Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Σε χθεσινό τηλεγράφημά της, η διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής Mirror, ανέδειξε το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της διακίνησης, μέσω των κατεχομένων της Κύπρου, Βρετανών που έχουν στρατολογηθεί από τον ISIS, προς τη Συρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρεται το συγκεκριμένο ζήτημα· τα τελευταία τρία χρόνια, δημοσιεύματα εγχώριου και ξένου, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, δηλώσεις αξιωματούχων των




αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν καταδείξει ότι το κενό ασφάλειας στις περιοχές που δεν ελέγχονται αποτελεσματικά από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τυγχάνει εκμετάλλευσης από δίκτυα ατόμων συνδεδεμένα, με το ISIS. Σκοπός της παρούσας παρέμβασης είναι η σύντομη καταγραφή σκέψεων επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στη διάθεσή μας και προέρχονται από ανοικτές πηγές, τα άτομα που έχουν στρατολογηθεί από τον ISIS και έχουν ως τελικό προορισμό τη Συρία, ταξιδεύουν με αερογραμμές χαμηλού κόστους, με προορισμό, είτε τον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας, είτε τον αντίστοιχο της Πάφου. Ως κάτοχοι ευρωπαϊκού διαβατηρίου, περνούν με ευκολία τους ελέγχους ασφαλείας στα σημεία εισόδου και θεώρησης· με ανάλογη ευκολία περνούν και στις κατεχόμενες περιοχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα συγκεκριμένα άτομα έρχονται σε επαφή με τον σύνδεσμο του ISIS (είναι γνωστός ως ISIS travel agent, δηλαδή ταξιδιωτικός πράκτορας του ISIS) και υπεύθυνο για τη μεταφορά τους στον τελικό προορισμό, τον οποίο πληρώνουν με μετρητά. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος τακτοποιεί τη διαμονή των Βρετανών που έχουν στρατολογηθεί, σε ξενοδοχεία, συνήθως στην Αμμόχωστο και, ακολούθως, διευθετεί τη μεταφορά τους στη Συρία.
Η μεταφορά τους γίνεται  μέσω του μικρού λιμανιού στο Μπογάζι (έδρα σχηματισμού Ηλεκτρονικού Πολέμου του κατοχικού 11ου Σώματος Στρατού), με τελικό προορισμό τις ακτές της Συρίας (ορισμένες φορές, για σκοπούς καταμερισμού του ρίσκου, συναντώνται με τις επαφές τους στη Συρία στα μέσα της διαδρομής, όπου και παραλαμβάνονται). Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο δίκτυο έχει πλήρη γνώση του προγράμματος των περιπολιών της τουρκικής Ακτοφυλακής, δεικνύοντας τις επαφές και τη συνεργασία που το συγκεκριμένο δίκτυο διατηρεί με υπηρεσίες του τουρκικού κράτους.
Route
Δρομολόγιο εντός κυπριακής επικράτειας
Route2
Μπογάζι – συριακές ακτές
Η αντιμετώπιση και πάταξη δικτύων μεταφοράς και διοικητικής μέριμνας του ISIS, ειδικά στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, αποτελεί εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση, λόγω:
  • Έλλειψης έγκαιρης και αξιόπιστης ανταλλαγής πληροφοριών από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ΜΙ5, ΜΙ6 και GCHQ, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας,
  • Εν πολλοίς ελλειπούς κουλτούρας, εκπαίδευσης και γνώσης των στελεχών της Αστυνομίας Κύπρου που υπηρετούν στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας και στα σημεία διέλευσης προς τις κατεχόμενες περιοχές,
  • Διαφαινόμενης συνεργασίας ή/και υπόθαλψης, συνδέσμων και δικτύων διοικητικής μέριμνας του ISIS, με υπηρεσίες τουρκικού κράτους.
Συναφώς, λόγω της σύνθετης φύσης του ζητήματος, δεν υφίστανται απλές λύσεις. Απαιτείται προχωρημένη διακρατική συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών, δυνατότητα ανάλυσης, εκμετάλλευσης και πρακτικοποίησής τους από τον τελικό παραλήπτη, καλλιέργεια και εμπέδωση κατάλληλης νοοτροπίας στα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών που υπηρετούν στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας και, τέλος, άσκηση παράλληλων πιέσεων προς το τουρκικό κράτος. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η τελευταία παράμετρος έχει αυξημένο δείκτη δυσκολίας, για ποικίλους λόγους. Επειδή, όμως, η επιτυχία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων μεταφοράς στρατολογημένων προσώπων από το ISIS εξαρτάται από τον βαθμό ετοιμότητας και συνεργασίας των ενδιαφερόμενων μερών, θεωρούμε ότι επιβάλλεται η ποιοτική εμβάθυνση της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τρόπο που να βελτιώνει την ποιότητα ένακτων πληροφοριών που καταλήγουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της τελευταίας. Τέλος, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη βελτίωση των δυνατοτήτων των υπηρεσιών που στελεχώνουν τα σημεία θεώρησης και ελέγχου στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας, κατα τρόπο που να βελτιώνει ποιοτικά την αντίληψή τους για τις πρακτικές και τη ψυχολογική διάσταση ατόμων και δικτύων που αποπειρώνται να εισέλθουν εντός κυπριακής επικράτειας, έχοντας τελικό προορισμό τη Συρία ή άλλες περιοχές, με σκοπό να πολεμήσουν στις τάξεις τρομοκρατικών οργανώσεων.

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top