολή στις Βρυξέλλες, Γιάννης Μακρυγιάννης
Δραματική προειδοποίηση από τον επικεφαλής της ΕΚΤ στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Οι τράπεζες είναι εξαδσφαλισμένες όσο υπάρχει πρόγραμμα» - Δεν παρείχε καμία εγγύηση για μετά - Σόιμπλε και Νούναν ζήτησαν capital controls για την Ελλάδα, αλλά η πρότασή τους δεν υιοθετήθηκε από το Eurogroup

Ένα σαφές μήνυμα, που ίσως δεν ήθελε να ακούσει τόσο ωμά ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε στον πρωθυπουργό ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα μπορεί να διασφαλίσει τις ελληνικές τράπεζες όσο η χώρα είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου. Για τη συνέχεια και εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο κ. Ντράγκι δεν παρέσχε καμία εγγύηση.

Σημείωσε, δε, ότι κάνει και θα κάνει αυτό το διάστημα ό,τι μπορεί για τη σταθερότητα του εληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά ζήτησε να υπάρξε σύντομα συμφωνία.

Οι δραματικοί τόνοι του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης ανησύχησαν μεν την ελληνική αποστολή, η οποία όμως διατήρησε την ψυχραιμία της, καθώς δείχνει βέβαιη ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ντράγκι θεωρείται από την κυβερνητική ηγεσία ως ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος της χώρας στη μάχη της διαπραγμάτευσης και, εφόσον διαμηνύει ότι πρέπει να γίνει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου, σημαίνει πιθανότατα ότι για την ελληνική κυβέρνηση το χρονικό όριο ειναι αυτό και όχι η "επίτευξη βιώσιμη λύσης", που λέει το Μέγαρο Μαξίμου!

Σόιμπλε και Νούναν ζήτησαν «capital controls» για την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η πιθανότητα επιβολής capital controls στην Ελλάδα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού έκτακτου Eurogroup, σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ήταν αυτοί που υποστήριξαν με μεγαλύτερη θέρμη την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στη χώρα μας, όμως δεν υπήρξε κάποια σχετική απόφαση, ενώ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως η χάραξη νομισματικής πολιτικής δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιρλανδίας επιχειρηματολόγησαν έντονα υπέρ της μείωσης του ποσού της ρευστότητας που χορηγείται από την ΕΚΤ μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, εκτός εάν επιβληθούν capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων) στην Ελλάδα.

Την ίδια αποκάλυψη έκανε και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, κ. Βαν Όβερτφελντ, λέγοντας ότι «καταγράφηκαν, όντως, διαφορετικές απόψεις. Δεν ήταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με το θέμα των capital controls».

Ερωτηθείς από εκπροσώπους του Τύπου εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν για το θέμα της επιβολής capital controls στην Ελλάδα, ήταν ελαφρώς... ασαφής, καθώς υποστήριξε: «Θα μπορούσες κατά κάποιον τρόπο να το πεις και έτσι».

Σύμφωνα, δε, με τους Financial Times, αλλά και ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Γιάννης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, φέρεται να διεμήνυσε πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβληθεί στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, τη μοναδική χώρα της ευρωζώνης μέχρι σήμερα, στην οποία έχουν επιβληθεί capital controls.

«Δεν είμαστε νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο» φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με αξιωματούχο.
Πρώτο Θέμα

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top