Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Λευκωσία: Διεθνούς φήμης ειδικοί παρεμβαίνουν μέσω του Φ και υποστηρίζουν τον Σόλωνα Κασίνη, ενώ αυτός παίρνει νομικά μέτρα εναντίον της υπουργού Εμπορίου για συκοφαντία, φίμωση και παράτυπη αφαίρεση καθηκόντων.
Ο διακεκριμένος διεθνώς ειδικός κυπριακής καταγωγής γνωστός καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης, δηλώνει «έκπληξη και απογοήτευση» από τις εξελίξεις» για να
προσθέσει ότι «ποτέ δεν παραμερίζεις τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που είναι η επαφή με την εταιρεία εξόρυξης, είτε σου αρέσουν - είτε όχι». Για να καταλήξει ο γνωστός Καθηγητής: «Από την εμπειρία μου δεν μπορώ να το ερμηνεύσω παρά απόπειρα κρυφού ελέγχου».

«Παρακολουθούμε άφωνοι τα συμβαίνοντα στην Κύπρο», είναι το μήνυμα που στέλλουν μέσω του πρώην γενικού διευθυντή έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Ηλία Κονοφάγου και οι Ελλαδίτες τεχνοκράτες του κλάδου.
Επίσης στον «Φ»:

Γιατί η Πραξούλα Αντωνιάδου εκφράστηκε «προσωπικά απογοητευμένη» από τον πρόεδρο Χριστόφια και ικανοποιημένη από τον Ερντογάν.
Ποτέ - πουθενά δεν έγινε κάτι τέτοιο

«Προσωπικά απογοητεύτηκα από τον Χριστόφια»
Παράπονα Πραξούλας επειδή δεν έδωσε σημασία στις προτάσεις της ο Πρόεδρος
ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Οι μελέτες και τα συμπεράσματα ότι η Κύπρος θα έχει τεράστιο συμφέρον με συμμετοχή
της σε ένα αγωγό φυσικού αερίου Αιγύπτου - Κύπρου - Τουρκίας, όπως και από τον αγωγό πετρελαίου Μπακού - Τζεϊχάν, έγιναν πριν να είναι γνωστά τα νέα δεδομένα για τα κοιτάσματα και δεν είχαν πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα. Αυτό εξήγησε χθες σε δημόσιες δηλώσεις της η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, κληθείσα να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», για τις θέσεις της στον τομέα της ενέργειας για την Κύπρο, πριν αναλάβει το Υπουργείο, που καμιά σχέση δεν έχουν με την κυβερνητική πολιτική που προωθεί τώρα. Η υπουργός ανέφερε επίσης, ότι ο «Φ», σκόπιμα απέφυγε να αναφέρει ότι πρόκειται για τις θέσεις της σχετικά με τις προοπτικές της Κύπρου μετά τη λύση, κάτι που ουδόλως ευσταθεί, αφού ο «Φ» το αναφέρει σαφώς και όχι μόνο μια φορά, στο χθεσινό δημοσίευμα, αν και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει την ουσία.

Πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι τα έτη 2008, 2009 και 2010 που έγιναν οι μελέτες που προσυπογράφει η νυν υπουργός, με τα συγκεκριμένα συμπεράσματα, είχε καθοριστεί ήδη η ΑΟΖ, είχαν διαχωριστεί τα 13 «Οικόπεδα», είχε ολοκληρωθεί ο Α΄ γύρος αδειοδοτήσεων και είχε ήδη υπογραφεί -Οκτώβριο του 2008- και η συμφωνία με τη Νoble. Επίσης, όλα τα δεδομένα, υπήρχαν δημόσια διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στο οποίο τώρα προΐσταται η Πραξούλα Αντωνιάδου. Επίσης, ήταν γνωστό ότι από το 2008 προγραμματιζόταν και Β΄ γύρος Αδειοδότησης, εξάλλου αυτό αναφέρεται και στα συγγράμματα - άρα ήταν αντικείμενο μελέτης τα σχετικά δεδομένα. Όπως γράφει μάλιστα η νυν υπουργός που καλείται τώρα να προωθήσει τον Β΄ Γύρο Αδειοδότησης, «επί του παρόντος, μόνο κάποιοι επενδυτές πιθανόν να ενδιαφερθούν» κι αυτό μόνο αν είναι σημαντικές οι ποσότητες, αφού «θα ταλαιπωρούνται από διαμαρτυρίες της Τουρκίας σχετικά με τις έρευνες».

