Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Στόχος είναι, μέσα σε ένα δεκαήμερο, ένας τουρίστας από τις συγκεκριμένες αγορές να μπορεί να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Σμύρνη και την Αθήνα. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ των δύο πλευρών, ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: πρότεινε τη δημιουργία κοινού περιπτέρου στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, ώστε οι δύο προορισμοί να προβάλλονται συνολικά.



“Η από κοινού προβολή των νησιών της Ελλάδας και των παραλίων της Τουρκίας μπορεί να καταστήσει το Αιγαίο κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμικό και ιστορικό μας πλούτο.

Ακόμα, ο κ. Γκιουνάι υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους στο πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων, και να συστρατευθούν στην ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας.

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης διαθέτει και ο τομέας του θρησκευτικού τουρισμού. Στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος θα συμβάλει, επίσης, η δημιουργία απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Σμύρνης, καθώς και μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, στενή θα μπορούσε να είναι η συνεργασία των δύο κρατών στην παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα εκπαίδευσης. Βασικοί σκόπελοι στην πλήρη αξιοποίηση της δυναμικής των νέων αγορών είναι η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης βίζας, η δυσκολία πρόσβασης και η διαφορετική κουλτούρα της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Τα εμπόδια αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς ταμεγέθη είναι καταλυτικά: Το 2010 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 561.198 Τούρκοι τουρίστες, 361.0000 περισσότεροι από το 2009. Το γεγονός αυτό την καθιστά την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Μάλιστα, για το 2011 υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι Τούρκοι τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα θα υπερβούν τους 800.000, ξεπερνώντας, για πρώτη φορά, το αντίστροφο ρεύμα: των Ελλήνων που επισκέπτονται την Τουρκία, το οποίο κυμαίνεται στις 600.000 τον χρόνο.

Ανεκμετάλλευτος
Άνθρακες παραμένει για την Ελλάδα ο θησαυρός του κινεζικού τουρισμού, ο οποίος, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, εξακολουθεί να κινείται σε ρηχά νερά. Συγκεκριμένα, από τους 240 εκατ. Κινέζους τουρίστες που ήρθαν στην Ευρώπη το 2010, στην Ελλάδα προσγειώθηκαν μόλις 13.620 (το 0,1% του συνόλου του εισερχόμενου τουρισμού)!

Παρά την υψηλή εκτίμηση των Κινέζων για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το όνειρο πολλών νέων ζευγαριών να επισκεφθούν τη Σαντορίνη και το Αιγαίο για το ταξίδι του μέλιτος (η λέξη Αegean είναι ομόηχη με το ≪άι τσιν≫, που σημαίνει ≪θάλασσα της αγάπης≫ στα κινεζικά), η τεράστια αυτή αγορά παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Για τους Ευρωπαίους, οι Κινέζοι είναι οι καλύτεροι πελάτες. Ξεπερνούν ακόμα και τους Ρώσους, σε αγορές. Με βάση στοιχεία έρευνας, από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2010, η δαπάνη των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 99%, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά (η μέση δαπάνη κάθε συναλλαγής ανέρχεται σε 718 ευρώ). Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Τourism Εconomics, κατά μέσο όρο 1,3 τρισ. Κινέζοι πραγματοποιούν 1,3 ταξίδια τον χρόνο.

Για τη μεσαία τάξη της Κίνας, δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Ευρώπη είναι ο πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας. Ωστόσο, οι επισκέπτες έχουν χαράξει και μια δική τους διαδρομή, με βάση τα πολιτικά, ιστορικά και καταναλωτικά βιώματά τους, από τα ξένα σήματα, που ταυτίζονται με την αισθητική και την υψηλή ποιότητα.

Οι μπουτίκ του Παρισιού είναι απαραίτητες στάσεις, με οίκους όπως οι Louis Vuitton, Ηermes, Chanel, Dior, να έχουν προσλάβει προσωπικό που μιλά τη γλώσσα, για να εξυπηρετούν τους πελάτες.

Από τις αναδυόμενες οικονομίες έρχονται οι τουρίστες του μέλλοντος
ΟΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ οικονομίες θα συνεχίσουν να αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, μέχρι το 2030, τόσο στον εισερχόμενο όσο και στον εξερχόμενο τουρισμό. Αυτό προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Ο εξερχόμενος τουρισμός θα αυξηθεί περισσότερο στην Ασία και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η μεγάλη αναλογία των αφίξεων, τις επόμενες δύο δεκαετίες, θα προέρχεται από την Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Θα έχουν ρυθμό αύξησης της τάξεως του 5% και θα αντιστοιχούν ετησίως σε 17 εκατ. αφίξεις κατά μέσο όρο. Η Ευρώπη ακολουθεί, με 16 εκατ. επιπλέον αφίξεις ετησίως, ως αποτέλεσμα του ρυθμού αύξησης, που εκτιμάται ότι θα είναι περί το 2,5%.

Οι εναπομένουσες θα κατανεμηθούν ως εξής: 5 εκατ. στην Αμερική, 3 εκατ. στην Αφρική και 2 εκατ. στη Μέση Ανατολή. Οι αφίξεις τουριστών διεθνώς, στις αναδυόμενες οικονομίες, αναμένεται να έχουν διαρκή ανοδική πορεία, και να διπλασιάσουν τον ρυθμό κατά 4,4%.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ασία, η Λατινική Αμερική, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή και η Αφρική θα έχουν 30 εκατ. αφίξεις κατ’ έτος, σε σύγκριση με τις 14 εκατ. αφίξεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. Μέχρι το 2015, οι αναδυόμενες οικονομίες θα έχουν περισσότερες αφίξεις τουριστών σε σχέση με τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Μέχρι το 2030 το μερίδιο των πρώτων στη διεθνή αγορά θα φτάσει το 85%. Η αύξηση των αφίξεων εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 30% μέχρι το 2030 (από 22% το 2010) και θα αφορά τις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. Στη Μέση Ανατολή, από 6% το 2010 θα φτάσουν το 8%. Στην Αφρική, από 5% θα φτάσουν το 7%. Ενώ για την Ευρώπη, το μερίδιο των αφίξεων θα μειωθεί στο 41%, από 51% το 2010._
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=101714


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/10/blog-post_5068.html#.TqUGWptCqdA

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top