Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Βρυξέλλες: Η Κομισιόν εξετάζει τον τρόπο αξιοποίησης και την επίπτωση των πιθανών κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην υποθαλάσσια ζώνη Κύπρου - Ισραήλ, με στόχο τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιεί η ΕΕ, αλλά και το σπάσιμο της ενεργειακής απομόνωσης της νήσου, λέει στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Γιάκουμπ Αντάμοβιτς.




Μιλώντας κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο Γιάκουμπ Αντάμοβιτς είπε πως "ακόμα και να είναι νωρίς να αποτιμήσουμε το μέγεθος των αποθεμάτων, η Κομισιόν παρακολουθεί εξαιρετικά στενά τις εξελίξεις στο οικόπεδο αερίου", όπως το ονόμασε "της Κύπρου".
"Τα ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τόσο τις γειτονικές χώρες, όσο και τις ίδιες χώρες παραγωγής να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας που έχουν", σημείωσε ο κ. Αντάμοβιτς.
"Παρομοίως μπορούν να έχουν έναν αναπτυσσόμενο ρόλο στη στρατηγική ενεργειακής διαφοροποίησης της ΕΕ, παρότι είναι πολύ νωρίς να αποτιμήσουμε την επίπτωση που θα έχουν στην κοινοτική αγορά αερίου", σημείωσε. "Η Κομισιόν αναγνωρίζει τη δυναμική της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο των πρόσφατων ευρημάτων σε σχέση με το αέριο και παρακολουθεί την υπόθεση του κυπριακού `οικοπέδου αερίου` με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και τις άλλες πηγές στην περιοχή. Το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης και η διαφοροποίηση στην προμήθειες αερίου για την ΕΕ αποτελούν σημαντικούς στόχους της Κομισιόν Γιούνκερ, όπως περιγράφεται στη στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση. Η εξεύρεση νέου αερίου στην ΕΕ, και συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει κεφαλαιώδη σημασία", κατέληξε.
Πηγές της Κομισιόν έλεγαν στο ΚΥΠΕ ότι ένα από τα βασικά εργαλεία για την υποστήριξη της ενεργειακών υποδομών είναι η επιλογή "προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος" (projects of common interest - PCI). Τα λεγόμενα PCI θα αδειοδοτούνται μέσω μιας απλοποιημένης διαδικασίας και θα τυγχάνουν προνομιακής χρηματοπιστωτικής στήριξης μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF). Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι ο αγωγός της ανατολικής Μεσογείου (Eas Med Pipeline) έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση από το CEF 2 εκατομμύρια το 2015.
Το δεύτερο πρόγραμμα τύπου PCI στη λίστα της Κομισιόν προσδιορίστηκε στις 18 Νοεμβρίου και συνδέει την Κύπρο με την ΕΕ. Σε σχέση με την Τουρκία και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Κύπρου, η Κομισιόν παραπέμπει στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2012, που ζητούν από την Τουρκία να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.
Το Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2012 τόνισε την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών, που περιλαμβάνουν το δικαίωμα να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top