Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Λευκωσία: Οργασμός διαδοχικών συναντήσεων και διαβουλεύσεων εξελίσσεται στο παρασκήνιο στη Λευκωσία τις τελευταίες μέρες μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, του Υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου και του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ και των εταιρειών που συμμετέχουν στο κοίτασμα «Αφροδίτη», κυρίως μέσω της Noble Energy.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το Σαββατοκύριακο ήταν στην Κύπρο «διακριτικά» υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του αιγυπτιακού Υπουργείου για σειρά ανεπίσημων συναντήσεων με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και επιτελείς του Υπουργείου του για θέματα Ενέργειας. Παράλληλες συναντήσεις έγιναν και με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Noble Energy.


Οι παρασκηνιακές επαφές αφορούν την προετοιμασία του εδάφους για τις πρόσθετες συμφωνίες τόσο σε διακρατικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο για τη δυνατότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ώστε να υπάρχουν και τα εχέγγυα για τις σοβαρές επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη».


Από χθες το απόγευμα βρίσκεται στην Κύπρο ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας του Ισραήλ, Σιαούλ Μεριντόρ, για συναντήσεις με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιο Χειμώνα. Οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα κοινής ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με το μικρότερο γειτονικό κοίτασμα «Γισιάι» εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, πολύ κοντά στα όρια με την κυπριακή ΑΟΖ και νοτιοανατολικά του κυπριακού κοιτάσματος.

Οι πιθανότητες κοινής ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων είχε συζητηθεί μεταξύ Αναστασιάδη-Νετανιάχου και συμφωνήθηκε να εξεταστούν ενδεχόμενες συνέργειες.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναμένεται ότι σήμερα θα συνεχίσει το ταξίδι του προς την Αθήνα, όπου θα συζητήσει περαιτέρω και τη δυνατότητα αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα μέσω Κύπρου, με τελικό στόχο την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Χθες, σε μια ιδιαιτέρως σημαντική απόφαση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που αφορά τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στα κυπριακά κοιτάσματα. «Πρέπει να επιδιωχθεί ενεργητικά», αναφέρεται, «η ανάπτυξη των εγχώριων πόρων συμβατικού φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο».

Φιλελεύθερος

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top