Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μιλιέτ: “Ο «ξεροκέφαλος» Κασίνης ευθύνεται για τις γεωτρήσεις»
Νικόλας Ζαννέττος
Ενδιαφέρον μπορεί να χαρακτηριστεί δημοσίευμα της Μιλιέτ το οποίο υποστηρίζει ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ήθελε να διακοπούν οι διαδικασίες γεώτρησης στο οικόπεδο 12 όσο διαρκούν οι συνομιλίες, τελικά ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις με πρωτοβουλία του «ξεροκέφαλου» όπως τον χαρακτηρίζουν Σόλωνα Κασίνη.


Σε δηλώσεις προχώρησαν τόσο η Υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου των οποίων τα λεγόμενα αντικρούονται. Αυτό γιατί η Πραξούλα Αντωνιάδου υποστήριξε πως ουδέποτε τέθηκε θέμα διακοπής των εργασιών ενώ ο Στεφάνου είπε πως αφού αξιολογήθηκαν τα δεδομένα τότε η κυβέρνηση προχώρησε με το θέμα. Από την πλευρά του ο Σόλων Κασίνης είπε πως παρόλο που υπήρχαν πολιτικά ζητήματα στο τραπέζι ο ίδιος πάντα υποστήριζε πως oι διεργασίες έπρεπε να προχωρήσουν ότι και να γινόταν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Sigmalive αποκάλυψε την είδηση, την οποία επικαλείται η Τουρκική εφημερίδα Miliet, το Κυριακή (25.09) χαρακτηρίζοντας με θετικό τρόπο τον Σόλωνα Κασίνη «ξεροκέφαλο».

Θυμίζουμε ότι στην έκτακτη σύνοδο που κάλεσε ο Δημήτρης Χριστόφιας πριν από περίπου δύο βδομάδες, ο ίδιος μαζί με την Υπουργό Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, υποστήριξαν πως οι διεργασίες στο οικόπεδο 12 θα έπρεπε να ματαιωθούν προκειμένου να μην τιναχθούν οι συνομιλίες για το κυπριακό στον αέρα.

Ο Σόλων Κασίνης «μπήκε σφήνα» στην υπόθεση απειλώντας πως θα απεκάλυπτε τα πάντα εάν διακόπτονταν οι διαδικασίες στο οικόπεδο 12, αποτρέποντας έτσι τα σχέδια του Προεδρικού.
Ταυτόχρονα φανερώνεται πως εάν τελικά ματαιώνονταν οι διεργασίες στο οικόπεδο 12, τότε η Τουρκία ίσως πανηγύριζε σήμερα, αφού φαίνεται ξεκάθαρα πως η εξέλιξη των πραγμάτων μετά την παρέμβαση Κασίνη δυσαρέστησε τους Τούρκους.


Πραξούλα: "Μυθοπλασίες για δήθεν σκέψεις της κυβέρνησης για αναβολή"
Από την πλευρά της η Υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, δήλωσε πως τα όσα αναφέρονται για δήθεν σκέψεις της κυβέρνησης να αναβάλει την έναρξη γεώτρησης στο οικόπεδο 12, είναι μυθοπλασίες.

Υποστήριξε ότι τέτοια σκέψη δεν έγινε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κινήθηκε για λίγο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προκειμένου να διασφαλίσει και τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα.
Απόδειξη όλων αυτών όπως είπε το γεγονός ότι η γεώτρηση στο οικόπεδο 12 άρχισε δύο βδομάδες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

Στεφάνου: «Η Κυβέρνηση σταθμίζοντας τα δεδομένα αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης"
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε πως «Η Κυβέρνηση σταθμίζοντας τα δεδομένα αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης και τώρα βρισκόμαστε στη διενέργεια της γεώτρησης»
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει πως στο τραπέζι τέθηκε θέμα διακοπής των διεργασιών κάτι το οποίο απεκάλυψε το Sigmalive.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κάλεσε εκ νέου την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να συνεργαστούν για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ώστε μαζί Ε/κ και Τ/κ να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις και ενέργειες στο θέμα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί πλήρως σεβόμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν έχει υπογράψει δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα πως ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με τη λεγόμενη πρόταση του επιχειρεί να υποβιβάσει ένα κυριαρχικό δικαίωμα κράτους – μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, σε θέμα δικοινοτικό και αυτό απορρίπτεται.

