Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

A boy passes by the graves of Greek and Cypriot soldiers who were killed in the 1974 Turkish invasion of Cyprus at the Tymvos Macedonitissas military cemetery in the divided capital of Nicosia, Cyprus,

Πρώτα το πάει σε λύση δύο κρατών και σε συνέχεια σε καταβρόχθιση ολόκληρης της Κύπρου.Η μεγαλύτερη τραγωδία της Κύπρου δεν είναι η τουρκική απειλή. Αλλά η ανικανότητα της ηγεσίας της Ελληνο-Κυπριακής πλευράς να αντιληφθεί πού το πάνε οι Τούρκοι..Είναι σίγουρα δικαίωμα της Αγκυρας να επιλέξει αυτή τη στάση. Μόνο που η άσκηση αυτού του δικαιώματος έχει ένα τίμημα: την άσκηση του δικαιώματος βέτο εκ μέρους δύο μελών του κλαμπ της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, σε κάθε ενταξιακή διαπραγμάτευση με αυτό το υποψήφιο μέλος. Είναι τόσο απλό, αλλά θέλει πολιτικό θάρρος.

Συνοψίζοντας της αναλύσεις του Κου. Γ.Δελαστίκ στο Εθνος και του Κου. Κωστάκη Αντωνίου στην Σημερινή επισημαίνω τα παρακάτω σημεία:
1) Όταν μιλά ο πρωθυπουργός μιας χώρας, εκφράζει την επίσημη πολιτική του κράτους του.Και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πανίσχυρος ηγέτης της Τουρκίας, ο οποίος μόλις πρόσφατα εξελέγη με συντριπτική διαφορά πρωθυπουργός. Και όταν μιλά, εκφράζει την επίσημη πολιτική της Τουρκίας.Δεν είναι ούτε αυθόρμητος, ούτε ανεύθυνος. Αυτά που λέει αποτελούν την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ξεκάθαρα μας λέει να μην ελπίζουμε σε επιστροφή της Μόρφου, της Αμμοχώστου και της Καρπασίας, να μην περιμένουμε αποχώρηση έστω και ενός Τούρκου στρατιώτη, και ότι δεν υπάρχει κυπριακό κράτος. Αλλά μια ελληνοκυπριακή διοίκηση και ένα τουρκοκυπριακό κράτος. Ακόμη συστήνει στους Τουρκοκυπρίους να γεννοβολούν και αυτό δείχνει και τις απώτερες σκέψεις του, διά της ανατροπής της πληθυσμιακής αναλογίας, να φθάσει σε μια νέα Αλεξανδρέττα.

2)«Όποιος πιστεύει ότι είναι σε θέση να κάνει οποιοδήποτε βήμα στο θέμα του φυσικού αεριού στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς την Τουρκία, να το ξεχάσει», ήταν η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Την ιδία στιγμή απευθυνόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία απείλησε οτι αν προχωρήσει στο θέμα του φυσικού αεριού, παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας, τότε οι παρεμβάσεις της Τουρκίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα είναι πολύ διαφορετικές.Στο μεταξύ μετά τη δήλωση Ερντογαν ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε οτι η χωρα του προχωρά σύντομα σε υπογραφή συμφωνιών με τις γειτονικές της χώρες για τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, όπως είπε, στην Ανατολική Μεσόγειο.

3)Προκλητικός και συνάμα διασκεδαστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο έθεσε το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς τότε την προεδρία της ΕΕ την αναλαμβάνει η Κύπρος."Σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία της ΕΕ, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους" είπε ο Ερντογάν μεταξύ άλλων. "Κατά την προεδρία της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε. Κατά την περίοδο αυτή οι σχέσεις με την ΕΕ θα παγώσουν. Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ Δεν μας ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί η ΕΕ. Ας το σκεφτόταν όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση... Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ!" υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

4)Μόλις άκουσε τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έπρεπε να σηκωθεί από την καρέκλα και να δηλώσει στον Αλεξάντερ Ντάουνερ: «Αποχωρώ από τις συνομιλίες. Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, δεν υπάρχει τίποτε να συζητηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι συνομιλίες καθίστανται άνευ περιεχομένου. Έχουν υπονομευθεί πλήρως από την Τουρκία».Να έφευγε, και να πήγαινε στο Προεδρικό και εκεί να συνέτασσε επιστολές προς το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. στις οποίες να κατάγγελλε την Τουρκία και τον Ερντογάν, ότι κατέστησαν τις συνομιλίες άσκοπες και αχρείαστες, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποσύρει όλες τις προτάσεις της και αφού αυτή είναι η τουρκική στάση, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

5)Είναι προφανές ότι καταρρέουν όλες οι αφελείς πολιτικές εκτιμήσεις κατά καιρούς ελληνικών κυβερνήσεων που επέτρεψαν να δοθεί στην Τουρκία ακόμη και το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ - πόσω μάλλον να αρχίσουν και να συνεχίζονται έστω και καρκινοβατώντας οι ενταξιακές συνομιλίες Αγκυρας - Βρυξελλών. Η αφέλεια της στάσης της Αθήνας συνίσταται στο ότι νόμιζαν οι Ελληνες κυβερνώντες πως η Τουρκία θα... "εξευρωπαϊζόταν" κατά τη διάρκεια των ενταξιακών συνομιλιών και έτσι θα λυνόταν το Κυπριακό!Η απαράδεκτη, αναποτελεσματική και πολιτικά αφελής, όπως αποδεικνύεται, υποχωρητικότητα των κατά καιρούς κυβερνήσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας χωρίς προηγούμενη αναγνώριση εκ μέρους της Αγυρας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποθράσυνε πέραν παντός ορίου την Τουρκία, όπως απέδειξαν οι δηλώσεις Ερντογάν.

6)Ποια άλλη απόδειξη των τουρκικών σχεδίων θέλει να έχει ο Πρόεδρος Χριστόφιας( για να πεισθεί επιτέλους για το «πού το πάει ο Ερντογάν»; Πρώτα το πάει σε λύση δύο κρατών και σε συνέχεια σε καταβρόχθιση ολόκληρης της Κύπρου.Η μεγαλύτερη τραγωδία της Κύπρου δεν είναι η τουρκική απειλή. Αλλά η ανικανότητα της ηγεσίας της να αντιληφθεί πού το πάνε οι Τούρκοι...

7)Είναι σίγουρα δικαίωμα της Αγκυρας να επιλέξει αυτή τη στάση. Μόνο που η άσκηση αυτού του δικαιώματος έχει ένα τίμημα: την άσκηση του δικαιώματος βέτο εκ μέρους δύο μελών του κλαμπ της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, σε κάθε ενταξιακή διαπραγμάτευση με αυτό το υποψήφιο μέλος. Είναι τόσο απλό, αλλά θέλει πολιτικό θάρρος.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_2722.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top