Να σημειωθεί ότι, η νυν υπουργός Εμπορίου, τις θέσεις της για το ευοίωνο μέλλον της Κύπρου μέσω της ενεργειακής της σύνδεσης με αγωγούς με την Τουρκία, πριν ένα μόλις χρόνο, τις έθετε ως εργαλείο που θα βοηθούσε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Είχε μάλιστα απογοητευθεί από την αδιαφορία προς αυτές που έδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ενώ εξέφραζε ικανοποίηση για τη στάση του Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στον «Φ», στις 18 Ιουλίου 2010, με αφορμή τη βράβευση των συγγραμμάτων της, η Πραξούλα Αντωνιάδου σε ερώτηση για την αντίδραση των πολιτικών είπε:
«Προσωπικά είμαι απογοητευμένη από κάποιους πολιτικούς στην ελληνοκυπριακή κοινότητα που δεν έδειξαν ενδιαφέρον, δεν μας ζήτησαν λεπτομέρειες, δεν θέλησαν να μάθουν πώς καταλήξαμε στα συγκεκριμένα συμπεράσματα».

Για να συμπληρώσει ερωτηθείσα η νυν Υπουργός, για την αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια στις μελέτες αυτές: «Προσωπικά απογοητεύτηκα διότι δεν μας κάλεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ή ο κ. Ιακώβου για να τους εξηγήσουμε τα συμπεράσματά μας, τα οποία μπορούσαν να τους βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις».

Αντίθετα, αντί της απογοήτευσής της από τον Πρόεδρο Χριστόφια και κάποιους πολιτικούς στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η Πραξούλα Αντωνιάδου δήλωνε στην ίδια συνέντευξη ότι «παραδώσαμε επίσης προσωπικά τα δυο βιβλία μας στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Εκ παραδρομής γράψαμε χθες ότι οι μελέτες έχουν βραβευθεί «από το Ίδρυμα Στέλιου Ιωάννου» αντί το Ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου.


ΕΜΠΟΡΙΟ ΝΕΡΟΥ
Ακόμα μια πρόταση «blue sky» από την Πραξούλα Αντωνιάδου -που δεν αφορά στο χαρτοφυλάκιό της στην κυβέρνηση Χριστόφια αλλά σ’ αυτό του κ. Αλεκτράρη- είναι το συμφέρον που έχει η Κύπρος, με την εισαγωγή νερού από την Τουρκία. Συμφέρον όχι μόνο οικονομικό και περιβαλλοντικό, αλλά κυρίως γεωστρατηγικό προς όφελος Τουρκίας και Κύπρου. «Εκτιμάται ότι 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά έτος θα μπορούσαν να μεταφερθούν από την Τουρκία στην Κύπρο με πολύ μικρότερο κόστος από την τιμή του νερού της αφαλάτωσης. Με εκτιμώμενο κόστος $400 εκ. θα μπορούσε να γίνει η Τουρκία για την Κύπρο μια σημαντική πηγή του ύδατος στην περιοχή με ικανότητα για εξαγωγή σε άλλες χώρες όπως το Ισραήλ».

