Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Σπόροι πετάγονται προς κάθε κατεύθυνση, τεμάχια φλοιού και κόκκινης σάρκας θρυμματίζονται ... Η εικόνα αυτή στοιχειώνει ακόμη τον Λίου Μινγκσούο από τότε που ένα λίπασμα του κατάστρεψε τη συγκομιδή του.

Ολόκληρα χωράφια με καρπούζια εξερράγησαν μετά το ψεκασμό τους με forchlorfenuron, ένα επιταχυντή της ανάπτυξης.



Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης άρπαξαν το περιστατικό για να καταγγείλουν τις αδίστακτες γεωργικές πρακτικές, το κέρδος με κάθε μέσο, και την υπερβολική χρήση των λιπασμάτων, που έχουν προκαλέσει κύμα διατροφικών σκανδάλων: ρύζι μολυσμένο με κάδμιο, μολυσμένο γάλα με μελαμίνη, αρσενικό σε σάλτσα σόγιας, μανιτάρια με χλωρίνη, χοιρινό κρέας εμποτισμένο με βόραξ για να του προσδώσει εμφάνιση μοσχαρίσιου κρέατος.


Υπό το φως των περιπτώσεων αυτών, το αδίκημα του κ. Λίου είναι αμελητέο αλλά η υπόθεση πήρε έκταση μετά το ρεπορτάζ της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης CCTV.
Το τηλεοπτικό κανάλι απόδωσε τις εκρήξεις στο forchlorfenuron. Αυτή η χημική ουσία, προάγει την κυτταρική διαίρεση, παραμορφώνει τα καρπούζια και λευκαίνει τους σπόρους τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αγρότες ψέκασαν τα φρούτα πολύ αργά και με υγρό καιρό, κάτι που μετάτρεψε τα χωράφια καρπουζιών σε «ναρκοπέδια».
Μετά την απώλεια τριών στρεμμάτων, ο κ. Λιου παραδέχθηκε ότι έχασε τον ύπνο του, αδυνατεί να σβήσει από τη μνήμη του την εικόνα των φρούτων που έγιναν χίλια κομμάτια.
Στις 7 Μαΐου, πήγα και «μέτρησα 80 κομματιασμένα καρπούζια, αλλά το απόγευμα είχαν γίνει 100. Μετά από δύο ημέρες, σταμάτησα τη καταμέτρηση».

Είκοσι αγρότες και 45 εκτάρια επλήγησαν στη Danyang, στα ανατολικά της χώρας.
Τα φρούτα αυτά δεν μπόρεσαν να τα πουλήσουν και τελικά τα έδωσαν στα ψάρια και στα γουρούνια.
Σύμφωνα με τους αγρότες, το forchlorfenuron προκαλεί πρόωρη συγκομιδή κατά δύο εβδομάδες και αυξάνει το μέγεθος και την τιμή των καρπών πάνω από 20%.
«Γενικά, δεν συνιστούμε αυτό το είδος λιπάσματος για τα καρπούζια: είναι πολύ ευαίσθητα φρούτα. Μπορεί να τα κάνει να φαίνονται περίεργα. Η γεύση δεν είναι τόσο καλή και η αποθήκευση τους πιο περίπλοκη, αλλά a priori, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία», δήλωσε ο Cui Jian, διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών του Qingdao.

Για το περιβαλλοντικό κίνημα, η υπερβολική χρήση χημικών λιπασμάτων δεν περιορίζεται μόνο στα ενισχυτικά της ανάπτυξης.
Ο Pan Jing, μέλος της Greenpeace, υπογραμμίζει ότι οι αγρότες εξαρτώνται από τα λιπάσματα, αφού πολλοί από αυτούς είναι εποχιακοί και έτσι έχουν λιγότερο χρόνο για να αφιερώσουν στις καλλιέργειες τους.

Η εξάρτηση αυτή οφείλεται στις επιδοτήσεις που χορηγούνται από το κινέζικο Κράτος, επιτρέποντας την αγορά λιπασμάτων με χαμηλότερο κόστος.
«Η κυβέρνηση έχει επίγνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλούνται από τα χημικά λιπάσματα, αλλά ανησυχεί περισσότερο για το θέμα της απόδοσης».

Πολλοί αγρότες καλλιεργούν τα προϊόντα που θα καταναλώσουν οι ίδιοι σε άλλα χωράφια και σε άλλα εκείνα που προτίθενται να πουλήσουν, όπου χρησιμοποιούν χημικά λιπάσματα.
«Νιώθω σαν να μην μπορώ να φάω κάτι υγιεινό. Σκεφτόμαστε μόνο να κάνουμε λεφτά», δήλωσε ο Χουάνγκ Zhanliang, ένας αγρότης του Hebei.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ιστοσελίδα της Renmin Ribao («η Ημερήσια του Λαού») αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκαν κοινά αντισυλληπτικά στις φυτείες αγγουριών στην πόλη Σιάν.
Η China Daily απέδειξε ότι οι πιπεριές που καλλιεργούνται στο Sichuan αποχρωματίζονται στο ξέπλυμα και ο ιστοτόπος Σίνα ανακοίνωσε ότι σκόνη βαρίτης είχε εγχυθεί σε κοτόπουλα στην επαρχία Guizhou, προκειμένου να αυξηθεί το βάρος τους.

Μια μελέτη από ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Nanjing έδειξε ότι το δέκατο του ρυζιού που παράγεται στην Κίνα περιέχει κάδμιο, ένα βαρύ μέταλλο που επηρεάσει το νευρικό σύστημα.

Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να αγοράζουν εισαγόμενα αγαθά, που αξιολογούνται πιο αξιόπιστα, αλλά αυτό ενθαρρύνει τις πλαστές ετικέτες.

Αυτή την εβδομάδα, η Ένωση του κλάδου των φρούτων της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τα περισσότερα εισαγόμενα φρούτα παράγονται στην Κίνα».

Le Courrier International

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_9212.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top