Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ο υπ. Οικονομίας Φατμίρ Μπεσίμι
(πρώτος από δεξιά στην επάνω φωτό)
μαζί με άλλους επισήμους κόβει την
κορδέλα στα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου
των δύο Τούρκων «επιχειρηματιών».

Ενα μεγάλο "φέσι" στην αγορά των Σκοπίων άφησαν δύο Τούρκοι "επενδυτές", οι οποίοι, αφού έκαναν μια μεγάλη "αρπαχτή" βάζοντας στο χέρι σε πολλούς ντόπιους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, πέταξαν για... άλλες πολιτείες. Εξαφανίσθηκαν και εκτιμάται ότι κατά πάσα πιθανότητα κατέφυγαν στη... βάση τους, την Τουρκία

Οι δύο Τούρκοι εμφανίστηκαν ως επιχειρηματίες και επικεφαλής ενός ομίλου με τον τίτλο "ESH GROUP" με δουλειές όπως υποστήριζαν στην Τουρκία, στη Γερμανία, στο Κόσοβο, στη Βουλγαρία κ.ά., και ανέλαβαν να λειτουργήσουν ένα εμπορικό κέντρο με επώνυμα προϊόντα.


Η επένδυση μάλιστα είχε παρουσιαστεί με ενθουσιασμό στα Σκόπια και ως ένα απτό δείγμα της πολύ στενής συνεργασίας ΠΓΔΜ και Τουρκίας.

Στα εγκαίνια του πολυκαταστήματος "MOST-Γέφυρα", που έγιναν με τυμπανοκρουσίες στις 20 Απριλίου και περιελάμβαναν ακόμη και επίδειξη μόδας, δόθηκε ιδιαίτερη προβολή από τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ συμμετείχαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης, ανάμεσά τους ο υπ. Οικονομίας, πολλοί παράγοντες των Σκοπίων, ο αναπληρωτής πρέσβης της Τουρκίας στην ΠΓΔΜ, Αντί Νεζίρ, κ.ά.

Αυταρέσκεια

Κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι εκείνη η γιορτή των εγκαινίων και τα όσα εντυπωσιακά λέχθηκαν με περίσσια αυταρέσκεια από όλες τις πλευρές θα αποδεικνύονταν μια φούσκα η οποία θα έσκαγε εμφαντικά μέσα σε διάστημα μόλις 2,5 μηνών.

Και φυσικά οι βόρειοι γείτονες δεν υπολόγιζαν ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών της ΠΓΔΜ, που έσπευσαν να τους προμηθεύσουν με εμπορεύματα, τα περισσότερα από αυτά εισαγωγής, χωρίς να πάρουν ούτε καν προκαταβολές, θα κυνηγούν σήμερα τους δύο Τούρκους "επενδυτές".

Οι τελευταίοι εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο "έγιναν καπνός" μαζί με τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των εμπορευμάτων στο διάστημα αυτό, ενώ οι ιδιοκτήτες των εταιρειών βρήκαν μόνο ένα μικρό μέρος των εμπορευμάτων με τα οποία είχαν προμηθεύσει τους Τούρκους "επενδυτές". Ομως για το τουρκικό κάζο τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κρατούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους.

Αντίθετα, τον περασμένο Απρίλιο το τουρκικό επιχειρηματικό εγχείρημα γνώριζε μεγάλη δημοσιότητα. Οπως ανέφεραν, οι δύο "επιχειρηματίες", ο Εμίν Λεβέντ Ακσού, ο οποίος φερόταν ως πρόεδρος του Δ.Σ. του GROUP ESH, και ο Αλκάν Ντογκάν, που φερόταν ως μέλος, είχαν πάρει για 10 χρόνια το εμπορικό κέντρο "MOST-Γέφυρα" που βρίσκεται κοντά στο λεγόμενο Παλιό Παζάρι, πάνω από έναν κεντρικό δρόμο και αρκετά κοντά στο πρωθυπουργικό κτίριο του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υποσχέσεις

Οπως διαβάζει κανείς στην εφημερίδα "Ουντρίσκι Βέσνικ" και σε άλλες εφημερίδες των Σκοπίων, οι δύο Τούρκοι θα επένδυαν αρχικά ποσό 1,2 εκατ. ευρώ και θα διατηρούσαν την αυθεντική εμφάνιση και το αρχικό όνομα του εμπορικού κέντρου "ως ένδειξη καλής μακεδονο-τουρκικής συνεργασίας"!