Γέφυρα για οδική σύνδεση ως εναλλακτική λύση
ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΗΡΑΓΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ως «blue sky» ονομάζει η Πραξούλα Αντωνιάδου κάποιες σκέψεις και λύσεις που προτείνει στα τελευταία της συγγράμματα μαζί με τις δύο συνεργάτιδές της. Πρόκειται για ιδέες που εξέτασαν και έκριναν ότι η υλοποίησή τους θα έχει ισχυρά οικονομικά οφέλη για όλους τους ενδιαφερόμενους. Πέραν των προτάσεων για την ενέργεια, γίνεται και η εξής πρωτοποριακή πρόταση από τη νυν Υπουργό, αρμόδια για τον τουρισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία: «Μια σήραγγα φιλίας μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας». Και εξηγεί η Πραξούλα Αντωνιάδου ότι η συγκεκριμένη πρόταση «είναι να οικοδομήσουμε μια σήραγγα μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας». Η πρόταση δεν ήρθε από το πουθενά. Η Υπουργός και η ομάδα της, μελέτησαν την οικονομία του Μπαχρέιν ως μικρού νησιού. Του οποίου, δεν ακολουθούν το παράδειγμα σε σχέση με τα κοιτάσματα, αλλά αυτό του βασιλιά Φαχντ, που διαπίστωσε πως μια «φυσική σύνδεση» του Μπαχρέιν με την πολύ μεγάλη οικονομία της Σαουδικής Αραβίας -«το μεγαλύτερο γείτονά του», όπως σημειώνεται στο «Η Επόμενη Μέρα»«οδηγεί σε ουσιαστική αύξηση των τουριστών. «Ενώ 1,5 εκατομμύρια τουρίστες που φτάνουν διά θαλάσσης και αέρος, 5,7 εκατομμύρια φθάνουν μέσω της σήραγγας, συχνά για σύντομες επισκέψεις του Σαββατοκυρίακου», σημειώνουν. «Πράγματι, η σύνδεση έχει τόσο μεγάλη επιτυχία που η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα μια γέφυρα 45 χιλιομέτρων προς το Κατάρ», είναι το παράδειγμα που υποδεικνύεται στο σύγγραμμα. Έτσι λοιπόν και «η Κύπρος προσελκύει λίγο περισσότερο από 3 εκ. τουρίστες ετησίως από αέρα και θάλασσα. Μια σήραγγα ή γέφυρα (η οποία είναι τώρα δυνατή με τις νέες τεχνολογίες) μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου δεν θα φέρει μόνο αισθητή αύξηση σε τουρίστες περισσότερο από την Τουρκία, αλλά θα συνέδεε επίσης την Κύπρο με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό θα είχε τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις στο σύνολο της Ευρώπης». Αυτή είναι λοιπόν η «blue sky» πρόταση της υπουργού Τουρισμού της Κύπρου Πραξούλας Αντωνιάδου, που δεν είναι γνωστό αν την έχει υποβάλει για περίληψη και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης που υπηρετεί ή αν έχει προταθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια για σχεδιασμό ή για να τη θέσει στις διαπραγματεύσεις με τον Έρογλου, ιδιαίτερα για να βοηθήσει στο κακό έως τώρα κλίμα για τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο ΓΝΩΣΤΟΣ διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός του κλάδου, συμπατριώτης μας καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης, επικοινώνησε με τον «Φ» από το Τέξας όπου βρίσκεται, για να δηλώσει τη μεγάλη του έκπληξη και απογοήτευση από τις εξελίξεις με την απομάκρυνση του Σ. Κασίνη και των άλλων χημικών μηχανικών και γεωλόγων της Υπηρεσίας Ενέργειας, από τα θέματα που αφορούν άμεσα στην έρευνα και εξόρυξη. «Πρόκειται για διάφανη προσπάθεια ολοκληρωτικής αδιαφάνειας», μας είπε χαρακτηριστικά. «Έχω 30 χρόνια διεθνούς εμπειρίας, σε πολλές χώρες. Ποτέ και πουθενά δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον εν μέσω της εξέλιξης της γεώτρησης. Δεν γνωρίζω τις συνθήκες της Κύπρου, όμως από την εμπειρία μου δεν μπορώ παρά να το ερμηνεύσω ως απόπειρα κρυφού ελέγχου», συμπληρώνει ο καθηγητής. «Ποτέ δεν παραμερίζεις τον άνθρωπο -δεν μιλώ μόνο για τον κ. Κασίνη- που είναι η επαφή με την εταιρεία εξόρυξης, είτε σου αρέσει αυτός είτε όχι». Η γεώτρηση είναι μια ζωντανή διαδικασία. Όλα μπορεί να προκύψουν και απαιτούνται οι αποφάσεις εκείνων, με τους οποίους η εταιρεία έχει καθιερώσει κοινούς κώδικες συνεννόησης, που ξέρουν το ιστορικό και την εξέλιξη. «Αυτό που έγινε στην Κύπρο, ως ελάχιστη επίπτωση έχει τη διατάραξη της ομαλής εξέλιξης της γεώτρησης», καταλήγει ο Μιχάλης Οικονομίδης. Όπως ανέφερε στον «Φ» αργότερα χθες ο κ. Οικονομίδης, θα είχε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Νoble ΕnergyστοΤέξας, όπου θα συζητούσε και αυτό το θέμα.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - Η Πραξούλα και οι κρατικές υποθέσεις
Του Άριστου Μιχαηλίδη
ΕΝΑ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ επιχείρημα χρησιμοποιούν «κάποιοι» για την υπόθεση Πραξούλας - Κασίνη. Στην υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί, λένε, κατηγορούσαν τον Πρόεδρο, που δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, ενώ τώρα που μια υπουργός αναλαμβάνει τις ευθύνες της, πάλι αντιδρούν. Είναι τρομακτικό γιατί παρά τα όσα περάσαμε τους τελευταίους μήνες, δεν κατάλαβαν τίποτε πέρα απ’ όσα χωράει η μικροκομματική αντίληψή τους. Και επομένως, τα πιο σοβαρά και καταλυτικά μηνύματα της τραγωδίας δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν μήπως κι αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Το βλέπουν ακριβώς αντίστροφα το ζήτημα. Διότι η τραγωδία του Μαρί συνέβη επειδή ακριβώς η πολιτική παρέμβαση στα τεχνοκρατικά θέματα, έκανε τους τεχνοκράτες ευθυνόφοβους και αδιάφορους με αποτέλεσμα όλες οι ευθύνες να μεταφέρονται στους πολιτικούς προϊστάμενους, στον Πρόεδρο και στους Υπουργούς, ενώ αυτοί που έβλεπαν τον κίνδυνο απέφευγαν να κάνουν οτιδήποτε για να μην δυσαρεστήσουν τους πολιτικούς και να μην ανακατευτούν στην πολιτική ατζέντα τους.
Ενώ, εδώ έχουμε ένα στέλεχος του κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη, που του ανέθεσαν (και μάλιστα την έφερε εις πέρας επάξια προς όφελος του τόπου) αλλά οι πολιτικοί προϊστάμενοί του, ο Πρόεδρος και η Υπουργός, προτιμούν να γίνει κι αυτός αδιάφορος κι ευθυνόφοβος για να μπορούν να εφαρμόζουν την όποια πολιτική ατζέντα έχουν στο νου τους χωρίς να τους παρενοχλεί ένας τεχνοκράτης.

