Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

 Το νέο πρωτόκολλο περιέχει νέα στοιχεία εξάρτησης
Λευκωσία: Η τουρκική πλευρά πλευρά, υπονομεύοντας ένα από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει συμφωνηθεί και προχωρά στην υλοποίησή του, που είναι η ενοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων, προχωρά με γρήγορα βήματα στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προς το κατοχικό καθεστώς. Τούτο θα αποτελέσει το δεύτερο μέτρο που λαμβάνεται από πλευράς Τουρκίας με στόχο την ενσωμάτωση των κατεχομένων.


Το πρώτο, πρόσφατα, ήταν η μεταφορά νερού. Οι δυο κινήσεις εντάσσονται μέσα στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται για πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και αντανακλώνται και στο οικονομικό πρωτόκολλο που αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ένα πρωτόκολλο που ανοίγει τον δρόμο για αυστηρότερο έλεγχο και περισσότερη εξάρτηση των κατεχομένων από το καθεστώς της Άγκυρας. Αν και δεν αναφέρεται σε κανένα δημοσίευμα ή δήλωση Τούρκου αξιωματούχου πότε θα προχωρήσουν τα έργα με τη μεταφορά ηλεκτρισμού, αυτό φαίνεται πως θα γίνει σύντομα. Σε πρώτο στάδιο θα υπογραφούν τα συμβόλαια (Τουρκίας-ψευδοκράτους) για να αναλάβει η τουρκική εταιρεία TEIAS την εκτέλεση του έργου. Ενόψει του γεγονότος ότι δεν υπάρχει στην Τουρκία η απαραίτητη τεχνογνωσία, αναμένεται ότι θα υπάρξει προσπάθεια να προσεγγιστούν ξένες εταιρείες για να αναλάβουν μέρος των έργων μεταφοράς, που θα γίνει με υποθαλάσσια καλώδια. Όπως αναφέρεται συναφώς, εταιρείες από την Τουρκία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Στα κατεχόμενα αναφέρουν πως χρειάζονται επιπρόσθετα φορτία ηλεκτρισμού. Τούτο προκύπτει μετά και από την ολοκλήρωση του έργου μεταφοράς του νερού. Για τη λειτουργία του συστήματος και τη διανομή, όταν και όποτε γίνει, χρειάζεται περισσότερο ηλεκτρισμό από αυτόν που παράγει το ψευδοκράτος. Σημειώνεται κατά καιρούς ότι -όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη- με ηλεκτρικό ρεύμα τροφοδοτεί τα κατεχόμενα και η ΑΗΚ έναντι πληρωμής.

Οι συναντιλήψεις να καταστούν συγκλίσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές συνεχίζουν την προσπάθεια μετά την απόφαση των δύο ηγετών κατά την τελευταία συνάντησή τους ότι οι συναντιλήψεις για αρχές που θα διέπουν τη λύση πρέπει να μετατραπούν σε συγκλίσεις. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, «βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία από πλευράς διαπραγματευτών όσον αφορά την προσπάθεια, όπως αυτή συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών έτσι ώστε κάποιες από τις συναντιλήψεις, που αφορούν αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού, να γίνουν συγκλίσεις». «Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε.

Αττίλας: Αντικατάσταση τμημάτων και όχι αποχώρηση 

Δεν υπήρξε αποχώρηση τμημάτων του κατοχικού στρατού. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχουν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που έγινε ήταν η συνήθης αντικατάσταση των δυνάμεων του κατοχικού καθεστώτος, που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με βάση την πρακτική που υπάρχει εδώ και χρόνια, πρώτα έρχονται τα νέα τμήματα που θα αντικαταστήσουν τα παλιά και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποχωρούν τα τελευταία. Αυτή τη φορά αυτή η πρακτική φαίνεται να έχει προκαλέσει κάποια σύγχυση. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» σε δημοσίευμα της με τίτλο «Αποχωρεί στρατός από την Κύπρο», επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες και ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των στρατευμάτων σε περιοχές κοντά στα «σύνορα» –όπως αποκαλεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός– έχει μειωθεί κατά τα 2/3, ενώ μονάδες των κομάντο στην κατεχόμενη Αγία Ειρήνη και Μύρτου έχουν επιστρέψει στην Τουρκία. Γράφει ακόμα ότι μείωση παρουσιάζεται και στο στρατιωτικό προσωπικό.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία με τις διαμάχες με το ΡΚΚ και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, τουρκικές δυνάμεις, που βρίσκονται στα κατεχόμενα, επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία για ενίσχυση. Το δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης ότι οι ενέργειες του στρατού γίνονται με κάθε μυστικότητα τους τελευταίους έξι μήνες. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς χθες να σχολιάσει το δημοσίευμα είπε πως «σύμφωνα με ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιβεβαιώνεται το σχετικό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας».

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Φιλελεύθερος

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top