Υπόσχονταν επίσης... λαγούς με πετραχήλια, με απασχόληση σε πρώτη φάση 100-200 ατόμων, και ότι πολύ γρήγορα θα επεκτείνονταν με νέες επενδύσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της ΠΓΔΜ. Τρεις όροφοι, μέχρι 1.000 τ.μ. ο καθένας, προορίζονταν να πωλούν επώνυμα προϊόντα, ρούχα, αθλητικά είδη, καλλυντικά, αξεσουάρ, προϊόντα οικιακής χρήσης, έπιπλα, ηλεκτρονικά κ.ά.

Προμηθευτές με το σύστημα shop in shop θα είχαν επιχειρήσεις στα Σκόπια που εισάγουν επώνυμα είδη. Στον τελευταίο όροφο υπόσχονταν πολυτελή μπαρ και εστιατόριο με... ιταλικά και γαλλικά εδέσματα για την ελίτ των Σκοπίων.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ
Από τα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου στην... εξαφάνιση

Στα εγκαίνια της 20ής Απριλίου δόθηκε η εικόνα ενός σημαντικού γεγονότος, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Σκοπιανό υπουργό Οικονομίας, Φατμίρ Μπεσίμι, επιχειρηματιών, πολιτικών και πολλών εκπροσώπων από τα ΜΜΕ.

"Εμείς ως όμιλος έχουμε εμπιστοσύνη στη "Μακεδονία"", έλεγε στα εγκαίνια ο Λεβέντ Ακσού, κόβοντας μαζί με τον υπουργό Οικονομίας και άλλους την κορδέλα και υποσχόταν ότι το MOST-Γέφυρα θα γινόταν το κέντρο της μόδας και της σύγχρονης τεχνολογίας στα Σκόπια, με ειδικές κάρτες για τους καλούς πελάτες, εκπτώσεις κ.ά.

Στο διάστημα που ακολούθησε το εμπορικό κέντρο λειτουργούσε από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ (9 π.μ.-10 μ.μ.) και τις επτά μέρες της εβδομάδας, ξεπουλώντας σε μεγάλο βαθμό τα εμπορεύματα που προμήθευαν οι επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ, χωρίς να έχουν πάρει καν προκαταβολές.

Άφαντοι

Ετσι, όταν πριν από 10 μέρες οι δύο Τούρκοι "επενδυτές" εξαφανίσθηκαν με τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των 2,5 μηνών, η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στα Σκόπια. Οι προμηθευτές έσπευσαν στο MOST, αλλά βρήκαν μόνο ένα μικρό μέρος των εμπορευμάτων τους και βέβαια τώρα ψάχνουν για να δουν τι πραγματικά συνέβη και πώς θα βρουν τους Τούρκους ώστε να πάρουν τα χρήματά τους.

Ακόμη και στο Διαδίκτυο η σελίδα της GROUP ΕSH δείχνει... μαύρο, ενώ δεν υπάρχει τίποτα που να οδηγεί στις επενδύσεις που ισχυρίζονταν ότι έχουν σε Τουρκία, Γερμανία, Βουλγαρία και Κόσοβο. Ηδη, με το θέμα ασχολούνται οι Αρχές της ΠΓΔΜ, που αναζητούν τους δύο Τούρκους "επενδυτές" και αναμένεται ότι το όλο θέμα θα έχει συνέχεια.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
Έθνος

http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/2004/83/lang,el/

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top