Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Τατιάνα Γκλαζκόβαειδικά για τη RBTH

Δεν δέχεται συμφωνία αναδιάρθρωσης η Μόσχα, για το χρέος των 3 δισ. δολαρίων του Κιέβου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση για έγκαιρη και πλήρη εξόφληση του χρέους, είναι μια καθαρά πολιτική κίνηση της Ρωσίας, η οποία πιέζει και ενόψει των διαπραγματεύσεων για το φυσικό αέριο.  
Η Ρωσία επιμένει στην έγκαιρη και πλήρη εξόφληση του ουκρανικού χρέους. Στην ανακοίνωση αυτή, η οποία αναρτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης,




αναφέρεται ότι «η θέση της Ρωσίας παραμένει η ίδια. Η Ουκρανία πρέπει να εξοφλήσει πλήρως και εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το Δεκέμβριο του 2013 από τους πόρους του Ταμείου εθνικής πρόνοιας».

Οι ουκρανικές απαιτήσεις

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αν η Ρωσία δεν κάνει δεκτούς τους προτεινόμενους από το Κίεβο όρους για αναδιάρθρωση του χρέους των 3 δισ. δολαρίων, τότε δεν θα λάβει τίποτα.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Ουκρανικής Βουλής στις 17 Σεπτεμβρίου ο Γιατσενιούκ ανέφερε: «η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή των πιστωτών και δεν δέχτηκε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης. Επιθυμεί απόσβεση του συνόλου της οφειλής. Θέλω να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι καλύτεροι όροι δεν θα υπάρξουν. Είτε δέχεστε τους όρους αυτούς, είτε καλύτερους όρους η Ρωσία δεν θα έχει».
Πρόκειται για τα ευρωομόλογα ύψους 3 δισ. δολαρίων με προθεσμία εξόφλησης το Δεκέμβριο του 2015. Εκδόθηκαν στην Ουκρανία το Δεκέμβριο του 2013 με ετήσιο επιτόκιο 5%, τοποθετήθηκαν στο ιρλανδικό χρηματιστήριο και αγοράστηκαν από τη Ρωσία με χρήματα από το Ταμείο εθνικής πρόνοιας. Προς το παρόν η Ουκρανία έχει εξοφλήσει εμπρόθεσμα γι’ αυτά τα ευρωομόλογα 75 εκατ. δολάρια τον Ιούνιο του 2015.
Ένας από τους λόγους που η Ουκρανία επιμένει στη διαγραφή του χρέους απέναντι στη Ρωσία, είναι το γεγονός ότι τον Αύγουστο, το Κίεβο συμφώνησε για αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 18 δισ. προς ιδιώτες πιστωτές. Αναμένεται ότι αυτοί θα διαγράψουν το 20% του κυρίως χρέους και θα μεταφέρουν κατά τέσσερα χρόνια τις προθεσμίες αποπληρωμής του εναπομείναντος ποσού. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, η Μόσχα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων πιστωτών και δεν θα συζητήσει με το Κίεβο διακανονισμό του χρέους. Η Ρωσία σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά αν η Ουκρανία δεν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της και τότε αυτή απειλείται με επιπλέον επιτόκια ως ποινή, καθώς και με αποζημίωση για τα δικαστικά έξοδα.

Η σύγκρουση του χρέους

Σύμφωνα με ειδικούς, το ζήτημα του χρέους έχει τόσο οικονομικό, όσο και πολιτικό χαρακτήρα. Όπως τόνισε ο γενικός οικονομολόγος της ING Bankστη Ρωσία και στην ΚΑΚ, Ντμίτρι Πολεβόι, «η πιθανότητα άρνησης του Κιέβου να εξοφλήσει το χρέος είναι μεγάλη, καθώς το ακούμε καθημερινά από τους ουκρανούς πολιτικούς».  Όσον αφορά την οικονομική πλευρά, με δεδομένη τη βοήθεια από το ΔΝΤ, τα χρήματα για την εξόφληση του χρέους η Ουκρανία πρέπει να τα διαθέτει.
Την ίδια ώρα, το θέμα του χρέους μπορεί να επηρεάσει τη συμφωνία για το φυσικό αέριο, η οποία πρέπει να συναφθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε ο Πολεβόι, η Ουκρανία έχει ήδη παραδεχτεί ότι δεν έχει χρήματα για την αγορά φυσικού αερίου, γι’ αυτό και το χρέος του Κιέβου μπορεί να αποτελέσει στοιχείο διαπραγμάτευσης στο θέμα του αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις με την Ουκρανία μπορεί στη συνέχεια να γίνουν ακόμη πιο περίπλοκες, ιδίως μάλιστα επειδή επίκειται και η συμφωνία σύνδεσης, το οικονομικό σκέλος της οποίας η Ουκρανία προτίθεται να υλοποιήσει από τον Ιανουάριο του 2016.
Σύμφωνα με το διευθυντή του Οργανισμού πολιτικών και οικονομικών επικοινωνιών, Ντμίτρι Ορλόφ, «η Ουκρανία απέβλεπε στο να κρατήσει η Ρωσία μια κοινή στάση με τους υπόλοιπους δανειστές ως προς την παράταση ή την ελάφρυνση του χρέους. Η Ρωσία, όπως και κάθε άλλος πιστωτής, δεν υποχρεούται να πράξει όπως οι άλλοι πιστωτές, μπορεί να διαθέτει τη δική της ανεξάρτητη -στην προκειμένη περίπτωση σκληρή- στάση. Τα χρήματα αυτά χορηγήθηκαν από το Ταμείο εθνικής πρόνοιας και η αξία τους είναι μεγαλύτερη από ότι εκείνη των χρημάτων από παραδοσιακές πηγές. Αυτά τα 3 δισ. είναι απαραίτητα για προγράμματα υποδομών. Αλλά το θέμα είναι ότι η Ρωσία καταρχάς, ούτε κατά τις συνομιλίες για την παραχώρηση δανείων, ούτε και ύστερα δεν δεχόταν τη δυνατότητα παράτασης». Όπως είπε, τη δεκαετία του 1990 και του 2000 οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ήταν καλύτερες, και τότε οι αναβολές αποπληρωμής χρεών προσφέρονταν, αλλά το να αναμένεται μια προέκταση αυτής της κατάστασης στο σήμερα, είναι λάθος.

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top