Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο Λίβανος ο οποίος, αν και έχει υπογράψει από το 2006 συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, καθυστερεί να την επικυρώσει, δια του κοινοβουλίου του.Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι ότι η χώρα θεωρεί ότι υπάρχει γκρίζα ζώνη με το Ισραήλ, ενώ παλαιότερα έγινε λόγος για διαφορές τις οποίες είχαν με τη Συρία.



Σύμφωνα με πληροφορίες έντονες πιέσεις ασκεί και η Τουρκία στο Λίβανο για να ακυρώσει τις επίμαχες συμφωνίες. Βασικό αίτημα των Λιβανέζων είναι να αλλάξει το σημείο οριοθέτησης και να μετακινηθεί η γραμμή 17 ναυτικά μίλια νότια.
www.kathimerini.com.cy

Η ΥΠΕΞ πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή πραγματοποίησε στις 26-27 Νοεμβρίου 2011 επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Awn Shawkat Al-Khasawneh, τον Υπουργό Εξωτερικών Nasser Judeh, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. AbdulKareem Al-Doghmi, καθώς και με τον Πρόεδρο της Γερουσίας, κ. Taher Al Masri.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις επί των διμερών σχέσεων καθώς επίσης επί διεθνών ζητημάτων, όπως το Μεσανατολικό και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα όσον αφορά στην κατάσταση στη Συρία. Η επίσκεψη στην Ιορδανία έδωσε την ευκαιρία στην Υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει την ηγεσία της χώρας επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, καθώς επίσης και για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου- Ιορδανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενεργοποίηση των Συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η αρχαιολογία, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεπάρκειας υδάτινων πόρων αλλά και ορθολογιστικής διαχείρησής τους. Η κα Μαρκουλλή χαρακτήρισε την Ιορδανία ως ένα διαχρονικό παράγοντα σταθερότητας και ένα σημαντικό παίκτη-κλειδί στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Κύπρος δίνει μεγάλη βαρύτητα στις σχέσεις της με το Αμμάν.

Σε σχέση με την διαμορφωθείσα κατάσταση στη Συρία, η Υπουργός Εξωτερικών έτυχε ενημέρωσης για τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου για αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης στη χώρα, αλλά και για τα επόμενα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει ο Οργανισμός για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του.

Αναφερόμενη στο Μεσανατολικό, η κα Μαρκουλλή επανέλαβε τη διαχρονική θέση αρχών της πλευράς μας στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η επανέναρξη του διαλόγου αποτελούν τη μόνη διέξοδο για την επίλυση του προβλήματος και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους.
Η Υπουργός Εξωτερικών, αφού διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους της για τα αποτελέσματα των επαφών της, κάλεσε την ηγεσία της χώρας όπως αξιοποιήσει την Κύπρο ως παράγοντα για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ιορδανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, η κα Μαρκουλλή αναφέρθηκε στην Προεδρία εκ μέρους της Κύπρου του Συμβουλίου της ΕΕ και την ανάδειξη της σχέσης της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο ως προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία.

http://www.onlycy.com/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_2352.html#.TtMW2LIr2nA

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top