Δηλώσεις Σόλων Κασίνη: "Ήμουν πάντοτε υπερασπιστής της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσουμε"
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο ίδιος πάντα πίστευε πως οι διαδικασίες έπρεπε να προχωρήσουν ασχέτως των πολιτικών θεμάτων που προέκυπταν.
«Στα πλαίσια των διερευνήσεων από την πολιτική ηγεσία μελετήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα. Είναι γεγονός ότι ήταν δύσκολη η απόφαση ενόψει και των πολιτικών θεμάτων, τα της Τουρκίας και των συνομιλιών. Αυτό που μετρά είναι ότι προχωρήσαμε, ότι η Κύπρος έχει τη δική της εθνική αξιοπρέπεια και προχωρεί βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο και χωρίς ν’ απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όσο για εμένα, εγώ ταχθεί στη ζωή μου γι’ αυτό το θέμα και ήμουν πάντοτε υπερασπιστής της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Διερευνήθηκε το ενδεχόμενο τι γίνεται, ποιες αποζημιώσεις θα πληρώσουμε αν αναβάλουμε κτλ. Εγώ δεν αποτέλεσα μέρος αυτών των συζητήσεων, αυτές έγιναν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συζητήθηκε και στο Υπουργείο με την αρμόδια υπουργό, αλλά ο χώρος όπου συζητήθηκε το θέμα για να ληφθεί τελική απόφαση ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο. Είπα πως δεν θα ήταν σωστό ν’ αναβάλλαμε, γιατί αν αναβάλλαμε αυτή τη στιγμή δεν θα κάναμε ποτέ γεώτρηση.»Αυτά συνέβησαν τρεις ημέρες προτού ανακοινώσει ο Πρόεδρος ότι θα κάναμε τη γεώτρηση.

http://www.sigmalive.com

Τι λένε τα τούρκικα δημοσιεύματα για το Πιρί
Ρείς



Η ανεπάρκεια του 33 ετών σεισμογραφικού πλοίου Πιρί Ρείς είναι θέμα συζήτησης στις τουρκικές εφημερίδες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μέμφονται την κυβέρνηση Ερντογάν ότι ”κοκορεύεται, χωρίς να έχει φροντίσει να έχουμε ένα σοβαρό σεισμογραφικό πλοίο”. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τουρκία διαπραγματευόταν από το 1997 παραγγελία για νέο πλοίο με τη Νορβηγία, που όμως δεν καρποφόρησε και, τώρα, έχει παραγγείλει στην Κίνα το σεισμογραφικό ”Τσακάμπεϊ”, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Πιρί Ρείς (60 μέτρα μήκος και 23 πλάτος), έχει υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μπορεί να κάνει έρευνες αδιάκοπα επί 300 μέρες και θα στοιχίσει περίπου 10 εκ. ευρώ.

Αναφέρεται επίσης ”η κατασκευή υπερσύγχρονου σεισμογραφικού πλοίου με ελικοδρόμιο στα Τουρκικά Κρατικά Ναυπηγεία που ξεκίνησε το 2010”.Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ”, σιωπηρά προωθήθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση προς επικύρωση το ‘Πρωτόκολλο 2005′, που αφορά ”την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών κατά της ασφάλειας σταθερών πλατφορμών εντός υφαλοκρηπίδας”, πράγμα που όπως αναφέρεται ”θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των τουρκικών πλατφορμών”.


Στο μεταξύ η ίδια εφημερίδα σε ανταπόκριση από τα κατεχόμενα και με τίτλο «Ο ‘ξεροκέφαλος’ φταίει για τις γεωτρήσεις» υποστηρίζει ότι «ενώ ο Χριστόφιας δεν ήθελε να αρχίσουν οι γεωτρήσεις όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, οι έρευνες ξεκίνησαν λόγω της επιμονής του γνωστού για την αδιαλλαξία του ‘ξεροκέφαλου’ Σόλωνα Κασίνη, Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας».

http://www.onlycy.com/

Η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει πλατφόρμα
εξόρυξης πετρελαίου

Αποφασισμένη να κάνει τα πάντα σχετικά με την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να είναι η Τουρκία ενώ οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων συνεχίζονται να είναι προκλητικές.
Ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τανέρ Γιλντίζ , ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) θα προβεί στην αγορά εδικής πλατφόρμας, η οποία θα κοστίσει περίπου 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε η Τουρκία να προχωρήσει με γεωτρήσεις και εξόρυξη πετρελαίου.

Ο Γιλντίζ, τόνισε πως όλα θα φανούν από τις έρευνες τις οποίες θα κάνει το ερευνητικό σκάφος Πιρί Ρέις.Οι τούρκοι δημοσιογράφοι ρώτησαν στον τούρκο Υπουργό Ενέργειας, τους λόγους τους οποίους η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο . Ο ίδιος τόνισε «εμείς είχαμε κάνει έρευνες στη δική μας περιοχή. Αν μιλάτε για τις περιοχές τις οποίες «δεν έχουν επιλυθεί οι νομικές διαφορές» θα είχαμε κάνει το λάθος, που έκαναν οι ελληνοκύπριοι.
Τώρα στην πολιτική πρόκληση απαντάμε με πρόκληση.

http://www.onlycy.com/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/to.html

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top