Το τραγικότερο είναι ότι αυτή η λογική δεν ισχύει μόνο για τον Σόλωνα Κασίνη. Πρέπει να διερωτηθούμε, πώς στο καλό γίνεται σε αυτήν ειδικά την κυβέρνηση να εμφανίζονται τόσο συχνά συγκρούσεις μεταξύ υπουργών και των κρατικών στελεχών, που όλα τα προηγούμενα χρόνια κρατούσαν στις πλάτες τους το κράτος. Κι ας ήταν στο προσκήνιο μόνο ένα σωρό υπουργοί που ήλθαν, είδαν και απήλθαν κορδωτοί καμαρωτοί, αλλά ελάχιστοι άφησαν τη σφραγίδα τους σε σημαντικά έργα. Πριν από δύο χρόνια, να θυμίσουμε, ένα από τα δυναμικότερα στελέχη του κράτους, ο Πανίκος Πούρος, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον υπουργό. Στο Υπουργείο Παιδείας ο πρώην Ανδρέας Δημητρίου, διέτασσε απανωτές πειθαρχικές έρευνες εναντίον της διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνας Πουλλή, της αφαιρούσε καθήκοντα, την απέκλειε από συσκέψεις του τομέα της, ενώ η γενική διευθύντρια του υπουργείου, Ολυμπία Στυλιανού, ζητούσε με επιστολές προς τον Πρόεδρο να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Παλιότερα αλλά και πρόσφατα, εξελίσσεται μια περίεργη σύγκρουση του υπουργού Εσωτερικών με τη διευθύντρια του Τμήματος Μετανάστευσης, Άννυ Σιακαλλή. Μόλις την περασμένη βδομάδα, ο κ. Συλικιώτης ακύρωσε τις οδηγίες της κ. Σιακαλλή για τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων στη διάβαση από τα οδοφράγματα. (Ζητούσε -τι πιο λογικό;- να δείχνουν τις ταυτότητες που πήραν από την Κυπριακή Δημοκρατία, αντί αυτές του ψευδοκράτους).

Κι αυτά είναι τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα, προφανώς τα περισσότερα δεν έρχονται στο φως. Η αλήθεια είναι ότι όποιο ικανό στέλεχος της δημόσιας υπηρεσίας διαθέτει γνώσεις, εμπειρία, αυτόνομη προσωπικότητα και αναλαμβάνει τις ευθύνες του, καρατομείται. Και μένουν να υπηρετούν τους υπουργούς, αλλά όχι τις κρατικές υποθέσεις, οι σιωπηροί ευθυνόφοβοι, οι σφογγοκολάριοι και οι κομματικοί κομισάριοι. Αυτούς είναι που χρειάζεται ο τόπος αυτές τις μέρες; Προπάντων στο μέγα εθνικό ζήτημα του φυσικού αερίου;

aristosm@phileleftheros.com
Φιλελευθέρος 27/10/2011


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/10/blog-post_1271.html#.TqpN4I9CqnA

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top