Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΥΣ 10.553 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
«Το θέμα της Συρίας δεν είναι για μας μια απλή υπόθεση εξωτερικής πολιτικής». Η δήλωση αυτή, την οποία έκανε πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αντικατοπτρίζει την ανησυχία της Αγκυρας για ένα θέμα που δεν απεικονίζεται απλώς στους πάνω από δέκα χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους τουρκικούς καταυλισμούς, αλλά στο γεγονός ότι πρόκειται, μεταξύ άλλων, για ένα σύμβολο της εν δυνάμει συγκρουσιακής κατάστασης μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Φορτηγό της Ερυθράς Ημισελήνου ξεφορτώνει τρόφιμα, νερό και ρουχισμό σε έναν από τους δύο καταυλισμούς της Αντιόχειας, στις επαρχίες Αλτίνοζου και Γιαγιλάνταγι, όπου φιλοξενούνται μέχρι στιγμής 10.553 Σύροι πρόσφυγες (φωτ. Reuters, Ass. Press)

Η δυναμική αυτή δεν αφορά μόνο τη Μέση Ανατολή και την πρόβλεψη που κάνουν εδώ και καιρό πολλοί, ότι το μελλοντικό και ουσιαστικό πρόβλημα στη Μέση Ανατολή θα είναι η σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Αφορά και το ίδιο το εσωτερικό της Τουρκίας, αφού προϋποθέσεις για δημιουργία παράλληλης συγκρουσιακής κατάστασης μεταξύ σουνιτών και αλεβιτών υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στη χώρα αυτή.



Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 10.553 είναι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στους δύο καταυλισμούς στις επαρχίες Αλτίνοζου και Γιαγιλάνταγι της Αντιόχειας. Τους καταυλισμούς αυτούς επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή και η πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, γνωστή ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί. Στους δύο καταυλισμούς της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου βρίσκονται 2.583 άντρες, 2.639 γυναίκες και 2.638 παιδιά.

Η Αγκυρα διαχειρίζεται τις σχετικές εξελίξεις μέσω του συντονιστικού οργάνου που έχει συσταθεί υπό την επίβλεψη του γραφείου του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων, του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Αλεβίτες και σουνίτες
Το ενδιαφέρον στοιχείο που μεγεθύνει τις ανησυχίες ως προς την Τουρκία, είναι το γεγονός ότι και η υφιστάμενη πολιτική συγκυρία στη χώρα αυτή ευνοεί την ανάπτυξη φιλολογίας γύρω από ενδεχόμενη πόλωση μεταξύ αλεβιτών και σουνιτών. Ειδικά μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την «προοπτική να εξελιχθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) σε κόμμα αλεβιτών». Κι αυτό με δεδομένο πρώτο το γεγονός ότι ο ηγέτης του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι αλεβίτης και δεύτερο το ότι σημαντική μερίδα της βάσης του ΡΛΚ αποτελείται αλεβίτες.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο δεδομένο. Το ΡΛΚ, έχοντας να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μια πολιτικοθρησκευτική ταυτότητα που εκφράζεται πολιτικά μέσω του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και κοινωνικά, ιδεολογικά και θρησκευτικά μέσω του πανίσχυρου θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, μπορεί να αναγκαστεί να επιλέξει και αυτό για βάση μια άλλη πολιτικοθρησκευτική ταυτότητα. Αυτό δεν μπορεί παρά να έχει για σημαντική, αν όχι κυρίαρχη συνιστώσα, τους αλεβίτες.

Συνεπώς, σε περίπτωση που η κατάσταση στη Συρία εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ σουνιτών και σιιτών, η όλη κατάσταση μπορεί να έχει άμεσες επιδράσεις στην Τουρκία. Η εξουσία στη Συρία ασκείται ουσιαστικά από αλεβίτες, οι οποίοι είναι μικρή μειοψηφία, και έχει περιστασιακά για συμμάχους τους δρούζους και τους χριστιανούς, ενώ η πλειοψηφία στη χώρα αυτή είναι σουνίτες. *
http://www.enet.gr/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_4760.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top