Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Το έμπρακτο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για τα οικόπεδά μας θα φανεί προσεχώς


Οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Λιβάνου επανέλαβαν ότι, η καλή θέληση και των δύο πλευρών, θα βοηθήσει στις συνομιλίες για καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
Πολύωρες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου - Λιβάνου στη Λευκωσία, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δηλώνει ότι το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών θα φανεί στον δεύτερο γύρο.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ετοιμάζονται τα έγγραφα για τον β' γύρο αδειοδοτήσεων

Πολύωρες διαπραγματεύσεις τεχνοκρατών Κύπρου και Λιβάνου διεξήχθησαν χθες παράλληλα με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας στην Κύπρο.
Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες το πρωί και ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα.
Ο Λίβανος, ο οποίος, αν και έχει υπογράψει από το 2006 συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, καθυστερεί να την επικυρώσει.
Ο λόγος γι' αυτή την καθυστέρηση είναι ότι η χώρα θεωρεί ότι υπάρχει γκρίζα ζώνη με το Ισραήλ, ενώ παλαιότερα έγινε λόγος για διαφορές τις οποίες είχαν με τη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της καθυστέρησης δεν είναι άλλος από πιέσεις τις οποίες ασκεί η Τουρκία στον Λίβανο για να παγώσει και να μην εφαρμόσει τις συμφωνίες.
Βασικό αίτημα των Λιβανίων είναι να αλλάξει το σημείο οριοθέτησης και να μετακινηθεί η γραμμή 17 ναυτικά μίλια νότια.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν, η χθεσινή συνάντηση των τεχνοκρατών έγινε σε καλό κλίμα, ενώ έπεται και συνέχεια.
Το σημείο όπου φαίνεται οι δύο πλευρές να διαφωνούν, είναι περισσότερο η εμπλοκή του Ισραήλ.

Οι συνομιλίες για την ΑΟΖ
Στη μεικτή Επιτροπή τεχνοκρατών από την Κύπρο και τον Λίβανο, που συνεδρίασαν χθες, προσπάθησαν να βρουν απάντηση σε ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Λίβανος όσον αφορά στη συμφωνία οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών.
Όπως δήλωσε ο Λιβάνιος Υπουργός Εξωτερικών Adnan Marour, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου που έδωσε με την Κύπρια Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή μετά από συνάντησή τους, υπάρχουν «η καλή θέληση και οι καλές προθέσεις» και των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι θα αναμένουμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων των εμπειρογνωμόνων.
Η κ. Μαρκουλλή από πλευράς της δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα τα οποία ανησυχούν τον Λίβανο, με την πρόθεση να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων», ανέφερε.
Συμπληρώνοντας, είπε «να δούμε πώς συνεργαζόμαστε επίσης και σε άλλους σημαντικούς τομείς που αφορούν στη διερεύνηση αλλά και την ανάπτυξη και την επεξεργασία υδρογονανθράκων στις αποκλειστικές οικονομικές μας ζώνες».

Εμβάθυνση των σχέσεων
Αναφερόμενη στη συνάντηση, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι «έχουμε και οι δύο δεσμευθεί ότι θα εργαστούμε πολύ πιο εντατικά και να εμβαθύνουμε πολύ περισσότερο τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς».
«Έχουμε», πρόσθεσε, «συζητήσει τα θέματα του εμπορίου, των οικονομικών σχέσεων, των επενδύσεων», εκφράζοντας την ελπίδα «πολύ σύντομα να μεταβεί μια αντιπροσωπία από το ΚΕΒΕ -με την οποία θα μιλήσω εντός των ημερών- για να συναντηθούν με συναδέλφους τους στο Λίβανο και άλλους επιχειρηματίες εκεί, για να δούμε πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας σ’ αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα».
«Η Κύπρος και ο Λίβανος είναι τόσο κοντά, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο», συμπλήρωσε.
Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης για θέματα που άπτονται της περιοχής, όπως το Μεσανατολικό και οι εξελίξεις στις άλλες αραβικές χώρες, για τις σχέσεις Ε.Ε. - Λιβάνου, τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. και διάφορα άλλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.
«Ο Λίβανος στηρίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ενότητα της Κύπρου», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κατά τη διάρκεια των δικών του δηλώσεων, προσθέτοντας ότι και «η Κύπρος μάς υποστηρίζει και έχουμε την ίδια θέση στη Μέση Ανατολή».
Η Κύπρος, συμπλήρωσε, «υποστηρίζει την ακεραιότητα, την ενότητα και την ανεξαρτησία όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής».
«Σήμερα, συζητήσαμε πολλά θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων και είμαστε έτοιμοι να επισπεύσουμε την προώθηση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών μας σχέσεων», υπογράμμισε ο κ. Mansour.
Οι δύο υπουργοί συνέχισαν τις συνομιλίες τους κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

Ετοιμάζονται τα έγγραφα
Το έμπρακτο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ θα φανεί όταν προκηρυχτεί ο δημόσιος διαγωνισμός και απευθυνθεί η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ερευνών στην περιοχή.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα της ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι ετοιμάζονται τα σχετικά έγγραφα, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας και του κυπριακού νόμου.
Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ισχυρές ξένες εταιρείες, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες να εξασφαλίσουν τα αποτελέσματα των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον η Shell διεκδικεί οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή που υπογράφει παράλληλα συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «κανένας δεν διεκδικεί οτιδήποτε ακόμα».
Πρόσθεσε ότι μετά την υποβολή προτάσεων θα φανεί πραγματικά ποιες και πόσες εταιρείες θα εκδηλώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ και συνέστησε υπομονή.
Είπε, επίσης, ότι εφ' όσον η Shell διεκδικήσει τεμάχιο στην ΑΟΖ, «θα είμαστε εδώ να ξανασυζητήσουμε».


Το Κυπριακό συζήτησαν Ομήρου - ΥΠΕΞ Λιβάνου
To Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Λιβάνου και το ζήτημα της Συμφωνίας Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών συζήτησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Adnan Mansour, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι η άμεση διευθέτηση του ζητήματος της Συμφωνίας Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε συναφώς ότι υπάρχουν ευκαιρίες για από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/441581

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_3207.html#.TtHXQ7Ir2nA

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top