Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Μετά τα εμπόδια που ορθώνουν οι Βούλγαροι στον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ακόμη ένα ρωσικό ενεργειακό project που ενδιαφέρει την Ελλάδα απειλείται με πάγωμα

Με προσωρινό «πάγωμα» απειλείται ένα ακόμη ενεργειακό project, που εμπλέκει την Ελλάδα με τα ρωσικά σχέδια μεταφοράς υδρογονανθράκων σε αγορές της δύσης, αφού μετά τα εμπόδια που ορθώνουν οι Βούλγαροι στον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, τώρα και οι Τούρκοι φαίνεται να υιοθετούν παρόμοια τακτική για το South Stream.


Οι εξ’ ανατολών γείτονές μας αν και έχουν υπογράψει σχετική συμφωνία –από τον Αύγουστο του 2009, όταν στην Τουρκία μετέβη ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν- για να επιτρέψουν τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την τουρκική υποθαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ακόμη δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει και πρακτικά το έργο, αν και έπρεπε να το έχουν κάνει έως το Δεκέμβριο του 2010.

Όπως αναμεταδίδει, μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών που μίλησε στην εφημερίδα Kommersant, η τουρκική πλευρά φέρεται να έχει ζητήσει νέα χρονική παράταση για να απαντήσει, μέχρι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Η ίδια ρωσική πηγή, ωστόσο, θεωρεί πως και η νέα προθεσμία πιθανότατα θα έχει την ίδια τύχη με την προηγούμενη η οποία όπως αποδεικνύεται δεν τηρήθηκε. Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι οι Ρώσοι για να εξασφαλίσουν τη διέλευση του South Stream από την υποθαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, δέχθηκαν να κατασκευάσουν από κοινού με τη γειτονική χώρα τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Σαμσούντα – Τσεϊχάν, ο οποίος είναι ευθέως ανταγωνιστικός του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Για κάποιους, βέβαια, η κίνηση αυτή ήταν ένας τακτικός πολιτικός ελιγμός προκειμένου να πιεστεί η Βουλγαρία να δώσει τη συγκατάθεσή της στον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, υπό την απειλή ότι θα γίνει αντίστοιχος αγωγός στην Τουρκία. Στο ίδιο πακέτο συμφωνίας του Αυγούστου του 2009, μεταξύ Πούτιν κι Ερντογάν είχε περιληφθεί, επίσης, το project για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία, από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.

Για τον αγωγό South Stream, που έρχεται να ανταγωνιστεί το Nabucco, η Ρωσία έχει, ήδη, υπογράψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία και Αυστρία, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν ακόμη η Ρουμανία, όσο και τα Σκόπια. Ο αγωγός θα ξεκινά από το Νοβοροσίσκ στη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας και με υποθαλάσσιο τμήμα 900 χλμ., θα φθάνει στη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου θα χωρίζεται σε δύο τμήμα εκ των οποίων το ένα προς Ελλάδα και από εκεί στη Νότιο Ιταλία και το δεύτερο προς Αυστρία και Βόρεια Ιταλία μέσω Σερβίας, Κροατίας και Σλοβενίας.
http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=57618

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/yavas-yavas-south-stream.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top