Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Νίκος Ελευθερόγλου
  • Νίκος Αναστασιάδης (Α) και Μουσταφά Ακιντζί (Δ) σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
Μπορεί Αναστασιάδης και Ακιντζί να συμφώνησαν μετά τη συνάντησή τους, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, για σιωπητήριο στην πορεία του διαλόγου μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου, η τουρκική εφημερίδα Μilliyet όμως αποκαλύπτει πτυχές του διαλόγου που δημιουργούν ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα όσα αναφέρει.
Με τη φόρμουλα του «συναισθηματικού δεσμού» θα λυθεί το περιουσιακό, υποστηρίζει η Μilliyet σε δημοσίευμα της Δευτέρας 29 Αυγούστου, αναφέροντας ότι είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σενάριο ένας Ελληνοκύπριος, ο οποίος πριν το 1974 έζησε μέχρι τα 10 του χρόνια στη «Βόρεια Κύπρο», όπως γράφει, να μπορεί να επιστρέψει.
Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η Μilliyetυπογραμμίζει αντίθετα ότι οι θρησκευτικές περιουσίες, οι περιουσίες που μετά τη λύση θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ασφάλειας, οι περιουσίες που θα αδειάσουν μετά τη λύση, οι περιουσίες που χρησιμοποιούνται για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος, οι περιουσίες που δεν διατέθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν δεν θα συμπεριληφθούν στο πλαίσιο «του συναισθηματικού δεσμού».
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα υπάρχει κοινή αντίληψη στο περιουσιακό και αναγνωρίστηκε το ατομικό δικαίωμα περιουσίας.
Τα άτομα που έχασαν την περιουσία τους και εκείνα που την χρησιμοποιούν θα έχουν δικαίωμα διαφορετικών επιλογών. Θα έχουν δικαίωμα σε αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή. Επίσης, όπως αναφέρεται, θα υπάρξει ανεξάρτητη επιτροπή περιουσίας η οποία θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να ζήτησε την πρώτη μέρα της λύσης να επιστραφεί η κλειστή πόλη Αμμοχώστου και να αρχίσει η αποχώρηση του στρατού.
Ο Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι για να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα, θα πρέπει να πουν στους Ελληνοκύπριους ποια θα είναι τα οφέλη της λύσης την πρώτη μέρα. Επίσης φέρεται να πρότεινε –σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα– την πρώτη ημέρα της λύσης να ανοίξει το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου και έτσι να ενωθούν οι Τουρκοκύπριοι με την διεθνή κοινότητα. Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθυστερήσουν τη λύση και πως κανένα δεν ωφελεί η καθυστέρηση της εφαρμογής της.
Σε ό,τι αφορά την εκ περιτροπής προεδρία το σχέδιο προβλέπει ότι  εκείνος που θα είναι πρόεδρος για δυόμιση χρόνια θα γίνει και αντιπρόεδρος για άλλα δυόμιση.
Εκείνοι που θα εκλεγούν πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα μοιράσουν την περίοδο των πέντε χρόνων μεταξύ τους. Η θητεία στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι πέντε χρόνια. Τα πρώτα δυόμιση χρόνια μετά τις εκλογές ο πρόεδρος της Γερουσίας και της Βουλής θα είναι από την ελληνοκυπριακή πολιτεία. Ο αντιπρόεδρος θα είναι από την τουρκοκυπριακή πολιτεία.
Στη δημόσια υπηρεσία της ομόσπονδης κυβέρνησης θα εργάζονται 33% Τουρκοκύπριοι και 67% Ελληνοκύπριοι, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ομόσπονδο κράτος δεν θα έχει στρατό. Θα έχει μόνο ακτοφυλακή.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν και για τον αριθμό των πολιτών πριν το δημοψήφισμα.
Οι Ελληνοκύπριοι θα είναι 802 χιλιάδες και οι Τουρκοκύπριοι 220 χιλιάδες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε και το θέμα της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν πάνω από 220 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, σύμφωνα πάντα με τη Μilliyet, φέρεται να είναι αντίθετος στη συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό.

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top