Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ

Σε πέντε με έξι μήνες από τώρα, το γεωτρύπανο που ήδη μίσθωσε η Νoble Εnergy, θα βρίσκεται στο «Οικόπεδο 12» και θα αρχίσει την πρώτη δοκιμαστική διάτρηση. Η ακριβής ημερομηνία θα είναι γνωστή στις 15 Ιουλίου, όταν η αμερικανική Νoble, θα δώσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ, το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την γεώτρηση που θα κάνει στο κοίτασμα «ΝΟΑ 1» του Ισραήλ. Και αυτό γιατί πρόκειται για την ίδια πλατφόρμα, που μόλις τελειώσει από το «ΝΟΑ 1» θα μεταφερθεί και θα πιάσει δουλειά στο «Οικόπεδο 12».

Πρόκειται για γεωτρύπανο-πλατφόρμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συγκεκριμένο κοίτασμα του Μαρόκου και ολοκληρώνει τις εργασίες του εντός Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι το κοίτασμα «ΝΟΑ 1» (με φυσικό αέριο περίπου 15% αυτού του «Οικοπέδου 12»), αποφασίστηκε μόλις πρόσφατα από την κυβέρνηση του Ισραήλ, να τεθεί υπό εκμετάλλευση. Κι αυτό αφενός λόγω των αυξανόμενων τιμών φυσικού αερίου, που κάνουν εκμεταλλεύσιμο εμπορικά το εν λόγω κοίτασμα και αφετέρου για την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από φυσικό αέριο από την Αίγυπτο, που αποδείχθηκε εξαιρετικά προβληματικό σε σχέση με την απρόσκοπτη παροχή. Επίσης, για την εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος, έγιναν από πλευράς Νoble άτυπες συνεννοήσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, αφού ενδεχομένως, το κοίτασμα αυτό να επεκτείνεται και στα όρια της Λωρίδας της Γάζας.

Η εξασφάλιση της πλατφόρμας γεωτρήσεων μετά το Μαρόκο και το «ΝΟΑ», αλλά και μετά και από την προβλεπόμενη άδεια για γεώτρηση, που έδωσε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο στην Νoble Εnergy, η Κύπρος μπαίνει στην τελική ευθεία.

Σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Νoble Εnergy, που πηγαινοέρχονται στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, ενώ πιθανόν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της ισραηλινής Delek. Η εμπλοκή της Delek, οφείλεται στο ότι, ένα από τα κύρια θέματα προς αποφάσεις, είναι η έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ΑΗΚ, ο αγωγός και ο σταθμός υγροποίησης. Οι επικεφαλής της Delekβρισκόταν στη Κύπρο για διαβουλεύσεις το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ παραμένουν στο νησί υψηλόβαθμοι σύμβουλοι της εταιρείας.

Το χρονοδιάγραμμα για διάτρηση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους στο «Οικόπεδο 12», ουσιαστικά δικαίωσε τον διευθυντή Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, που επέμενε στις αρχές του έτους πως αυτό είναι εφικτό, σε περίπτωση που εξασφαλιστούν έγκαιρα οι σχετικές εγκρίσεις σε Κύπρο και Ε.Ε.

Ο Σόλων Κασίνης, μιλώντας σε χθεσινή πρωινή εκπομπή του ραδιοφώνου του ΡΙΚ, επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Νoble Εnergyθα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις διαδικασίες ανόρυξης του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Να σημειωθεί ότι ο «Φ» είχε γράψει επανειλημμένα για το ενδεχόμενο αυτό το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον Σόλωνα Κασίνη, «με πρόταση που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο θα παρακαμφθούν οι διαδικασίες για αγορά γεωτρύπανου και άλλου εξοπλισμού μετά από αίτημα της εταιρείας Νobel, για μεταφορά του εξοπλισμού που διαθέτει σήμερα στο γειτονικό οικόπεδο του Ισραήλ». Έτσι, θα εξοικονομηθούν αρκετά κεφάλαια και θα κερδηθεί χρόνος, υπέδειξε ο ίδιος.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι ο διευθυντής Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε άγνοια σε σχέση με τις πληροφορίες ότι η Νoble Εnergy, ζήτησε από τη Δημοκρατία, έγκριση, ώστε στο μετοχικό της κεφάλαιο - ως κυπριακή εταιρεία σε σχέση με το «Οικόπεδο 12», να συμμετέχει με κάποιο ποσοστό και η Delek.

Πάντως, ο «Φ» είχε δημοσιεύσει από το 2009 -στο πλαίσιο συνέντευξης υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Delek- το αίτημα αυτό, που έμεινε τελικά χωρίς απάντηση. Οι συμφωνίες Νoble - Delekγια τα κοιτάσματα του Ισραήλ, έχουν πρόβλεψη που δίνει τέτοια δυνατότητα στην Delek. Παράλληλα, στη συμφωνία κράτους - Νoble περιέχεται επίσης πρόβλεψη για αλλαγή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όμως απαιτείται προηγούμενη έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου. Οι Νoble και Delek, είναι συνέταιροι στο Ισραήλ στα κοιτάσματα «Λεβιάθαν», «Ταμάρ», «Δαλιτ», «Μαρί Β» και «ΝΟΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Νoble, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε ζητήσει όπως το συμβόλαιο για το «Οικόπεδο 12», μεταφερθεί από τη μητρική των ΗΠΑ, στη θυγατρική της Κύπρου, κάτι που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το υπουργείο Εμπορίου και την κυβέρνηση.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση, είναι αντίθετη με την εμπλοκή της Delekμαζί με τη Νoble, στα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου από το ισραηλινό «Λεβιάθαν», ενδεχομένως και από το επίσης ισραηλινό «Ταμάρ» που είναι κοντά, όπως και από το «Οικόπεδο 12» στον σταθμό υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού στο Βασιλικό.

Στο μεταξύ, με χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ο ΔΗΣΥ, αφού χαιρέτισε την επίσπευση των διαδικασιών, επανέλαβε το αίτημα του κόμματος για ενημέρωση σε σχέση με τους όρους του συμβολαίου της Δημοκρατίας με τη Νoble, θέτοντας θέμα διαφάνειας.

«Οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με τη Shell, παρ’ ολίγο να οδηγούσαν σε μια καταστροφική συμφωνία με την εταιρεία που θα δέσμευε την κυπριακή οικονομία μέχρι το 2035. Ευτυχώς, η παρέμβαση του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν καθοριστική και τελικά απέτρεψε την υλοποίηση του καταστροφικού εκείνου σχεδιασμού», καταλήγει σε σχετική του δήλωση ο Χάρης Γεωργιάδης.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 21/06/2011

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/12_21.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top